Στην κορυφή! H επίλεκτη ελληνική δύναμη ΕΤΑ αξιολογήθηκε ως «έτοιμη για μάχη» και «εξαιρετική» από το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ ετοιμάζει την ΕΤΑ για επιχειρήσεις της συμμαχίας; Ανήκει πλέον στο κλαμπ των επίλεκτων με Delta Force και SEAL.

Σύμφωνα με το businessinsider.com, η επίλεκτη ελληνική δύναμη ΕΤΑ, αξιολογήθηκε ως «έτοιμη για μάχη» και «εξαιρετική» από το ΝΑΤΟ, εισερχόμενη στο στο κλαμπ των πλέον δυνάμεων παγκοσμίως όπως η Delta Force και οι SEAL των ΗΠΑ.  

Η επίλεκτη μονάδα των ειδικών επιχειρήσεων πρώτης βαθμίδας της χώρας μας κέρδισε την κορυφαία βαθμολογία από το Αρχηγείο Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο.

Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, γνωστό ως ETA, προορίζεται μόνο για τις πιο σημαντικές και πιο δύσκολες επιχειρήσεις, αναφέρει άρθρο περιγράφοντας όμως σκέψεις της συμμαχίας για επιχειρήσεις και απειλές, εξηγώντας και τον λόγο της αξιολόγησης της επίλεκτης ελληνικής μονάδος.

 Όλη αυτή η προσπάθεια αξιολόγησης από το ΝΑΤΟ, αποσκοπεί στην γνώση της ηγεσίας της συμμαχίας, σχετικά με τις διαθέσιμες δυνάμεις των χωρών μελών, με δεδομένη της κρίση στην Α.Ουκρανία.   

Οι ΗΠΑ δεν φέρονται διατεθειμένες να εμπλακούν προς το παρόν στην περιοχή με τους Ρώσους, αλλά τα σενάρια δίνουν και παίρνουν όλο το αυτό το διάστημα με απειλές εκατέρωθεν.

Οι Τούρκοι έχουν την δική τους ανάλογη μονάδα  με την ονομασία Bordo Barreli , η οποία είναι μόνο για δράση στα πλαίσια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ δεν έχουμε ακούσει αν έχει αξιολογηθεί από το ΝΑΤΟ. 

Η βαθμολογία του ΝΑΤΟ τοποθέτησε την ETA σε μια αποκλειστική λέσχη δίπλα σε δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων όπως η Delta Force και οι SEAL των ΗΠΑ.

“Τις τελευταίες ημέρες του 2021, μια ελάχιστα γνωστή ελληνική μονάδα ειδικών επιχειρήσεων έλαβε το υψηλότερο προσόν ετοιμότητας του ΝΑΤΟ.

Αξιολογητές από το Αρχηγείο Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NSHQ) ταξίδεψαν στην Ελλάδα και υπέβαλαν τους Έλληνες επίλεκτους κομάντος σε τρομερές δοκιμασίες.

Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), η μονάδα ειδικών επιχειρήσεων της πρώτης βαθμίδας του Ελληνικού Στρατού, όχι μόνο απέσπασε την κορυφαία βαθμολογία αλλά και εξέπληξε και τους αξιωματικούς του ΝΑΤΟ με τις επιδώσεις του.

Οι ειδικοί του ΝΑΤΟ αξιολόγησαν την ETA σε τρία σετ αποστολών: εξωτερική εσωτερική άμυνα, άμεση δράση και ειδική αναγνώριση.

Προσομοιώνοντας μια πραγματική πολεμική επιχείρηση, οι Έλληνες αλεξιπτωτιστές της ETA ανέπτυξαν και εκτέλεσαν ένα ευρύ φάσμα αποστολών, χρησιμοποιώντας όλες τις τεχνικές διείσδυσης και δεξιοτήτων τους.

Ολόκληρη η μονάδα συμμετείχε στην αξιολόγηση, μαζί με στοιχεία Χημικού, Βιολογικού, Ραδιολογικού και Πυρηνικού πολέμου που ήταν συνδεδεμένη με την ETA.

Η επιτροπή NSHQ του ΝΑΤΟ αξιολόγησε την ETA ως «Combat Ready» και περιέγραψε την απόδοσή της ως εξαιρετική, πράγμα που σημαίνει ότι οι Έλληνες καταδρομείς μπορούν πλέον να αναπτυχθούν ως μέρος μιας Ομάδας Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και καταδρομέας, ανέφερε σε tweet, «τα θερμά μου συγχαρητήρια στην ΕΤΑ για την εξαιρετική απόδοση στην αξιολόγηση της μονάδας από το Αρχηγείο Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ. [Είμαστε] περήφανοι για άλλη μια φορά για την ετοιμοπόλεμη δύναμη ΕΤΑ».

