Σταϊκούρας για επιστρεπτέα: Παράταση δύο μηνών για «κούρεμα» 15% με εφάπαξ εξόφληση

Παράταση έως το τέλος Μαΐου σε περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, για να αποπληρώσουν εφάπαξ την Επιστρεπτέα Προκαταβολή και να κερδίσουν επιπλέον έκπτωση 15%, ανακοίνωσε πως θα δώσει ο υπουργός Οικονομικών  κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως δήλωσε μιλώντας την Παρασκευή στην ΕΡΤ, πέρα από την αύξηση του αριθμού των δόσεων κατά 60% (σε 96 από 60 που ίσχυε) θα δοθεί επιπλέον χρόνος έως και το τέλος Μαΐου  (αντί τέλος Μαρτίου που ισχύει σήμερα)  για εφάπαξ εξόφληση, επιστρέφοντας όμως μόνο το 85% της οφειλής όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις μειώσεις που έχουν ήδη προβλεφθεί και ισχύουν.

Ήδη με βάση τις εκπτώσεις που έχουν ως τώρα ανακοινωθεί:

·        το 28% των επιχειρήσεων καλείται να επιστρέψει το 25% του ποσού που έλαβε

·        το 39% θα επιστρέψει το 33,3%

·        το 33% θα επιστρέψει το 50%.

Επί του ποσού αυτού, θα εφαρμοστεί και έκπτωση 15% επιπλέον αν εξοφλήσουν εφάπαξ εντός της νέας διορίας (τέλος Μαΐου).

Για όσοι επιλέξουν εξόφληση με άτοκες δόσεις, αυτές ξεκινήσουν στις 30 Ιουνίου αντί τέλη Ιανουαρίου που είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Επιπλέον, αυξάνεται σε 8 από 5 χρόνια η διάρκεια τμηματικής εξόφλησης για όσους την επιλέξουν. Η μηνιαία δόση «κουρεύεται» έτσι έως και σχεδόν 40% για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που θα καλύψουν σε 96 αντί 60 δόσεις την υποχρέωση.

Για παράδειγμα μια επιχείρηση που καλείται να επιστρέψει άτοκα 30.000 ευρώ, θα πληρώνει κάθε μήνα 312,5 ευρώ ως το 2030, αντί 500 ευρώ που θα πλήρωνε ως το 2027 σε 60 δόσεις. Δηλαδή 187,5 ευρώ λιγότερα ή μείωση δόσης κατά 1/3 (σε ποσοστό 37,5% ).

«Κρατάμε ”καύσιμα” και για το μέλλον»

Το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων στήριξης άφησε ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος αναφέρθηκε στο δέσμη που ανακοινώθηκε χθες για την αντιμετώπιση του πληθωριστικού κύματος.  

«Κρατάμε “καύσιμα” και για το μέλλον, γιατί υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Θα βοηθάμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα κρατάμε εφόδια για το μέλλον» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερο το πακέτο στήριξης, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου ανέφερε ότι «είναι αυτά που μπορούμε να δώσουμε». 

«Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε με βάση τον δημοσιονομικό χώρο και με κοινωνική στόχευση στους ευάλωτους. Προτεραιότητα είναι να στηρίξουμε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι οριζόντια όλους».  

Χαρακτήρισε δε, το πακέτο των μέτρων ως «δημοσιονομικά πιο ρεαλιστικό και κοινωνικά πιο δίκαιο». 

Κι αυτό, διότι αν δαπανηθούν κονδύλια από τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας (σήμερα ανέρχονται σε 39,5 δισ. ευρώ), θα διευρυνθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να καλυφθεί με δανεισμό από τις αγορές. 

«Εάν βγούμε να δανειστούμε, θα δανειστούμε με μεγαλύτερο επιτόκιο, κάτι που θα επιβαρύνει τον φορολογούμενο» εξήγησε. 

Επικαλούμενος στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν 4,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα, τα οποία ανήκουν σε 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες. 

Η επιδότηση των καυσίμων, συμπλήρωσε, καλύπτει 3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ή το 86% του συνόλου. 

Διευκρίνισε δε, ότι αν σε μια οικογένεια υπάρχουν δύο αυτοκίνητα, η επιδότηση (υπό την αίρεση του εισοδηματικού ορίου των 30.000 ευρώ) θα δοθεί και στα δύο, αρκεί να ανήκουν σε διαφορετικά ονόματα. 

epirusblog.gr
5 of 5
Σταϊκούρας για επιστρεπτέα: Παράταση δύο μηνών για «κούρεμα» 15% με εφάπαξ εξόφληση
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7418984156714051656
item