Άνοιγμα σχολείων: Το πολιτικό στοίχημα για την κυβέρνηση και η στάση αναμονής της αντιπολίτευσης

Ανοίγουν σήμερα τα σχολεία και η πρώτη κρίσιμη εβδομάδα θα παίξει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις.


Η κυβέρνηση ποτέ δεν έκρυψε την πρόθεσή της να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου η φετινή σχολική χρονιά να είναι... κανονική. 

Η τηλε- εκπαίδευση, αντιμετωπίστηκε ως μια λύση ανάγκης πέρυσι, αλλά -σύμφωνα με πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου -δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει πλήρως τη δια ζώσης εκπαίδευση.

Όταν, λοιπόν, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ετέθη θέμα διάρκειας των διακοπών των Χριστουγέννων, όσοι μιλούσαν με κυβερνητικά στελέχη, εύκολα αντιλαμβάνονταν ότι ο στόχος ήταν ευθύς εξ αρχής, τα σχολεία να κλείσουν και να ανοίξουν στην ώρα τους. 

Αυτό, συνέβη τελικά και με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των επιστημόνων που μετέχουν στην επιτροπή των επιδημιολόγων και σήμερα επρόκειτο να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για το 2022.

Οι επιφυλάξεις δεν λείπουν, όπως δεν λείπουν και οι ενστάσεις . Ακόμη και γιατροί, επιμένουν και μετά τη λήψη της απόφασης ότι καλύτερο θα ήταν να δοθεί μια εβδομάδα παράταση, έτσι ώστε η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μετά την επέλαση της «Όμικρον» να είναι πιο «καθαρή».

Η κυβέρνηση όμως έχει λάβει ήδη τις αποφάσεις της και το άνοιγμα των σχολείων έχει μετατραπεί τα τελευταία 24ωρα και σε ένα πολιτικό στοίχημα.

Εάν όλα κυλήσουν ομαλά σε επίπεδο διαδικασίας και επιβεβαιωθεί στην πράξη ότι τα σχολικά συγκροτήματα δεν λειτουργούν ως εστίες υπερ-μετάδοσης, τότε σαφώς η επιλογή για το άνοιγμα θα έχει δικαιωθεί με κερδισμένους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Η ΝΔ θα έχει τότε κάθε λόγο να πει πως «οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν» και πως «η χώρα επιστρέφει σιγά σιγά στην κανονικότητα». 

Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή υπάρξει σοβαρός αριθμός κρουσμάτων που μοιραία θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλών τμημάτων και ίσως σχολικών μονάδων, τότε είναι βέβαιο ότι η στρατηγική θα αλλάξει άμεσα καθώς ακόμη και οι υπέρμαχοι του ανοίγματος των σχολείων θα υποχρεωθούν να ανακρούσουν πρύμνα.

Η κυβέρνηση πήρε το ρίσκο καθώς εκείνη... κυβερνά και άρα πρέπει να παίρνει αποφάσεις. Η αντιπολίτευση από την πλευρά της περιμένει... Έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της, χωρίς όμως να παίρνει καθαρή θέση για το άνοιγμα ή όχι των σχολείων. 

Είναι προφανές ότι αναμένει να δει πώς θα κυλήσει αυτή η πρώτη - κρίσιμη εβδομάδα και βρίσκεται με «το δάχτυλο στη σκανδάλη», καθώς εάν παρατηρηθούν δυσλειτουργίες η -ακόμη χειρότερα- υπάρξουν πολλά κρούσματα τότε θα αρχίσει να «πυροβολεί. Όχι τους επιστήμονες, αλλά την κυβέρνηση.

Αυτή την εβδομάδα, κατά συνέπεια, θα κριθούν πολλά και στο επίπεδο της εξέλιξης της πανδημίας αλλά και σε ό,τι αφορά το πολιτικό κλίμα. Το βέβαιο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το τι θα συμβεί. 

Ο εχθρός είναι αόρατος και όπως έχει γράψει η στήλη, δεν υπάρχει δυστυχώς κανένα εγχειρίδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

epirusblog.gr
5 of 5
Άνοιγμα σχολείων: Το πολιτικό στοίχημα για την κυβέρνηση και η στάση αναμονής της αντιπολίτευσης
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 969333789807769438
item