Η Ελλάδα προετοιμάζεται για έξοδο στις αγορές -Μετά την αξιολόγηση του Fitch

Αναμένοντας την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας στις 14 Ιανουαρίου από τη Fitch, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για την πρώτη έξοδο στις αγορές.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης σε πρόσφατη ανάλυσή του υποστήριξε ότι η τελευταία απόφαση της ΕΚΤ (για τη συνέχιση των αγορών ελληνικών ομολόγων έως το 2024) στηρίζει σημαντικά τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας και περιορίζει σημαντικά τον επενδυτικό κίνδυνο για τα ελληνικά ομόλογα.

Ο συνδυασμός των δύο αυτών, σύμφωνα πάντα με τη Fitch, θα συμβάλει στη συγκράτηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα για το ελληνικό Δημόσιο. Τα παραπάνω αναμένεται να κριθούν στην πράξη κατά την πρώτη έξοδο στις αγορές.

Υπενθυμίζεται πως για το σύνολο του 2022, σύμφωνα με το δανειακό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους στο τέλος Δεκεμβρίου, το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να αντλήσει από τις αγορές περί τα 12 δισ. ευρώ.

Στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 24 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,30%, έναντι -0,30% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,43%.

Στην αγορά συναλλάγματος, ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ, καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1313 δολάρια, από τα 1,1296 δολ. που άνοιξε η αγορά.

To δολάριο ευνοείται από τη σημαντική άνοδο που καταγράφουν οι τιμές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, εξέλιξη που συνδέεται με την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα της χώρας (FED).

Η προθεσμιακή αγορά έχει ήδη τιμολογήσει τρεις αυξήσεις επιτοκίων στη διάρκεια του έτους.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1279 δολαρίου.


epirusblog.gr
5 of 5
Η Ελλάδα προετοιμάζεται για έξοδο στις αγορές -Μετά την αξιολόγηση του Fitch
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 9019773726308598219
item