Συνάντηση Αναστασιάδη-Μισέλ στη Γαλλία: Στο επίκεντρο η άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό

Συνάντηση εργασίας με τον Σαρλ Μισέλ είχε ο Νίκος Αναστασιάδης, κατά την οποία στο επίκεντρο βρέθηκε το Κυπριακό.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μετέβη στη Μπρεστ της Γαλλίας και ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού. 

Παράλληλα, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη συνεχιζόμενη άρνηση της τουρκικής πλευράς να αποδεχθεί τον διορισμό απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε, επίσης, στις προτάσεις του για υιοθέτηση ενός ουσιαστικού πακέτου Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που αποσκοπούν, αφενός, στην καλλιέργεια θετικού κλίματος που να διευκολύνει την προετοιμασία του εδάφους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό εντός του πλαισίου συμφωνημένων παραμέτρων του ΟΗΕ και, αφετέρου, τον τερματισμό των τουρκικών παράνομων ενεργειών επί ξηράς και θαλάσσης που είναι επιβλαβείς για την Κύπρο και τον λαό της, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, για την ευρύτερη περιοχή και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μάριο Πελεκάνο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε την αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση και υλοποίηση των συγκεκριμένων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία -όπως είπε- τυγχάνουν στήριξης και από τουρκοκυπριακά οργανωμένα σύνολα, ενώ παράλληλα ενθάρρυνε την ανάληψη πρωτοβουλιών από μέρους της Ένωσης για επίλυση του Κυπριακού, οι οποίες ασφαλώς να είναι συμπληρωματικές των καλών υπηρεσιών του γ.γ. του ΟΗΕ.

Useful meeting with @eucopresident. Stressed the need to prepare the ground for meaningful negotiations leading to a settlement of the Cyprus problem.  Asked for EU 🇪🇺 support to the win-win CBMs I proposed, which can help break the deadlock and also end Turkish illegal actions.
Image

Share

Περαιτέρω, όπως ανέφερε ο κ. Πελεκάνος σε γραπτή δήλωσή του, «με αφορμή απαράδεκτο περιστατικό στη Δένεια», ο κ. Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να καταγγείλει τις παρενοχλήσεις Ελληνοκυπρίων γεωργών από τουρκικά στρατεύματα που παρατηρούνται εντός της νεκρής ζώνης.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε ακόμη απογοήτευση για τις συνεχιζόμενες προκλητικές δηλώσεις από μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, παραπέμποντας ενδεικτικά στα όσα είπε την Πέμπτη (11/2) ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος για άλλη μια φορά απέρριψε τη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού και πρόβαλε διάφορα προσχήματα για το θέμα των μελλοντικών εσόδων από εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, παρά το γεγονός ότι τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι πλήρως διασφαλισμένα.

Οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και επί των διεθνών εξελίξεων, μεταξύ των οποίων το ουκρανικό θέμα και οι προσπάθειες για διπλωματική λύση στο «σχήμα της Νορμανδίας», τις εξελίξεις στις σχέσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν κ.ά.


epirusblog.gr
5 of 5
Συνάντηση Αναστασιάδη-Μισέλ στη Γαλλία: Στο επίκεντρο η άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 5530755824170952398
item