Γιάννενα: Η «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» αφιέρωσε τη φετινή 8η του Μάρτη σ’ όλες τις γυναίκες που δολοφονήθηκαν

Η «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» με ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμό αφιέρωσε τη φετινή 8η του Μάρτη σ’ όλες τις γυναίκες που δολοφονήθηκαν.

Η Επιτροπή γυναικών, ανήμερα της 8ης Μαρτίου προχώρησε σε μια σιωπηρή διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων με στόχο να ευαισθητοποιήσει όλη τη γιαννιώτικη κοινωνία και να προτάξει το σύνθημα πως η ζωή χωρίς φόβο είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων, ανεξαρτήτως φύλλου, και οφείλει να διασφαλιστεί απόλυτα.

Μέλη της παράταξης, κρατώντας πλακάτ με τα ονόματα των θυμάτων γυναικοκτονιών που συγκλόνισαν την χώρα μας τον τελευταίο χρόνο τόνισαν ότι δεν αρκούν οι αποσπασματικές πρωτοβουλίες ή δράσεις για την αντιμετώπιση αυτού του τραγικού φαινομένου, αλλά χρειάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική για την βία μαζί με την κοινωνία των πολιτών.

Το μέλος της παράταξης, Κική Δημολένη, σε δηλώσεις της μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η 8η Μάρτιου είναι μια ημέρα που σηματοδοτεί τις θυσίες και τα επιτεύγματα των γυναικών όλου του κόσμου για πάνω από ένα αιώνα.

«Μας θυμίζει τις ράφτρες στις βιοτεχνίες «κάτεργα» της Νέας Υόρκης, που το 1908 ύψωσαν τη φωνή τους για πρώτη φορά οργανωμένες διεκδικώντας εργασιακά δικαιώματα και για τις εργαζόμενες γυναίκες.

Μας θυμίζει όμως και τους αγώνες που δίνουν σήμερα οι σύγχρονες γυναίκες, αλλά και

τα ολοένα κι αυξανόμενα φαινόμενα βίας εναντίον τους», σημείωσε αρχικά.

«Η «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» με ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμό αφιερώνει τη φετινή 8η του Μάρτη σ’ όλες τις γυναίκες που δολοφονήθηκαν.

17 γυναικοκτονίες το 2021

2  γυναικοκτονίες το 2022

Μια μαύρη λίστα που τελειωμό δεν έχει», είπε στη συνέχεια.

Τα στοιχεία άλλωστε αποκαλύπτουν ότι 1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως υφίσταται σωματική ή σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ζωής της. Υπολογίζεται ότι περίπου 736 εκατομμύρια γυναίκες υφίστανται σωματική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφο, ή σύζυγο, ή συγγενή, αριθμός που παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητος και την τελευταία δεκαετία.

«Εμείς οφείλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Είναι δολοφονίες λόγω του φύλου τους. Οι γυναικοκτονίες είναι αύξηση της έμφυλης βίας στην πιο ακραία μορφή της.

Δεν είναι οικογενειακό δράμα.

Δεν έγιναν για λόγους τιμής.

Δεν είναι εγκλήματα πάθους.

Δεν έγιναν εν βρασμώ ψυχής.

Δεν ήταν η κακιά στιγμή και δεν την σκότωσε, γιατί την αγαπούσε», τόνισε η κ. Δημολένη.

Στη συνέχεια παρουσίασε της προτάσεις της παράταξης για την αντιμετώπιση της ολοένα και αυξανόμενης έμφυλης βίας, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

  • Νομική/ποινική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία».
  • Ενδυνάμωση του ρόλου των δομών προστασίας των θυμάτων και την πλαισίωσή τους από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό.
  • Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας για τις γυναίκες – θύματα σ’ όλους τους Δήμους της χώρας.
  • Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία και ειδικά σεμινάρια και ενημέρωση, με σεβασμό και προτεραιότητα στη διαφορετικότητα των φύλλων.
  • Καμπάνιες ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης και να υιοθετηθούν πολιτικές για την Ισότητα των  φύλων.

«Δεν αρκούν οι αποσπασματικές πρωτοβουλίες ή δράσεις. Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη πολιτική για την βία μαζί με την κοινωνία των πολιτών.

Η ζωή χωρίς φόβο είναι αναφαίρετο δικαίωμα και οφείλει να διασφαλιστεί απόλυτα.

Καμιά λιγότερη, καμιά δεν περισσεύει!

Καμιά σιωπή και καμιά ανοχή σ’ αυτέ στις πρακτικές.

Η Παράταξή μας, πιστή στις αρχές της Ισότητας των 2 φύλων, με δράσεις, εκδηλώσεις και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μια κοινωνία, για έναν Δήμο χωρίς διακρίσεις λόγω φύλου, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», κατέληξε η κ. Δημολένη.

Στήριξη στον ουκρανικό λαό

Ταυτόχρονα, η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία και καταδικάζει απερίφραστα.

Για το λόγο αυτό την ίδια μέρα, παράλληλα με την εκδήλωση για την Ημέρα της γυναίκας, συγκέντρωσε ιατροφαρμακευτικό υλικό για τον ουκρανικό λαό κάτι που θα συνεχίσει να κάνει στα γραφεία της παράταξης, Ν. Ζέρβα 2, τέταρτος όροφος.

Για το λόγο αυτό καλεί όλους όσους επιθυμούν να συνεισφέρουν να επικοινωνούν στο 6942054305, ώρες καταστημάτων.

Όλες οι προσφορές θα παραδοθούν στον ΟΚΠΑΠΑ ο οποίος έχει αναλάβει το συντονισμό για την μεταφορά τους στην Ουκρανία

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Η «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» αφιέρωσε τη φετινή 8η του Μάρτη σ’ όλες τις γυναίκες που δολοφονήθηκαν
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 546207091894544691
item