9 πράγματα που έκαναν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και σήμερα μοιάζουν απίστευτα

Πιστεύουμε συνήθως ότι είμαστε εντελώς διαφορετικοί από τους αρχαίους ανθρώπους. Παράξενες παραδόσεις, άγνωστες γλώσσες και ούτω καθεξής. Αλλά η αρχαιολογία δείχνει ότι είμαστε αρκετά λάθος σε αυτό.

Παρακάτω θα δείτε μια λίστα με ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με τη ζωή των αρχαίων Αιγυπτίων.

Ίσως μάθετε κάτι καινούριο.

9. Εξήγαγαν σίδηρο από μετεωρίτες

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν μεταλλικές χάντρες σε έναν αρχαίο τάφο. Αυτές οι χάντρες ήταν μοναδικές επειδή οι Αιγύπτιοι άρχισαν να χρησιμοποιούν το σίδερο μόλις 2.000 χρόνια αργότερα. Τότε πώς είχαν φτιάξει μεταλλικές χάντρες; Η απάντηση είναι κρυμμένη σε ένα ιερογλυφικό που σημαίνει σίδηρο και μπορεί να μεταφραστεί ως «μέταλλο από τον ουρανό». Οι χάντρες ήταν πιθανώς κατασκευασμένες από υλικό μετεωρίτη.

8. Έφτιαξαν οδοντόκρεμα

Υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ότι οι Αιγύπτιοι είχαν οδοντόκρεμα από το 5000 π.Χ. Χρησιμοποιούσαν σκόνη αποτελούμενη από διάφορα συστατικά που ήταν διαθέσιμα εκείνη την εποχή (καμένα κελύφη αυγών και ελαφρόπετρα). Αλλά σήμερα δεν γνωρίζουμε τον ακριβή τρόπο χρήσης αυτής της πάστας. Μπορούμε μόνο να μαντέψουμε.

7. Χρησιμοποιούσαν αντιβιοτικά στη θεραπεία

Παρόλο που τα αντιβιοτικά εφευρέθηκαν επισήμως τον 20ό αιώνα, οι γιατροί της αρχαίας Αιγύπτου χρησιμοποίησαν χυμώδη πλατύφυλλο για να θεραπεύσουν τα τραύματα. Και μια τέτοια φαρμακευτική αγωγή λειτουργούσε καλά.

6. Δημιούργησαν την πρώτη αστυνομία στον κόσμο

Η πρώτη αστυνομική δύναμη στον κόσμο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου του Μεσαίου Βασιλείου (έτη 2050-1800 π.Χ.). Συμπεριλάμβανε τους πιο πιστούς πολεμιστές και τους ξένους μισθοφόρους. Η αιγυπτιακή αστυνομία συνοδευόταν από σκύλους και πιθήκους.

Οι αξιωματικοί προστάτευαν τους ναούς και τις πλατείες, εκπροσώπους της ανώτερης κατηγορίας και τα σπίτια από τους εγκληματίες. Ήταν ακριβώς όπως οι σύγχρονοι αστυνομικοί (αλλά με πιθήκους).

5. Ήταν οι πρώτοι που παρήγαγαν μπύρα

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι οι εργάτες που έχτιζαν τις πυραμίδες πληρώνονταν με 4-5 λίτρα μπύρας την ημέρα. Έτσι μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η ζυθοποιία ήταν σε πολύ καλό επίπεδο. Οι Αιγύπτιοι ήταν από τους πρώτους που παρήγαγαν αυτό το ποτό.

4. Οι χειρούργοι πραγματοποιούσαν πολύ δύσκολα χειρουργεία

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν ακριβείς και μοναδικές ιατρικές γνώσεις που θα μπορούσαν να συγκριθούν με τις σύγχρονες πρακτικές. Οι επιστήμονες που εξέτασαν τις μούμιες βρήκαν ίχνη από ορισμένες προκλητικές επεμβάσεις: χειρουργικές επεμβάσεις καρδιάς, μεταμόσχευση οργάνων και ακόμη και πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις.

Δυστυχώς, οι γνώσεις τους έχουν χαθεί και δεν μπορούμε να πούμε τι μπορούσαν να κάνουν οι αρχαίοι γιατροί.

3. Χρησιμοποιούσαν κλειδαριές πόρτας

Οι κλειδαριές θυρών δημιουργήθηκαν στην Αίγυπτο και την Κίνα, πιθανώς επειδή χρειάζονταν τέτοιες συσκευές. Όσο περισσότεροι άνθρωποι ζούσαν κοντά, τόσο περισσότεροι λόγοι υπήρχαν για να κλειδώνουν την πόρτα τους. Οι αιγυπτιακές ξύλινες κλειδαριές είχαν έναν απλό μηχανισμό.

2. Έπαιζαν μπόουλινγκ

Σε έναν αρχαίο οικισμό κοντά στο Κάιρο βρέθηκε αίθουσα παιχνιδιών που χρονολογείται από το 3200 π.Χ. με λαξευμένες λωρίδες και μπάλες διαφόρων μεγεθών με τρύπες για τα δάκτυλα. Οι κανόνες διέφεραν, αλλά το παιχνίδι ήταν ακόμα αναγνωρίσιμο.

1. Θεράπευαν τα μάτια

Η μόλυνση των ματιών ήταν μια κοινή ασθένεια μεταξύ των Αιγυπτίων. Χρησιμοποιούσαν διάφορες (και μερικές φορές περίεργες) μεθόδους θεραπείας: μερικές φορές χρησιμοποιούσαν βακτηριοκτόνο χρώμα και θεραπείες από … ανθρώπινο μυαλό.

Ας δούμε μια από τις συνταγές: «Διαχωρίστε τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε 2 μέρη, ανακατέψτε το πρώτο μισό με μέλι και εφαρμόστε στο μάτι το βράδυ, στεγνώστε το δεύτερο μισό και εφαρμόστε το πρωί». Βοηθούσε αυτό; Δεν ξέρουμε.

tilestwra.com και dollsnews.com / Image by Oberholster Venita from Pixabay

epirusblog.gr
5 of 5
9 πράγματα που έκαναν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και σήμερα μοιάζουν απίστευτα
epirusblog.gr
5 of 5
περίεργα 1833289808798331006
item