Οι συμμαχίες της Ελλάδας αυξάνουν τον εκνευρισμό της Άγκυρας -Νέες εμπρηστικές δηλώσεις

Σε νέα περίοδο υψηλής έντασης έχουν περιέλθει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Άγκυρα να τραβά το σκοινί με εμπρηστικές δηλώσεις και κλιμάκωση των αμφισβητήσεων επί ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η αντιπαράθεση έχει μεταφερθεί -ήδη από το 2021- από τη θάλασσα του Αιγαίου στο πεδίο της επιθετικής ρητορικής και εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί τους επόμενους μήνες.

Η πίεση που δέχεται η τουρκική κυβέρνηση οδηγεί σε επιθετική ρητορική

Η πίεση που υφίσταται η κυβέρνηση Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας, με την κυριαρχία του Τούρκου προέδρου να αμφισβητείται πλέον ανοιχτά στο πολιτικό σκηνικό της γείτονος, οδηγεί σε ένα μπαράζ επιθετικών δηλώσεων από στελέχη της κυβέρνησής του και πλειοδοσία από την πλευρά της αντιπολίτευσης. 

Η Αθήνα παραμένει ψύχραιμη και δεν παρασύρεται σε ένα παιχνίδι του σκύλου με την γάτα, δίνοντας, ωστόσο, τις απαντήσεις που χρειάζονται στον χρόνο και υπό τις συνθήκες που επιλέγει. 

Αυτό έγινε και με τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια μετά την συνάντηση με τον Σαουδάραβα ομόλογο του, γεγονός που προκάλεσε τον εκνευρισμό της Άγκυρας και την επίθεση προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. 

«Οι αντιτουρκικές δηλώσεις που κάνει σχεδόν καθημερινά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είναι λαϊκίστικοι ισχυρισμοί, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και δεν εξυπηρετούν την ειρήνη και τη σταθερότητα. 

Αυτό το παραλήρημα του Δένδια αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η Ελλάδα προτιμά την ένταση αναζητώντας βοήθεια από τρίτα μέρη και δημιουργώντας τεχνητές συμμαχίες κατά της Τουρκίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, προκαλώντας την ενόχληση της Αθήνας και την άμεση απάντηση από τον Έλληνα ομόλογο του, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου: «Είναι πραγματικά λυπηρό ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας παραβαίνει αυτόν τον απαράβατο κανόνα και εκτοξεύει αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων άλλων χωρών, όπως του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας».

Οι συμμαχίες της Ελλάδας αυξάνουν τον εκνευρισμό της Αγκυρας

Όπως γίνεται φανερό και από την δήλωση του κ. Σέρμαν, τον εκνευρισμό της Άγκυρας επιτείνουν οι συμμαχίες που έχει χτίσει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ και την Γαλλία, αλλά και περιφερειακές δυνάμεις της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Παράλληλα, η Αθήνα εκμεταλλεύεται όλα τα φόρα στα οποία συμμετέχει και τους διεθνείς παράγοντες για να εκθέσει την τουρκική προκλητικότητα και αδιαλλαξία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στις σχέσεις της με την χώρα μας. 

Κάτι που δεν παρέλειψε να κάνει ο Νίκος Δένδιας κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, με αφορμή της εξελίξεις στην Ουκρανία. 

Ως ανταπόκριση από την πλευρά της υπήρξε δήλωση μέσω twitter, αμέσως μετά, όπου αναφέρεται στον «κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Την επόμενη εβδομάδα ο Νίκος Δένδιας μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νϊκο Παναγιωτόπουλο θα ταξιδέψουν στο Παρίσι, όπου θα έχουν συναντήσεις με τους Γάλλους ομολόγους τους, με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία να βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων.


epirusblog.gr
5 of 5
Οι συμμαχίες της Ελλάδας αυξάνουν τον εκνευρισμό της Άγκυρας -Νέες εμπρηστικές δηλώσεις
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 702907317231155350

Τα καλύτερα

item