Το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της Ελλάδας φέρνει έκδηλη νευρικότητα στην Τουρκία

Το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της Αθήνας, όπως και οι προσπάθειες για την σημαντική ενίσχυση του ισχυρότερου πυλώνα εξωτερικής πολιτικής που είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις, μόνο απαρατήρητα δεν περνούν στην ευρύτερη περιοχή.

Μάλιστα ανώτατες πηγές επισημαίνουν πως σε όποια συμμαχική άσκηση δηλώνει παρούσα η Ελλάδα, αμέσως αυτή αποκτά ολοένα και περισσότερες συμμετοχές καθώς όσοι έχουν βρεθεί δίπλα στις Ελληνικές δυνάμεις έχουν επιβεβαιώσει την επιχειρησιακή κατάρτιση των στελεχών τους.

  • Οι κοινές ασκήσεις στον ουρανό και την θάλασσα της Μεσογείου με συμμάχους είναι αυτές που θυμώνουν ακόμη περισσότερο την Τουρκία διότι βλέπει πως ολοένα και περισσότεροι σύμμαχοι υπολογίζουν την Ελλάδα και ταυτόχρονα της δίνουν το «δαχτυλίδι» του παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή.

Αεροπορικά γυμνάσια με τη συμμετοχή ιπτάμενων μέσων, μαχητικών και ιπτάμενων τάνκερ από το Ισραήλ ή άλλες χώρες που εντάσσονται στο συμμαχικό τόξο της Ελλάδας, ασκήσεις στην θάλασσα με τη συμμετοχή μονάδων επιφανείας σε μεγάλες ναυτικές αρμάδες ως πλοία συνοδείας αεροπλανοφόρου, είναι μόνο ορισμένα απ’ όσα κάθε μέρα κάνουν Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία.

Και μάλιστα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Τουρκία ουσιαστικά απέχει από τις συμμαχίες της Ανατολικής Μεσογείου ενώ έχει ξεκινήσει έναν διπλωματικό μαραθώνιο προσέγγισης με χώρες οι οποίες είναι ήδη σύμμαχοι με την Ελλάδα (Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, κ.α.) και ταυτόχρονα αναζητά τρόπους να ενισχύσει την άμυνά της αφού βρίσκεται εν αναμονή της απάντησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το επίσημο αίτημα που έχει διατυπώσει για την αγορά 40 νέων αεροσκαφών F-16 Viper και την αναβάθμιση άλλων 80 στο ίδιο επίπεδο.

Μάλιστα απέναντι από την σημαντική ενίσχυση με Rafale και Belh@rra, ενδεχομένως και κορβετών το επόμενο διάστημα, η Τουρκία επιχειρεί ν’ αντισταθμίσει  τα γεγονότα με μια ακόμη αγχωμένη κίνηση: 

Εντός της χρονιάς προσπαθεί να προετοιμάσει την πρώτη πτήση Μη Επανδρωμένου Bayraktar– ναυτικής έκδοσης- από το υπό κατασκευή ελικοπτεροφόρο Anadolu.

  • Είναι η λύση ανάγκης για τους Τούρκους αφού και οι ίδιοι δεν βλέπουν την επιστροφή τους στο πρόγραμμα των F-35.

Έμπειροι στρατιωτικοί επισημαίνουν πως ίσως είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα είναι αυτή που τρέχει, δημιουργεί και σφραγίζει συμμαχίες και παίζει γεωστρατηγικά, ενώ η Τουρκία τρέχει να προλάβει τις δυσάρεστες για εκείνη εξελίξεις. 

Αυτό σίγουρα, ξεκαθαρίζουν, δεν σημαίνει πως η Τουρκία έχει τεθεί στο περιθώριο, διότι παραμένει ένας σημαντικός παίκτης στην περιοχή, αλλά σίγουρα δεν έχει την ισχύ και την αίγλη που είχε τα προηγούμενα χρόνια κι αυτό είναι συνέπεια της πολιτικής αστάθειας που έχει δημιουργήσει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος με τις επιλογές του.

Χαρακτηριστικό των όσων συμβαίνουν είναι και οι δηλώσεις του συμβούλου ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής του Τούρκου προέδρου, Μεσούτ Χακί Τζασίγ ο οποίος παραδέχτηκε δημόσια και εκείνος πως η απόκτηση των Rafale δίνει ξεκάθαρη υπεροχή στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στον ουρανό του Αιγαίου και την Αν. Μεσόγειο.

Και αυτές οι δηλώσεις ουσιαστικά έρχονται σε πλήρη αντίθεση μ’ εκείνα που αναφέρει όλο το τελευταίο διάστημα ο Χουλουσί Ακάρ, ότι δηλαδή τα όπλα που έχει προμηθευτεί η Ελλάδα δεν της αρκούν αν πρόκειται ν’ αναμετρηθεί με την Τουρκία και τις ισχυρές ένοπλες δυνάμεις της.

Το βέβαιο είναι πως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αμυντικό κι όχι επιθετικό δόγμα ενώ ουδέποτε ανέπτυξαν αλυτρωτικές τάσεις. 

 

epirusblog.gr
5 of 5
Το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της Ελλάδας φέρνει έκδηλη νευρικότητα στην Τουρκία
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3656591499239804506
item