Ρωσία: Η Μόσχα πλήρωσε δόση τόκων ομολόγων ύψους 117 εκατ. δολαρίων μέσω «ξένης τράπεζας»

Η Ρωσία διαβεβαίωσε σήμερα ότι αποπλήρωσε μία πρώτη δόση τόκων ομολόγων, απομακρύνοντας προς το παρόν το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, την ώρα που τα περιουσιακά της στοιχεία στο εξωτερικό έχουν παγώσει λόγω των δυτικών κυρώσεων.

«Η εντολή πληρωμής τόκων ομολόγων (...) συνολικής αξίας 117,2 εκατομμυρίων δολαρίων (...) εκτελέστηκε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζοντας ότι το ποσόν εστάλη σε «ξένη τράπεζα» στις 14 Μαρτίου.

Η Μόσχα είχε προθεσμία μέχρι τις 16 Μαρτίου για να καταβάλει 117 εκατομμύρια δολάρια, στην πρώτη μίας σειράς καταβολών οι προθεσμίες για τις οποίες λήγουν κατά το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου.

Σε απάντηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το μερίδιο των ρωσικών αποθεμάτων που βρίσκονται στο εξωτερικό, περί τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει παγώσει στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι δυτικές χώρες. 

Οι κυρώσεις αυτές ενδεχομένως θα φέρουν την Μόσχα σε αδυναμία αποπλήρωσης του χρέους της και άρα η Ρωσία θα περιέλθει σε στάση πληρωμών.

Οι δυτικές κυρώσεις έχουν παραλύσει τμήμα του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ρωσίας και έχουν προκαλέσει την κατάρρευση του ρουβλίου.

Η στάση πληρωμών αποκόπτει μία χώρα από τις αγορές και υπονομεύει την επιστροφή της σε αυτές για πολλά χρόνια.

epirusblog.gr
5 of 5
Ρωσία: Η Μόσχα πλήρωσε δόση τόκων ομολόγων ύψους 117 εκατ. δολαρίων μέσω «ξένης τράπεζας»
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1919674679899990871
item