«Πικρός» ο καφές από σήμερα στο πλαστικό ποτήρι - Πόσο θα αυξηθεί

Ακριβότερος θα είναι ο καφές στο χέρι από σήμερα, Σάββατο 1η Ιανουαρίου 2022. Αυτό οφείλεται στις πλαστικές συσκευασίες στις οποίες σερβίρεται ο καφές και τα υπόλοιπα ροφήματα.


Από σήμερα (Πρωτοχρονιά) οι καταναλωτές take away καφέ θα επιβαρύνονται με ειδική εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος 4 λεπτών συν ΦΠΑ για το ποτήρι κι άλλα τόσα για το καπάκι του. Με το ΦΠΑ και τη στρογγυλοποίηση η επιβάρυνση διαμορφώνεται στα δέκα λεπτά.

«Το πλαστικό κάλυμμα ή καπάκι λογίζεται ως διακριτό προϊόν, για το οποίο επιβάλλεται αυτοτελώς η εισφορά» αναφέρεται στη σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με τον Ν. 4736/2020 το ύψος της εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος ορίστηκε στα 5 λεπτά του ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, που σημαίνει ότι η τιμή του μη σερβιρισμένου σε τραπέζι καφέ θα είναι κατά 0,10 ευρώ αυξημένη.

Παράλληλα, διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού Covid 19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις» προβλέπει πως χάρτινα προϊόντα μιας χρήσης που προορίζονται για άμεση κατανάλωση θα επιβαρύνονται με εισφορά προστασίας περιβάλλοντος 4 λεπτών.

Σύμφωνα με τη διάταξη το χαράτσι των 4 λεπτών θα βαρύνει τα χάρτινα προϊόντα μιας χρήσης, όπως χάρτινα κύπελα - ποτήρια για καφέ, αλλά και τα χάρτινα κουτιά, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία προορίζονται για άμεση κατανάλωση.

Το ποσό της εισφοράς προστασίας περιβάλλοντος θα πρέπει αναγράφεται με τρόπο διακριτό και ευανάγνωστο στα παραστατικά πώλησης προ του ΦΠΑ και θα πρέπει να αποτυπώνεται στα λογιστικά αρχεία που υποχρεούται να τηρεί η επιχείρηση.

Όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης: «Για τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης που εμπίπτουν στη διάταξη αυτή και διατίθενται ως συσκευασία των τροφίμων και των ποτών έχουν εκδοθεί οι «Κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2019/904 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον» (2021/C 216/01), καθώς και το Άρθρο 77 του Νόμου 4876/2021».

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν αφορά κυπελάκια για ποτά ή περιέκτες τροφίμων για προϊόντα που πωλούνται συσκευασμένα από επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και για τα οποία δεν πραγματοποιείται πλήρωση στο σημείο πώλησης, όπως κυπελάκια γιαουρτιού και επιδορπίων. 

Επίσης, δεν αφορά κυπελάκια για ποτά ή περιέκτες τροφίμων που πωλούνται άδεια από επιχειρήσεις λιανικής πώλησης.

epirusblog.gr
5 of 5
«Πικρός» ο καφές από σήμερα στο πλαστικό ποτήρι - Πόσο θα αυξηθεί
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3196062799629299241
item