Γιάννενα: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου

Στα 157.168.000 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του Δήμου Ιωαννιτών για το 2022 ο οποίος εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. 

Ο προϋπολογισμός διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του Δήμου και των νομικών του προσώπων, έχει συμπεριλάβει το σύνολο του προγράμματος τεχνικών έργων καθώς και πιστώσεις για επιχορήγηση των αθλητικών συλλόγων, τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων και των παιδικών χαρών. 

Η συνεδρίαση ήταν πολύωρη και η συζήτηση εξελίχθηκε σε «εφ’ όλης της ύλης» με τους περισσότερους εκπροσώπους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να θέτουν πληθώρα θεμάτων πέραν του προϋπολογισμού. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι από το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που απείχαν την Παρασκευή από την συνεδρίαση επικαλούμενες την ανάγκη περισσότερου χρόνου για να μελετήσουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού δεν κατατέθηκε καμία πρόταση. 

Ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την καθυστέρηση στην σύνταξη του προϋπολογισμού ανέφερε ότι αυτή οφείλεται αφενός στην υποχρεωτική αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2021 που έγινε εντός του Δεκεμβρίου, κατόπιν έκτακτης χρηματοδότησης του Δήμου και για την οποία ήταν υποχρεωτικές δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και αφετέρου στις απουσίες υπαλλήλων που είχαν νοσήσει. 

Στην εισήγησή του παρουσίασε αναλυτικά τους άξονες και τα στοιχεία του προϋπολογισμού τονίζοντας ότι είναι ισοσκελισμένος και αποτυπώνει ρεαλιστικά τις εκτιμήσεις εσόδων και εξόδων του Δήμου κατά το νέο έτος. 

Εμπόδια για την υλοποίηση του προϋπολογισμού, όπως τόνισε ο κ. Βάββας αποτελούν οι μειούμενοι πόροι από την κεντρική διοίκηση, το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις, καθώς και η υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου. 

Επιπλέον, η πανδημία Covid-19 έχει ανατρέψει σε πολλές περιπτώσεις το σχεδιασμό και τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής και έχει επιφέρει σημαντική υστέρηση εσόδων στον Π/Υ του Δήμου μας. Τέλος, σημαντική υστέρηση εμφανίζουν τα έσοδα των Νομικών Προσώπων του Δήμου, κυρίως του ΟΚΠΑΠΑ και του Πνευματικού Κέντρου, όπου θα απαιτηθούν επιπλέον επιχορηγήσεις από το Δήμο, καθώς αποτελεί προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής η στήριξη του τομέα των Κοινωνικών Υπηρεσιών και του Πολιτισμού. 

Στον προϋπολογισμό 2022 έχει ληφθεί υπόψη το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2021-2024 (όσον αφορά στο έτος 2022) και περιλαμβάνονται στο ακέραιο: 

– Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2022 -Τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού έτους 2022, όπως αυτά εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο -Τα συνεχιζόμενα έργα και προμήθειες (πολυετείς δαπάνες) -Οι ανελαστικές δαπάνες του Δήμου (κόστη μισθοδοσίας, δανειακές υποχρεώσεις, κ.λπ.) Αξιοσημείωτο είναι ότι στον προϋπολογισμό του 2022 έχουν εγγραφεί πιστώσεις για δράσεις και πρωτοβουλίες που αποτελούσαν δέσμευση της Δημοτικής Αρχής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βάββας, στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί πιστώσεις για: -Επιχορηγήσεις σε αθλητικούς συλλόγους και σωματεία – 50.000,00€ -Προμήθεια αθλητικών υποδομών (μπασκέτες, ταμπλό κ.λ.π.) των σχολικών γυμναστηρίων – 50.000,00€ -Συντήρηση – Επισκευή δημοτικών κτιρίων (Τεχνικό Πρόγραμμα) – 350.000,00€ (2022: 50.000,00€) -Επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων Δήμου Ιωαννιτών (Τεχνικό Πρόγραμμα) – 200.000,00€ -Συντήρηση – αναβάθμιση παιδικών χαρών στον Δήμο Ιωαννιτών (Τεχνικό Πρόγραμμα) – 100.000,00€ -Προμήθεια ανταλλακτικών – αναλώσιμων υλικών και παροχή υπηρεσιών για την επισκευή οχημάτων του Δήμου Ιωαννιτών μέσω σύναψης ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΛΑΙΣΙΟ διάρκειας 36 μηνών – 1.428.499,98€ (2022: 239.000,00€) -Αποζημιώσεις σε θιγόμενους από ρυμοτομία λόγω διάνοιξης της οδού Ρώμα – 440.000,00€ (2022: 220.000,00€) -Καταγραφή διαδικασιών στο πλαίσιο εφαρμογής του Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου – Πολιτική διαχείρισης κινδύνων επί των διαδικασιών του Δήμου – 40.000,00€. 

