Πολεμικές προετοιμασίες λόγω Τουρκίας; Η 1η στρατιά αναβαθμίζεται σε «Αρχηγείο Χερσαίων Δυνάμεων»

Πρόκειται για μια “πολεμικού τύπου”, προετοιμασία ενός αρχηγείου που θα ελέγχει τις χερσαίες δυνάμεις σε άπασα την ελληνική επικράτεια.

Η1η στρατιά σε λίγο διάστημα θα μετατραπεί στην μεγαλύτερη μείζονα στρατιωτική διοίκηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, σε μια προσπάθεια προετοιμασίας για κάθε πιθανό ή απίθανο ενδεχόμενο από τους Τούρκους ή άλλους τυχόν επιβουλείς της ελληνικής επικράτειας.     

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Τσέτσιλα και το staratalogia.gr, "η 1η Στρατιά, θα μετατραπεί  σύντομα σε ένα “πανίσχυρο όργανο εποπτείας οργάνωσης και διοίκησης του εσωτερικού. Ένα υπερστρατηγείο με διευρυμένες δυνατότητες μεγάλη ισχύ και -το κυριότερο- αυξημένη δυνατότητα άμεσης επέμβασης όπου απαιτηθεί.

Το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ, αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, αφού αναβαθμίζεται και μετονομάζεται σε «Αρχηγείο Χερσαίων Δυνάμεων», τονίζει το ίδιο με ενσωμάτωση της ΑΣΔΕΝ και ΑΣΔΥΣ".

Η ουσία όμως σε όλα αυτά είναι αλλού και αφορά ( ας επιτραπεί η έκφραση) μια “πολεμικού τύπου”, προετοιμασία ενός αρχηγείου που θα ελέγχει άπασα την ελληνική επικράτεια, κάτι που είναι τρομερά σημαντικό σε περίοδο….πολεμικών ή άλλων επιχειρήσεων.

Με δεδομένη την τουρκική πρόθεση, για πρόκληση πιθανού επεισοδίου στο Αιγαίο, και με βοηθό διάφορους εθνικιστικούς κύκλους στην Δυτική Θράκη, η Άγκυρα αναμένεται, μεσούσης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, να δώσει “ τα ρέστα της” στο ελληνικό Αρχιπέλαγος.

Τότε σε αυτό το υποθετικό σενάριο,  ο επικεφαλής του μεγαλύτερου μείζονος στρατιωτικού σχηματισμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, δηλαδή η 1η στρατιά, θα έχει την δυνατότητα να δώσει εντολές δράσεις παντού στον ελλαδικό χώρο, έχοντας συνολική εικόνα της όποιας καταστάσεως, κάτι που παίζει τρομερό ρόλο σε κάθε πιθανή πολεμική κρίση με την Τουρκία, για παράδειγμα.

Οι Τούρκοι ξεκίνησαν να μας στέλνουν μαχητικά τους να παραβιάζουν το Αιγαίο και την νύχτα, στέλνουν “απλούς” ψαράδες να κάνουν “φασαρία” στα ΜΜΕ, για δήθεν αυθαιρεσίες των ελληνικών αρχών, ενώ αμφισβητούν ελληνική κυριαρχία σε νησιά μας.

Παράλληλα, οι “ ευνουχισμένες” τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, υλοποιούν συνεχώς στρατιωτικές ασκήσεις ( μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς) με το ίδιο  σενάριο, που αφορά  απόβαση σε νησί, με ναυτικό και αεροπορικό αποκλεισμό, δείχνοντας με σαφήνεια τις προθέσεις τους.

Εκτιμάται ότι το επόμενο απροσδιόριστο διάστημα, ειδικά μετά  τους τουρκικούς χαλβάδες στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ Μητσοτάκη και Ερτογάν, η Άγκυρα θα ...επιχειρήσει να κάνει πράξη αυτό που είπε ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χ.Ακάρ, περί “ συνεκμετάλευσης στο Αιγαίο, παρά την ελληνική διάψευση, αφού οι Τούρκοι έτσι ακριβώς αντιλαμβάνονται την “ φιλία” και τις σχέσεις τους με την Ελλάδα, και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ, ειδικά όταν μας “τραπεζώνουν” οι “ γείτονες”.  

Σήμερα η 1η Στρατιά («Αχιλλέας»), αποτελεί το μεγαλύτερο σχηματισμό του Ελληνικού Στρατού και τη μόνη εν ενεργεία στρατιά στην χώρα μας Εδρεύει στη Λάρισα  και περιλαμβάνει ένα σώμα στρατού, μία μεραρχία πεζικού και μία μεραρχία μηχανοκίνητου πεζικού.

Διάφορες πηγές αναφέρουν λανθασμένα την ύπαρξη της 1ης Στρατιάς κατά τη διάρκεια του ελληνο-ιταλικού πολέμου και τη Μάχη της Ελλάδας (1940–1941). 

Ο Ελληνικός Στρατός δεν εμπεριείχε διοίκηση επιπέδου στρατιάς εκείνη την περίοδο. 

Στις 15 Αυγούστου το 1940, τα ελληνικά στρατεύματα ήταν ανεπτυγμένα σε πέντε σώματα στρατού, τρεις ταξιαρχίες και το Φρουραρχείο Θεσσαλονίκης. 

epirusblog.gr
5 of 5
Πολεμικές προετοιμασίες λόγω Τουρκίας; Η 1η στρατιά αναβαθμίζεται σε «Αρχηγείο Χερσαίων Δυνάμεων»
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 6395158832201108898
item