Βρετανία: Προειδοποίηση της MI5 για πράκτορα της Κίνας που ενδέχεται να δρα στο κοινοβούλιο

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Βρετανία μετά την προειδοποίηση της ΜΙ5, ήτοι της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών, ότι μια γυναίκα, που φέρεται ως πράκτορας της κινεζικής κυβέρνησης, ενδέχεται να δρα στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο συντηρητικός βουλευτής Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, επικριτής του κινεζικού καθεστώτος, υποστήριξε ότι η MI5 επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τους βουλευτές ότι «ένας πράκτορας της κινεζικής κυβέρνησης δραστηριοποιείται στο κοινοβούλιο».

Το γραφείο του προέδρου Λίντσεϊ Χόιλ επιβεβαίωσε ότι εκδόθηκε μια οδηγία «σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες ασφαλείας». Ωστόσο δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Ξέρω ότι πολλοί θα ανησυχήσουν από το γεγονός ότι ένα άτομο που σκοπίμως επιδίδεται σε ενέργειες πολιτικής ανάμιξης για λογαριασμό του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας έβαλε στο στόχαστρο τους βουλευτές», έγραψε στο Twitter η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ. 

Υπογράμμισε όμως ότι η ταυτοποίηση αυτού του προσώπου οφείλεται στις «ισχυρές δομές» που διαθέτει η Βρετανία για να εντοπίζει ξένες παρεμβάσεις ή «οποιαδήποτε πιθανή απειλή για τη δημοκρατία μας».

Christine_Leee

Στο στόχαστρο η δράση της Κριστίν Λι

Η προειδοποίηση της MI5, την οποία επικαλούνται πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρει ότι η φερόμενη πράκτορας ονομάζεται Κριστίν Λι και επιδίδεται σε «δραστηριότητες πολιτικής ανάμιξης εξ ονόματος του υπουργείου Εργασίας του Ενωμένου Μετώπου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας». 

Η Λι φέρεται ότι «διευκόλυνε» τη χορήγηση δωρεών σε πολιτικά κόμματα, βουλευτές, πολιτευτές και πρόσωπα που επιδιώκουν να αναλάβουν πολιτικό ρόλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, για λογαριασμό ξένων υπηκόων που κατοικούν στην Κίνα ή το Χονγκ Κονγκ.

Η Κριστίν Λι φέρεται ότι έδωσε εκατοντάδες χιλιάδες λίρες στον Μπάρι Γκάρντινερ, ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του Εργατικού κόμματος, καθώς και στο ίδιο το κόμμα. Είχε επίσης φωτογραφηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον σε μια εκδήλωση το 2015 και με τον πρώην ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, σε άλλη εκδήλωση. 

Το 2019 παρασημοφορήθηκε από την τότε πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, σε αναγνώριση των υπηρεσιών της με στόχο τις καλές σχέσεις της χώρας με την Κίνα.

Σε ανακοίνωσή του ο Μπάρι Γκάρντινερ διαβεβαίωσε ότι όλες οι δωρεές είχαν δηλωθεί και ότι ο γιος της Κριστίν Λι εργαζόταν για αυτόν μέχρι σήμερα, που υπέβαλε την παραίτησή του.

Ο βουλευτής Ίαν Ντάνκαν Σμιθ διερωτήθηκε για ποιον λόγο δεν συνελήφθη η Λι αλλά απλώς της απαγορεύτηκε η είσοδος στη Βουλή. Ζήτησε επίσης να τροποποιηθούν οι κανόνες με βάση τους οποίους δίνεται άδεια πρόσβασης στο κοινοβούλιο.

Το Πεκίνο έχει επιβάλει κυρώσεις στον Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, καθώς και σε άλλους Βρετανούς, για την κριτική που ασκούν σε ό,τι αφορά τη μεταχείριση των Ουιγούρων.

epirusblog.gr
5 of 5
Βρετανία: Προειδοποίηση της MI5 για πράκτορα της Κίνας που ενδέχεται να δρα στο κοινοβούλιο
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1005538202676601350
item