Από τις τοποθετήσεις Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας στην τοποθέτησή του καυτηρίασε την απουσία οποιασδήποτε πρότασης από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην κατεύθυνση βελτίωσης του προϋπολογισμό. 

«Οι δυνατότητες που παρέχονται για την σύνταξη του προυπολογισμού μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης είναι πολύ συγκεκριμένες. Οι δυνατότητες αυτές εξαντλήθηκαν στον προϋπολογισμό του 2022. 

Έγινε μία σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά από τον αντιδήμαρχο και την υπηρεσία. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Δήμου είναι συγκεκριμένα και στόχος όλων μας πρέπει να είναι η εξάντλησή τους προς το συμφέρον των πολιτών» υπογράμμισε ο κ. Γκόντας στην τοποθέτησή του. 

Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας απάντησε σε σειρά θεμάτων που τέθηκαν από την αντιπολίτευση και αφορούσαν στην λειτουργία της ΔΕΥΑΙ, την πορεία των έργων της και των προγραμμάτων της. «Η σύνταξη του προϋπολογισμού αποτελεί έναν άθλο. Είναι ρεαλιστικός και έχει συνταχθεί με τον πλέον τεχνοκρατικό τρόπο. 

Ο προϋπολογισμός κινείται στο χώρο του εφικτού όπως και η Δημοτική Αρχή και όχι στο χώρο του επιθυμητού που κινείται η αντιπολίτευση. Μέσα σε ασφυκτικά πλαίσια και με συρρικνωμένα τα έσοδα του Δήμου και των νομικών προσώπων λόγω της πανδημίας αποτυπώνει τα πραγματικά μεγέθη» ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας. 

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός στρέφεται στην ανάγκη για βελτίωση της καθημερινότητας ενώ απάντησε σε σειρά θεμάτων που τέθηκαν από την αντιπολίτευση καυτηριάζοντας την αποχή της από την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Παρασκευής.

«Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Δήμος μας πρέπει να υποκαθιστά μόνιμα ή να καταγγέλλει καθημερινά το κεντρικό κράτος. 

Η παρούσα Δημοτική Αρχή διεκδικεί χωρίς να κραυγάζει. Κάποιοι βιάζονται για τις εκλογές. Αργούν αλλά θα έρθουν και όλοι θα κριθούμε. Όσα ειπώθηκαν είναι γενικόλογα ή αναμάσημα ενός ειδυλλιακού παρελθόντος. 

Ο προϋπολογισμός του Δήμου στρέφεται στην βελτίωση της καθημερινότητας και μεριμνά για την αντιμετώπιση των μικρών προβλημάτων που κάποιες φορές είναι μεγάλα. Περιλαμβάνει το σύνολο του τεχνικού προγράμματος. 

Η σημερινή δημοτική αρχή κι αυτό δεν αρέσει έχει μετατοπίσει το ενδιαφέρον της από τις μακέτες στα έργα» υπογράμμισε ο Δήμαρχος. Καταλήγοντας τόνισε ότι το αίτημα της αντιπολίτευσης για περισσότερο χρόνο ώστε να μελετήσει τα στοιχεία ήταν πρόσχημα. «Δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση για τον προϋπολογισμό αλλά για όλα τα άλλα θέματα… Άνθρακες ο θησαυρός», ανέφερε.



epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6406586789019699700
item