Θεσσαλονίκη: Συναγερμός από την έλλειψη self test

Στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται έλλειψη self test και ως εκ τούτου οι φαρμακοποιοί της πόλης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει της ασφαλούς επιστροφής των μαθητών στα σχολεία τη Δευτέρα (10/1).

Ο πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου ΘεσσαλονίκηςΔιονύσης Ευγενίδης, μιλώντας στην ιστοσελίδα GRTimes.gr ανέφερε πως υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε self test με βάση τις «πολύ γρήγορες κινήσεις της πολιτείας» όπως τις χαρακτήρισε, ενώ από την άλλη πλευρά το μικρό απόθεμα σε αντιβιοτικά που υπάρχουν στα ντουλάπια των φαρμακοποιών, εξαιτίας της επέλασης της παραλλαγής Όμικρον φέρνει κι άλλες δυσκολίες.

«Υπάρχει έλλειψη στα self test, διότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε πολύ άμεσα τα μέτρα για τα σχολεία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τόσο μεγάλο απόθεμα. Τα πέντε self test την εβδομάδα για τόσες χιλιάδες παιδιά είναι τεράστιο μέγεθος», τόνισε ο πρόεδρος του ΦΣΘ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, από τη Δευτέρα ή ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης περιμένουν την ανατροφοδότηση από τις αποθήκες, όπου θα ισορροπήσει την κατάσταση, διότι αρκετοί γονείς δεν κατάφεραν να προμηθευτούν ένα τεστ, με αποτέλεσμα να πρέπει να αγοράσουν για να στείλουν το παιδί τους τη Δευτέρα στο σχολείο.

«Φοβόμαστε, ότι πολλά παιδιά είτε δεν θα πάνε καθόλου στο σχολείο, επειδή δεν θα έχουν προλάβει να αγοράσουν οι γονείς ένα self test είτε θα επιστρέψουν στα θρανία με την πραγματοποίηση ενός rapid test εφόσον το επιθυμούν» συμπληρώνει στην ίδια πηγή, ο Γραμματέας του Φαρμακευτικού́ Συλλόγου ΘεσσαλονίκηςΓιώργος Κιοσές.

Ελλείψεις και σε αντιβιοτικά

Τα πολλαπλά κρούσματα των τελευταίων ημερών, δημιούργησαν προβλήματα στα φαρμακεία παρουσιάζει η ιστοσελίδα, όπως είναι η έλλειψη αντιβιοτικών και αντιπυρετικών. «Η ζήτηση αυτή την περίοδο είναι υπέρμετρη. 

Με τα αντιβιοτικά η κατάσταση βρίσκεται σε χειρότερο βαθμό, γιατί δεν υπάρχουν ούτε σε απόθεμα. Αναγκαζόμαστε να στέλνουμε τους ασθενείς πίσω στους γιατρούς τους για να τους συνταγογραφήσουν άλλη συνταγή, με φάρμακα τα οποία είναι υπό διαθεσιμότητα στα φαρμακεία. 

Επίσης, υπάρχει μία μικρότερης κλίμακας έλλειψη και στα αντιπυρετικά, αλλά εκεί υπάρχουν περισσότερες εναλλακτικές, οπότε για την ώρα είμαστε καλυμμένοι», δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Τέλος, το «κερασάκι στην τούρτα» έρχεται με τις πολλαπλές ελλείψεις σε συνταγογραφημένα φάρμακα που ταλαιπωρούν ασθενείς με χρόνια νοσήματα. 

«Το Σαββατοκύριακο θα “κυνηγάμε” την αντιβίωση εκεί που χρειάζεται», υποστήριξε ο Διονύσης Ευγενίδης, ενώ παράλληλα, ο Γιώργος Κιοσές σχολίασε τις δυσκολίες των καιρών για τους φαρμακοποιούς: « Υπάρχει τεράστια αναστάτωση στην φαρμακευτική αγορά. 

Ουσιαστικά, η μασχάλη μας δεν χωράει ούτε δύο καρπούζια κι εμείς έχουμε… δώδεκα αυτή τη στιγμή».

epirusblog.gr
5 of 5
Θεσσαλονίκη: Συναγερμός από την έλλειψη self test
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 3525558704953673660
item