Με την επίτευξη της βαθμολογίας επιπέδου 3, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών εντάσσεται σε μονάδες ισχύος ειδικών επιχειρήσεων, όπως η Ειδική Αεροπορική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, η Δύναμη Δέλτα του Στρατού των ΗΠΑ και οι SEAL του Ναυτικού των ΗΠΑ, σε ένα πολύ αποκλειστικό κλαμπ.

Η ETA ειδικεύεται κυρίως στη στρατηγική αναγνώριση και άμεση δράση και βασίζεται στο πρότυπο της Βρετανικής Ειδικής Υπηρεσίας της βρετανικής βασιλικής πολεμικής αεροπορίας.

Η ελληνική μονάδα ειδικών επιχειρήσεων αποτελείται από έξι ομάδες που χωρίζονται με βάση την ειδικότητά τους.

Δύο ομάδες ειδικεύονται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις με αλεξίπτωτο ελεύθερης πτώσης, στην ομάδα επιχειρήσεων, δύο ομάδες ειδικεύονται στις καταδύσεις, ενώ οι υπόλοιπες δύο ομάδες, ειδικεύονται στον ορεινό πόλεμο.

Με λιγότερους από 100 μέλη συνολικά, η ΕΤΑ είναι μια από τις μικρότερες μονάδες ειδικών επιχειρήσεων στον ελληνικό στρατό.

Η δύναμη αυτή μπορεί να δραστηριοποιηθεί σε όλους τους  τομείς πολεμικών επιχειρήσεων, σε στεριά, θάλασσα και  αέρα, και παρόλο που είναι μέρος του Ελληνικού Στρατού, έχει και αμφίβιες ικανότητες.

Ως στρατηγική μονάδα ειδικών επιχειρήσεων, προορίζεται μόνο για τις πιο σημαντικές και πιο δύσκολες επιχειρήσεις.

Είναι σε συνεχή αναμονή χωρίς προειδοποίηση για ανάπτυξη οπουδήποτε εντός της Ελλάδας.

Οι ειδικοί χειριστές της ETA εκπαιδεύονται συχνά με Αμερικανούς καταδρομείς από τη 10η Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων, Navy SEALs από την δύναμη SEAL 5, σε Ναυτικό ειδικό πόλεμο, αλλά και μέλη της μονάδας Special Boat Team 20 και Air Commandos από την 321η Μοίρα Ειδικών Τακτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

Η ETA είχε μια σπάνια απώλεια το 2020, όταν ένας από τους χειριστές της σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ενός άλματος ελεύθερης πτώσης.

Ο θάνατος του Έλληνα Αλεξιπτωτιστή, ήρθε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου εξαιρετικά αυξανόμενων εντάσεων με την Τουρκία, η οποία προσπάθησε να διεξάγει παράνομες υποβρύχιες έρευνες εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ελλάδας και της Κύπρου, και η μονάδα ήταν σε μέγιστο συναγερμό για δράση.

Το ΝΑΤΟ άρχισε για πρώτη φορά να δημιουργεί συνθήκες για ειδικές επιχειρήσεις το 2006, με τη δημιουργία του Κέντρου Συντονισμού Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NSCC).

Το 2010, το NSCC αντικαταστάθηκε από το NSHQ, το οποίο είναι επιφορτισμένο με την παροχή συμβουλών και συγχρονισμού των δραστηριοτήτων των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη ικανοτήτων κομάντο και την αντιμετώπιση και την αποτροπή απειλών.

Εκτός από την αξιολόγηση μεμονωμένων μονάδων, το NSHQ προσφέρει ένα ευρύ φάσμα εκπαιδεύσεων για ειδικούς χειριστές, ενώ διαθέτει εγκαταστάσεις σε πολλές χώρες του ΝΑΤΟ.

Σε μια πρόσφατη συγκέντρωση ειδικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ο στρατηγός Richard Clarke, διοικητής της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, τόνισε τη σημασία της κοινότητας ειδικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.

"Καθώς οι απειλές για την ειρήνη συνεχίζουν να εξελίσσονται, πρέπει να ξεκλειδώσουμε το πλήρες δυναμικό των συμμάχων και των εταίρων μας για απάντηση. 

Όποια και αν είναι η απειλή, συνεχίζουμε να τηρούμε την υπόσχεσή μας στο ΝΑΤΟ και στη συμμαχία", είπε ο Κλαρκ”, καταλήγει στο άρθρο του για την ιστοσελίδα, ο Σταύρος Ατλαμάζογλου,   αμυντικός δημοσιογράφος της ιστοσελίδας με ειδίκευση στις ειδικές επιχειρήσεις, βετεράνος του Ελληνικού Στρατού (έχει υπηρετήσει στο 575 Τάγμα Πεζοναυτών και στο Αρχηγείο Στρατού) και είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

 

epirusblog.gr
5 of 5
Στην κορυφή! H επίλεκτη ελληνική δύναμη ΕΤΑ αξιολογήθηκε ως «έτοιμη για μάχη» και «εξαιρετική» από το ΝΑΤΟ
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 8032512714479040920
item