Γιάννενα: Κινητοποιήσεις αγροτών ενάντια στην ακρίβεια από αύριο Δευτέρα

Οι φορείς γεωργοκτηνοτροφικών οργανώσεων των Ιωαννίνων καλούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του νομού, σε κινητοποίηση «ενάντια στην ακρίβεια η οποία οδηγεί σε αφανισμό όλων των επαγγελματικών κλάδων στον βωμό των λίγων συμφερόντων», η οποία θα γίνει αύριο Δευτέρα μπροστά στην Περιφέρεια Ηπείρου, με προσυγκεντρώσεις στις 11:00 το πρωί στον κόμβο της Ελεούσας (Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη) και στον κόμβο Ανατολής (Πανηπειρωτικό στάδιο).

Στο ψήφισμα με το οποίο γίνεται η αναγγελία της κινητοποίησης, αναφέρεται:

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πρωτογενής τομέας είναι τεράστια, δεδομένου του ότι το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί σε πρωτοφανή επίπεδα λόγω της υπέρμετρης αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών με τις αυξήσεις να πλησιάζουν το 60% αυτών, καθώς και όλων των αγροεφοδίων αλλά και της ενέργειας (ηλεκτρισμός, πετρέλαιο, υγραέριο).

Ιδιαίτερα στον νομό μας η κρίση είναι πιο έντονη, γιατί το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλότερο έναντι της υπόλοιπης χώρας, λόγω της μορφολογίας του εδάφους αλλά και του μικρού και κατακερματισμένου κλήρου ο οποίος καθιστά ασύμφορες τις καλλιέργειες.

Το υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις τιμές διάθεσης των προϊόντων οι οποίες παραμένουν χαμηλές παρά τις όποιες αυξήσεις έχουν δοθεί , εξανεμίζουν τα εισοδήματα των αγροτών οι οποίοι αναγκάζονται να στερούν από τις οικογένειές τους ακόμη και τα απαραίτητα προς το ζην και τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αφανισμό με τις όποιες συνέπειες συνεπάγεται αυτό για την οικονομία της χώρας».

Ως προς τα αιτήματα, περιλαμβάνονται:

«Στήριξη των κτηνοπτηνοτρόφων και καλλιεργειών για την αγορά ζωοτροφών και αγροτικών εφοδίων, πλήρη απαλλαγή του συνόλου των αγροτικών εκμεταλλεύσεων από την ρήτρα αναπροσαρμογής η επιβολή της οποίας είχε σαν συνέπεια την αύξηση του κόστους ηλεκτροδότησης  κατά 150%, επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό επί της αξίας πώλησης όλων των αγροκτηνοπτηνοτροφικών  προϊόντων σε όλους τους τομείς της φυτικής και ζωικής  παραγωγής όπως ίσχυε και στο παρελθόν.

Άμεση άτοκη ρύθμιση των κτηνοπτηνοτροφικών δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία»

Στήριξη από ΟΕΒΕ

Η ΟΕΒΕ Ιωαννίνων από τη μεριά της,  «στήριζε και στηρίζει κάθε μορφή αγώνα ελεύθερου επαγγελματία, βιοτέχνη, εμπόρου» και σήμερα  στηρίζει «τον αγώνα των αγροτών, της περιοχής μας αλλά και όλης της Ελλάδος, που δίνει μάχη επιβίωσης».

«Είμαστε στο πλευρό του βιοπαλαιστή αγρότη και κτηνοτρόφου, που αντιμετωπίζει καθημερινά σωρεία προβλημάτων όπως η υπέρογκη αύξηση του κόστους παραγωγής, η μη ύπαρξη κατώτερων εγγυημένων τιμών συνολικά για τα προϊόντα τους, η μη μείωση του αγροτικού ρεύματος, η μη εξόφληση των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και τόσα άλλα.

Ο αγροτικός κόσμος και κατ’ επέκταση ο πρωτογενής τομέας αποτελούν τον βασικό πυλώνα ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και της κοινωνικής ανάπτυξης.

Ζητούμε να ικανοποιηθούν άμεσα τα δίκαια αιτήματα τους,  ώστε να μπορούν κα συνεχίσουν να καλλιεργούν,  να παράγουν και να ζουν στον τόπο τους», αναφέρει η ΟΕΒΕ.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Κινητοποιήσεις αγροτών ενάντια στην ακρίβεια από αύριο Δευτέρα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7009976254122237654
item