Γιάννενα: Συναντήσεις του Πάνου Σκουρλέτη με εργαζομένους στα Ιωάννινα

Με εκπροσώπους των συμβασιούχων (ΣΟΧ) στις υποστηρικτικές υπηρεσίες του ΠΓΝΙ συναντήθηκε στις 12-2-2022 ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και Βουλευτής Επικρατείας Πάνος Σκουρλέτης στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου και της συζήτησης των θέσεων του κόμματος εν όψη του 3ου Συνεδρίου στα Ιωάννινα. 

Οι εκπρόσωποι των περίπου 220 εργαζομένων που κινδυνεύουν με απόλυση τέλος του Μάρτη εξαιτίας της πρόθεσης της κυβέρνησης να τους αντικαταστήσει από εργολάβο ιδιώτη εξέθεσαν στον Πάνο Σκουρλέτη το πρόβλημα που δημιουργείται και ζήτησαν την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. προκειμένου να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους, όπως το κάνουν 28 μήνες τώρα κάτω από δυσμενείς συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και με σημαντικό οικονομικό όφελος για το Νοσοκομείο. 

Αναγνωρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ως κυβέρνηση έδιωξε τους εργολάβους από 77 Νοσοκομεία της χώρας, ζήτησαν να υπάρξουν οι κατάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις και οι απαραίτητες διακομματικές εκείνες συναινέσεις που θα επιτρέψουν στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία να συνεχίσουν το έργο τους και να μην οδηγηθούν στην ανεργία, δεδομένου ότι έχει αποδειχτεί πως και ποιοτικό έργο παράγουν και με μικρότερο οικονομικό κόστος από τον εργολάβο.

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε πως θα έχουν την πλήρη υποστήριξη στα αιτήματα τους. 

Επισήμανε πως το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό, δεδομένου ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη να εκχωρήσει στον ιδιωτικό τομέα μεγάλο μέρος του έργου από τα Δημόσια νοσοκομεία, κάτι που βρίσκει αντίθετο τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. που πιστεύει σε ένα ποιοτικό Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα υγείας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντιλαμβάνεται το εκρηκτικό πρόβλημα και κατανοεί το πλαίσιο των αιτημάτων των εργαζομένων και για αυτό στην παρούσα φάση αυτό που θα πρέπει να γίνει άμεσα είναι: 

α) να δοθεί και στους συμβασιούχους ΣΟΧ η παράταση έως τέλος 2022 λόγω πανδημίας, 

β) να υπάρξει εκ νέου η δυνατότητα των νοσοκομείων να συνάπτουν ατομικές συμβάσεις εργασίας με τους εργαζόμενους και 

γ) στα πλαίσια των νέων οργανογραμμάτων των νοσοκομείων να δοθεί η δυνατότητα σύστασης εκ νέου των θέσεων εργασίας και να καλυφθούν αυτές με αυξημένη μοριοδότηση από όσους ήδη εργάζονται. 

Στην κατεύθυνση αυτή η Μερόπη Τζούφη βουλευτής του κόμματος στο Νομό που συμμετείχε στη συζήτηση, δεσμεύτηκε να καταθέσει, άμεσα, επίκαιρη ερώτηση προς το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις τόσο για το εργασιακό μέλλον των εργαζόμενων όσο βέβαια και για τις επιπτώσεις στα δημόσια νοσοκομεία που θα έχει η απομάκρυνση όλου αυτού του κρίσιμου για την λειτουργία τους προσωπικού.

Στην συνάντηση με τους εκπροσώπους των συμβασιούχων συμμετείχαν ο Συντονιστής της Ν.Ε. Ιωαννίνων Σάββας Δημητριάδης και ο Υπεύθυνος της Θεματικής Υγείας της Ν.Ε. Ιωαννίνων Δημήτριος Τζιάλλας.

Στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συναντήθηκε με εκπροσώπους των απολυμένων εργαζόμενων της δομής φιλοξενίας προσφύγων Κατσικά. 

Όπως ανέφεραν οι πρώην εργαζόμενοι στην Δομή Προσφύγων στον Κατσικά Ιωαννίνων, ολοκλήρωναν την 2μηνη παράταση κοινωνικής εργασίας χωρίς να γνωρίζουν ότι θα ήταν και η τελευταία αφού ο προηγούμενος Β΄κύκλος ολοκληρώθηκε σε 24 μήνες ενώ ο δικός τους Γ΄κύκλος συμπλήρωνε τους 20 μήνες αποτελούμενος από 8μηνη αρχική εργασία και με συνεχείς παρατάσεις ακολουθούμενες από παύσεις μηνών συμπλήρωσε αυτούς τους 20 μήνες στις 31 Δεκεμβρίου του 2021. 

Επιλογή του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ήταν να εκχωρήσει τις υπηρεσίες στις οποίες απασχολούνταν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι σε εργολάβους, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην ανεργία και σήμερα να βρίσκονται σε απόγνωση καθώς αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις καθημερινές τους ανάγκες. 

Οι απολυμένοι από τη δομή του Κατσικά επεσήμαναν ότι δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να διεκδικήσουν μια θέση σε αυτές τις υπηρεσίες, έστω και μέσω της εργολαβικής εταιρείας, αν και είχαν την δέουσα κατάρτιση και προϋπηρεσία δύο ετών.

Μεταξύ των απολυμένων είναι ηλικιωμένοι που δύσκολα προσλαμβάνονται, άτομα που όλα τα μέλη των οικογενειών τους είναι άνεργα, άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, για αυτό και ζήτησαν τη στήριξη όλων των θεσμικών φορέων της περιοχής στον αγώνα που δίνουν για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους. 

Ο Πάνος Σκουρλέτης υπενθύμισε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια που είχε τη διακυβέρνηση της χώρας, προκειμένου να στηριχθούν οι πιο ευάλωτοι πολίτες και τα πιο φτωχά νοικοκυριά και επανέλαβε την σταθερή θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ιερό δικαίωμα στην εργασία που έχουν όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας. 

Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεσμεύτηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο για την ουσιαστική υποστήριξη των απολυμένων, για να δοθεί λύση στο πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν σήμερα αυτοί οι συμπολίτες μας.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Συναντήσεις του Πάνου Σκουρλέτη με εργαζομένους στα Ιωάννινα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1666405080179822410
item