Η ημέρα που ο Τραμπ ποδοπάτησε τη Δημοκρατία - Ένας χρόνος από την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο

Η αιματηρή επίθεση στις 6 Ιανουαρίου του 2021, ημέρα που το Κογκρέσο καλούνταν να επικυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών της 3ης Νοέμβρη, ήταν ένα από τα τελευταία κεφάλαια της θυελλώδους προεδρίας Τραμπ.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν την ζωή τους με τις ΗΠΑ να βιώνουν μία εγχώρια τρομοκρατία εντός του Καπιτωλίου.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις 6 Ιανουαρίου του 2021, και ένας αξιωματικός της αστυνομίας του Καπιτωλίου υπέκυψε την επομένη στα τραύματά που υπέστη ενώ υπερασπιζόταν το Κογκρέσο.

Εκατοντάδες αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη διάρκεια της πολύωρης επίθεσης των εξτρεμιστών υποστηρικτών του Τραμπ και τέσσερις αστυνομικοί έχουν αυτοκτονήσει έκτοτε.

Κι όλα αυτά γιατί ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορούσε να χωνέψει το εκλογικό αποτέλεσμα: ότι ήταν ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών.

Ο Τραμπ επιτέθηκε εναντίον της αμερικανικής δημοκρατίας όταν μερικοί από τους οπαδούς του, εν βρασμώ ψυχής, και παρακινούμενοι από την ακροδεξιά ρητορική του, κατάφεραν να διεισδύσουν δια της βίας μέσα στο Καπιτώλιο».

Σήμερα, ανήμερα της θλιβερής επετείου που σκόρπισε τον τρόμο και τον φόβο στις ΗΠΑ , ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα προβεί σε δημόσια δήλωση , όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος με τον Τραμπ να τον παρακολουθεί από τη Φλόριντα.

capitol-1

Ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος Τραμπ κατηγορείται ότι υποκίνησε τους ταραξίες, που πραγματοποίησαν πορεία προς το Καπιτώλιο αφού τον άκουσαν να μιλάει έξω από τον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ είπε απευθυνόμενος στο πλήθος των υποστηρικτών του ότι δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το αποτέλεσμα των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου και τους κάλεσε να «πολεμήσουν» προτού μεταβούν στο Καπιτώλιο, όπου οι βουλευτές και οι γερουσιαστές ετοιμάζονταν να επικυρώσουν τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του 2020.

Συνολικά πάνω από 700 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε σχέση με την επίθεση στο Καπιτώλιο ενώ ειδική επιτροπή του Κογκρέσου ερευνά την επίθεση, περιλαμβανομένων των ενεργειών του Τραμπ και των προσπαθειών του να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών.

Στο μεταξύ, η συνέντευξη Τύπου του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα (06/01), όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί:
«Ακυρώνω τη συνέντευξη Τύπου της 6ης Ιανουαρίου, στο Μαρ-Α-Λάγκο, και αντ' αυτού θα συζητήσω πολλά από αυτά τα σημαντικά θέματα στη μεγάλη συγκέντρωσή μου το Σάββατο 15 Ιανουαρίου, στην Αριζόνα», όπως ο ίδιος ανέφερε πριν από λίγες ώρες.

Η επιτροπή του Κογκρέσου που εξετάζει τα δραματικά γεγονότα που συνέβησαν πoυ σφραγίστηκαν με την εισβολή των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει κλητεύσεις για Ρεπουμπλικάνους που είναι μέλη του σώματος, προκειμένου να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις για το τι συνέβη τότε, όπως αναφέρουν οι Νew York Times.

Η νέα λίστα συμπεριλαμβάνει τον Ρότζερ Στόουν, που συνδέει μακρόχρονη φιλική σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ, και τον Άλεξ Τζόουνς, διάσημο οπαδό θεωριών συνωμοσίας και ταγό της αμερικανικής άκρας δεξιάς.

