Γιάννενα: Χωρίς ανταγωνισμό η προμήθεια των led του Δήμου Ιωαννιτών....Κατατέθηκε ΜΙΑ προσφορά!

Μία και μόνη προσφορά φέρεται να κατατέθηκε στο έργο «Παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών», κατά τη διαδικασία που ολοκληρώθηκε στις αρχές της εβδομάδας.

Το έργο της αντικατάστασης του αστικού οδοφωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών που έχει περάσει κυριολεκτικά από σαράντα κύματα, έχει τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη, 2,5 ολόκληρα χρόνια μετά την απόφαση της δημοτικής αρχής Ελισάφ να διακόψει το έργο που ωρίμασε η προηγούμενη δημοτική αρχή, προκειμένου να εντάξει το σύνολο του αναβαθμισμένου με led αστικού οδοφωτισμού στο “όχημα” της Περιφέρειας Ηπείρου και στο λεγόμενο ELENA.

Η επιλογή που έκαναν στην αρχή της τρέχουσας αυτοδιοικητικής θητείας οι δημοτικές αρχές Ελισάφ και Γεωργάκου, στους Δήμους Ιωαννιτών και Πρέβεζας αντίστοιχα, εκ του αποτελέσματος κρίνεται απόλυτα αποτυχημένη και είναι χαρακτηριστικά πως ο Δήμαρχος Πρέβεζας εκφράζει δεξιά – αριστερά την έντονη δυσαρέσκειά του για την εξέλιξη του έργου που τον εκθέτει ανεπανόρθωτα στους δημότες του. 

Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών αντίθετα, τους τελευταίους μήνες, σταμάτησε να προφέρει τη λέξη οδοφωτισμός και led… ακόμα και για να απαντήσει όταν ρωτήθηκε επανειλημμένα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο από τον Θωμά Μπέγκα. Απλά δεν απάντησε…

Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών έλεγαν πως ενδιαφέρθηκαν για το έργο του Δήμου Ιωαννιτών πάνω από δέκα εταιρείες, μόνο μία ωστόσο, κατέθεσε προσφορά, γεγονός που συνιστά μέγα φιάσκο για το συγκεκριμένο έργο και η συνέχιση της διαδικασίας είναι αβέβαιη.

Πρόκειται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες για την FOTAGONLed IKE – Λιοφάγος Δημήτρης που στην ιστοσελίδα της δηλώνει εταιρικό κεφάλαιο 100 ευρώ… Ως έδρα της εταιρείας δηλώνεται η οδός Δρυάδων 5-7 (ΤΚ 26333) στην Πάτρα αλλά και η Λεωφόρος Βουλιαγμένης 409, στην Ηλιούπολη (Αθήνα). 

Αν η συγκεκριμένη εταιρεία κατέβει στο διαγωνισμό όπως έκανε για το έργο οδοφωτισμού στο Εθνικό και Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο της Περιφέρειας Ηπείρου, τον Ιούνιο του 2020, πιθανότατα θα πάει ως κοινοπραξία με την ΤΕΡΝΑ (ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – FOTAGONLED A.E.).

Σε εκείνον το διαγωνισμό για το έργο των 8 εκατ. ευρώ, είχαν καταθέσει προσφορές 6 εταιρείες και κοινοπραξίες… γεγονός που δείχνει το μέγεθος της αποτυχίας για το έργο οδοφωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών. 

Το ιστορικό και τα ερωτήματα

Θυμίζουμε πως το Μάρτιο του 2021 η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών έκρινε ως “φωτογραφικό” το διαγωνισμό που είχε βγάλει στον αέρα η Περιφέρεια Ηπείρου. Κατά του διαγωνισμού είχαν προσφύγει τρεις εταιρείες, ένα μήνα νωρίτερα, και η Ανεξάρτητη Αρχή διαπίστωνε στοιχεία στρέβλωσης του ανταγωνισμού (sic) εξαιτίας των οικονομικών περιορισμών που έθετε η διακήρυξη για τους υποψηφίους αναδόχους (σελίδες 32-33) και χαρακτήριζε ως “μη νόμιμους” και ως “περιορίζοντες αδικαιολόγητα τον ανταγωνισμό” τους συγκεκριμένους όρους.

Πέρασαν 6 ολόκληροι μήνες για να διορθωθούν οι όροι της διακήρυξης και ο διαγωνισμός για το έργο του Δήμου Ιωαννιτών βγήκε στον “αέρα” για δεύτερη φορά το Σεπτέμβριο του 2021.

Τέσσερις μήνες αργότερα, φαίνεται πως οι διορθώσεις στη διακήρυξη δεν έπεισαν τις εταιρείες της αγοράς και έτσι, το αποτέλεσμα είναι το ελάχιστο ενδιαφέρον για το διαγωνισμό, από μία μόνο κοινοπραξία.

Τώρα, πρέπει να αναμένουμε να δούμε και την προσφορά έκπτωσης του μοναδικού υποψήφιου αναδόχου, για να αντιληφθούμε και το… όφελος που θα προκύψει…

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά:

  • Πού είναι ο ευρύς ανταγωνισμός που θα μεγιστοποιήσει τα οικονομικά οφέλη για το Δήμο Ιωαννιτών;
  • O Περιφερειάρχης που πριν από μερικούς μήνες, κάλυπτε τις απίστευτες καταγγελίες της νομικής του συμβούλου Γ. Τατάγια για παρατυπίες από τον τεχνικό σύμβουλο του έργου, μετά την απορριπτική απόφαση της ΑΕΠΠ ισχυρίζονταν πως στο εξής αναλαμβάνει αυτός την διαχείριση του έργου και του διαγωνισμού, για να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη. Σήμερα άραγε, αναλαμβάνει και εξ ολοκλήρου αυτός το φιάσκο του εν εξελίξει διαγωνισμού;
  • Ο Περιφερειάρχης που μέμφεται άλλους, π.χ. τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων πως δεν ξέρει από διακηρύξεις και διεθνείς διαγωνισμούς… πώς αισθάνεται σήμερα για την αποτυχία να προασπίσει αποτελεσματικά το δημόσιο συμφέρον, το οποίο τόσο συχνά ο ίδιος και τα “παπαγαλάκια” του επικαλούνται;
  • Σε όλη αυτή την κραυγαλέα αποτυχία, ποια είναι η θέση του Δήμου Ιωαννιτών και του Μωυσή Ελισάφ, ο οποίος συμφώνησε με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου να εντάξει το Δήμο του στο έργο της Περιφέρειας μέσω του μηχανισμού ELENA, πριν καν αναλάβει τυπικά καθήκοντα το Σεπτέμβριο του 2019;
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Χωρίς ανταγωνισμό η προμήθεια των led του Δήμου Ιωαννιτών....Κατατέθηκε ΜΙΑ προσφορά!
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 4507728259266771493
item