Αποκλειστικό: Το παράθυρο ευκαιρίας για αναβάθμιση του ελληνικού αρματικού δυναμικού

To πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αρμάτων μάχης Leopard 2 και Leopard 1 A5 του Όπλου των Τεθωρακισμένων συγκαταλέγεται στα πλέον κομβικά εξοπλιστικά προγράμματα του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ). 

Η δρομολόγηση ενός προγράμματος εκσυγχρονισμού του κύριου όγκου των ελληνικών αρμάτων προβάλλει ως αδήριτη ανάγκη για τον εθνικό αμυντικό σχεδιασμό με προφανή επιχειρησιακά οφέλη.

Ο κύριος άξονας του προγράμματος εκσυγχρονισμού αποτελείται από τον εκσυγχρονισμό σε πρώτη φάση των αρμάτων μάχης Leopard 2 Α4 και Leopard 1 A5 (συγκεκριμένα ενός αρχικού αριθμού αρμάτων ώστε το υφιστάμενο δυναμικό των αρμάτων να παραμένει αξιόμαχο για τα επόμενα έτη). :

Σε δεύτερη φάση αναμένεται να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των αρμάτων μάχης Leopard 2 HEL.

Κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο ΕΣ ενημερώθηκε με βάση τα όσα ζήτησε σε προγενέστερο χρόνο μέσω επίσημης πρότασης από τη γερμανική KMW. Η πρόταση έρχεται με βάση τα βασικά ζητούμενα από τον ΕΣ τόσο για τον αριθμό όσο και για τις δυνητικές επιλογές εκσυγχρονισμού. 

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη απάντηση από πλευράς KMW με επίκεντρο έναν ριζικό εκσυγχρονισμό του ελληνικού αρματικού δυναμικού και ειδικότερα στον εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης Leopard 2 Α4 και Leopard 1 A5.

Η πρόταση περιλαμβάνει ολικό εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης Leopard 2 Α4 στο επίπεδο Α7 (τη πλέον σύγχρονη έκδοση) καθώς και σημαντικού αριθμού αρμάτων μάχης (τα οποία υπηρετούν σε Επιλαρχίες Αρμάτων Μάχης του Δ Σώματος Στρατού) Leopard 1 A5 με νέα σκοπευτικά σε αντικατάσταση των υφιστάμενων που κρίνονται ως παρωχημένα.

Να τονιστεί πως η πρόταση για τα Leopard 2 Α4 στο επίπεδο Α7 περιλαμβάνει προαιρετική επιλογή για εγκατάσταση ενεργού συστήματος προστασίας ισραηλινής προέλευσης τύπου Trophy.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη σύμβαση εγκατάστασης και ολοκλήρωσης συστημάτων Trophy για τον Γερμανικό Στρατό το κόστος για μόλις 17 άρματα ανήλθε στα 45 εκατομμύρια ευρώ. Εύλογα λοιπόν συμπεραίνουμε πως για 183 άρματα μάχης Leopard 2 Α4 με βάση τις παραπάνω τιμές απαιτούνται περί τα 450 εκατομμύρια ευρώ. 

Μέγιστη προτεραιότητα για τα Leopard 1 A5 αποτελεί η αντικατάσταση των σημερινών σκοπευτικών που κρίνονται ως παρωχημένα με ξεπερασμένες δυνατότητες.

Η ίδια πρόταση περιλαμβάνει επταετή σύμβαση τεχνικής υποστήριξης για τα παραπάνω άρματα μάχης καθώς και δημιουργία υποδομής πέμπτου κλιμακίου ώστε ο ΕΣ να είναι σε θέση να εξασφαλίζει πλήρη τεχνική υποστήριξη των αρμάτων μάχης διασφαλίζοντας υψηλές διαθεσιμότητες των αρμάτων. 

Παράλληλα, αναβαθμίζεται καθοριστικά η εκπαίδευση με τον εκσυγχρονισμό του συνόλου των εξομοιωτών στο Κέντρο Εκπαίδευσης Εξομοιωτών στην Αλεξανδρούπολη.

Επομένως είναι μια πρόταση ολοκληρωμένη και με πολλές διαφορετικές επιλογές και δυνατότητες ανάλογα με αυτά που επιθυμεί ο χρήστης και συγκεκριμένα ο ΕΣ.

Η πρόταση της KMW ανανεώνει ριζικά το αξιόμαχο του Όπλου των Τεθωρακισμένων και διασφαλίζει το μέλλον του κορμού των ελληνικών αρμάτων μάχης. Ταυτόχρονα εισάγει τον ΕΣ στην επόμενη τεχνολογική γενιά των αρμάτων μάχης και ειδικότερα στη πλέον σύγχρονη έκδοση άρματος μάχης του Leopard 2 A7. 

Το προαναφερθέν βήμα αποτελεί άλμα καθότι το Όπλο των Τεθωρακισμένων θα είναι σε θέση να αξιοποιούν ένα άρμα μάχης με όλες τις τεχνολογικές καινοτομίες που πρεσβεύει η πλέον ικανή έκδοση Leopard 2 διεθνώς.

Η πρόταση περιλαμβάνει ολικό εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης Leopard 2 Α4 στο επίπεδο Α7 (τη πλέον σύγχρονη έκδοση) καθώς και σημαντικού αριθμού αρμάτων μάχης (τα οποία υπηρετούν σε Επιλαρχίες Αρμάτων Μάχης του Δ Σώματος Στρατού) Leopard 1 A5 με νέα σκοπευτικά σε αντικατάσταση των υφιστάμενων που κρίνονται ως παρωχημένα.

Επίσης προσφέρει το ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι της τουρκικής απειλής και παράλληλα δίνει την ευκαιρία στο ΕΣ μελλοντικώς να πραγματοποιήσει αντίστοιχο πακέτο εκσυγχρονισμού και για τα Leopard 2 HEL ώστε να επιτύχει πλήρη ομογενοποίηση του αρματικού δυναμικού. 

Κλείνοντας να τονίσουμε πως ένα τέτοιο πρόγραμμα με γνώμονα την εμπειρία της συμπαραγωγής του Leo 2 HEL είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για αναβίωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας η οποία θα κληθεί να συμμετέχει καθοριστικά. 


epirusblog.gr
5 of 5
Αποκλειστικό: Το παράθυρο ευκαιρίας για αναβάθμιση του ελληνικού αρματικού δυναμικού
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 6664575549726728046
item