Και οι δύο ενέχονταν άμεσα στη συγκέντρωση της 6ης Ιανουαρίου, όπου ο Ρεπουμπλικάνος αρχηγός του κράτους απευθύνθηκε σε χιλιάδες οπαδούς του ισχυριζόμενος, χωρίς να παρουσιάσει καμιά απόδειξη γι’ αυτό, πως του «έκλεψαν» τη νίκη στις εκλογές.

capitol-2

Η επιτροπή αυτή, που αποτελείται στην πλειοψηφία της από Δημοκρατικούς, έχει ήδη πάρει καταθέσεις από 150 και πλέον πρόσωπα και σκοπεύει να δημοσιοποιήσει το πόρισμά της πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, που θα διεξαχθούν σε έναν χρόνο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι μοιάζουν να βρίσκονται σε καλή θέση για να ανακτήσουν σε αυτές τις εκλογές τον έλεγχο της αμερικανικής κάτω Βουλής και να ενταφιάσουν τη δουλειά της επιτροπής.

Ως αυτό το στάδιο, οι πρώην συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ δεν ανταποκρίνονται στις κλητεύσεις.

Ο Στιβ Μπάνον, εκ των αρχιτεκτόνων της εκλογικής νίκης του μεγιστάνα των ακινήτων το 2016, ξεκαθάρισε πως «αρνείται να συνεργαστεί», μολονότι κατηγορείται για «παρακώλυση του έργου του Κογκρέσου».

Η επιτροπή θέλει «πληροφορίες για τις συγκεντρώσεις και την πορεία που ακολούθησε προς το Καπιτώλιο, η οποία κλιμακώθηκε στην επίθεση εναντίον του Καπιτωλίου από βίαιο πλήθος», εξηγεί σε ανακοίνωση Τύπου ο Δημοκρατικός βουλευτής Μπένι Τόμσον, ο πρόεδρός της.

«Χρειαζόμαστε να μάθουμε ποιος οργάνωσε, σχεδίασε, πλήρωσε και έλαβε χρήματα σε σχέση με τα γεγονότα αυτά, και τι είδους επικοινωνίες είχαν οι οργανωτές τους με αξιωματούχους στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο», προσθέτει.

Για τη γαλλική «Le Figaro», ο αρθρογράφος Φιλίπ Ζελί υπογραμμίζει πως «ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να αποχωρήσει από ψηλά, ως «πρόεδρος του λαού» με έναν απολογισμό αμφισβητούμενο, αλλά όχι αμελητέο. 

Αντί γι' αυτό, καθώς ο ναρκισισμός του έχει υποτάξει κάθε αξιοπρέπεια, κακομεταχειρίζεται τους θεσμούς, ποδοπατά τη δημοκρατία, διαιρεί την παράταξή του».

capitol-3

Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι Αμερικανοί παραμένουν ανήσυχοι για τη δημοκρατία τους και σχεδόν το ένα τρίτο εξ αυτών θεωρεί πως η χρήση της βίας μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να δικαιολογηθεί για να υπερασπιστεί κανείς τις ιδέες του, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή.

Επιπλέον, παρουσιάζουν δεδομένα που προκαλούν ανησυχία: στην πρώτη,το 28% των ερωτηθέντων κρίνει πως η βία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υπερασπιστεί κανείς το αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης.

Στη δεύτερη, το 34% εκτιμά πως μια βίαιη δράση εναντίον της κυβέρνησης μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να δικαιολογηθεί.

Αυτές οι έρευνες αντικατοπτρίζουν τη διατήρηση των βαθιών διαιρέσεων στους κόλπους της αμερικανικής κοινωνίας, τις οποίες ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε πως θα «συμβιβάσει».


epirusblog.gr
5 of 5
Η ημέρα που ο Τραμπ ποδοπάτησε τη Δημοκρατία - Ένας χρόνος από την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 645647284212047266
item