Γιάννενα: Δεν πρέπει να... γονατίσει το ΤΕΠ! Να ενισχυθούν άμεσα τα Επείγοντα στο Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Στην «καρδιά» της μάχης με την πανδημία παραμένει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων με «αιχμή του δόρατος» -πέρα από τις Μονάδες Λοιμωδών και τις ειδικές ΜΕΘ- το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, (ΤΕΠ) που βρίσκεται κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή.

Η κίνηση στο ΤΕΠ το τελευταίο διάστημα και λόγω επέλασης της μετάλλαξης «Όμικρον» έχει πολλαπλασιαστεί, όπως αναφέρει στον «Π.Λ.» ο Διευθυντής του Αθανάσιος Κιτσάκος, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για το προσωπικό που υστερεί αριθμητικά και διατρέχει πάντα τον κίνδυνο να νοσήσει. 

Σε μία τέτοια περίπτωση το πρόβλημα που θα προκύψει θα είναι μεγάλο. Γι’ αυτό απαιτείται ειδική πρόνοια για τη στελέχωση του συγκεκριμένου Τμήματος.

Στο μεταξύ, την παράταση της παραμονής τους στο Π.Γ.Ν.Ι. διεκδικούν συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Ιδρύματος, ενώ το θέμα του προσωπικού θίγει και η παράταξη υγειονομικών του ΠΑΜΕ με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του Διοικητή.

«Μάχη» στο ΤΕΠ
Ένα δυσανάλογο βάρος, σε σχέση με το προσωπικό που διαθέτει, σηκώνει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ειδικά όμως το τελευταίο διάστημα. 

Κι αυτό γιατί με την επέλαση της μετάλλαξης «Όμικρον», έχει ουσιαστικά δεκαπλασιαστεί η κίνηση στο ΤΕΠ ως επακόλουθο της γεωμετρικής αύξησης των κρουσμάτων!

Όπως ανέφερε στον «Π.Λ.» ο Διευθυντής του Αθαν. Κιτσάκος, σε κάθε εφημερία προσέρχονται 200 έως 250 άτομα, άνθρωποι θετικοί στον κορωνοϊό αλλά και όσοι σπεύδουν να εξεταστούν για να επιβεβαιώσουν αν νοσούν ή όχι. 

Πρόκειται για πολύ μεγάλη αύξηση αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά την περίοδο που επικρατούσε η μετάλλαξη «Δέλτα» στο ΤΕΠ προσέρχονταν κατά μέσο όρο 50 – 60 περιστατικά. Φυσικά, εκείνα ήταν κατά κανόνα πιο βαριά και οι εισαγωγές για νοσηλεία περισσότερες.

Σήμερα, γίνονται σε κάθε εφημερία οκτώ με 10 εισαγωγές, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, τέσσερις με πέντε φορές τον μήνα, μπορεί να γίνουν και 15 – 17 εισαγωγές.

Σε τρεις ζώνες...
«Για τον μεγάλο αριθμό θετικών κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά οι εισαγωγές είναι λίγες, όμως ουσιαστικά μένουμε στα ίδια νούμερα με πριν», τονίζει ο Διευθυντής του ΤΕΠ στο Πανεπ. Νοσοκομείο.

Παράλληλα, περιγράφει την εξειδικευμένη λειτουργία του Τμήματος προκειμένου να μην αναμειχθούν απλοί ασθενείς με εκείνους που νοσούν από κορωνοϊό, η οποία είναι μοναδική για τη χώρα μας. 

Το ΤΕΠ έχει χωριστεί για την περίοδο της πανδημίας σε τρεις ζώνες, την πράσινη για τους «καθαρούς» ασθενείς, την γκρι για τους ύποπτους ότι νοσούν με κορωνοϊό και την κόκκινη για εκείνους που σίγουρα νοσούν. 

Σημειώνεται πως οι ύποπτοι ασθενείς μπαίνουν σε θάλαμο αρνητικής πίεσης με συνεχή εναλλαγή αέρα που απομακρύνει διαρκώς τα σωματίδια μη επιτρέποντας να κολλήσουν και άλλοι.

Χρειάζεται ενίσχυση
Ωστόσο, για να είναι σε θέση τα Επείγοντα να ανταποκρίνονται στο μεγάλο βάρος της πανδημίας χρειάζονται πλήρη στελέχωση, γιατί σήμερα υπάρχουν κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Το ευτύχημα είναι, όπως σημειώνει ο Αθ. Κιτσάκος, ότι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι δεν υπήρχαν στο ΤΕΠ και επομένως δεν βγήκε σε αναστολή ούτε ένα άτομο από το συγκεκριμένο Τμήμα. 

Όμως, το προσωπικό του κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να νοσήσει και τότε τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα. «Αν πέσουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΤΕΠ ποιος θα τους αντικαταστήσει;», αναρωτιέται ο Διευθυντής του και επιβεβαιώνει πως τα Επείγονται είναι υποστελεχωμένα και τα νούμερα δε βγαίνουν. 

«Υπάρχουν τμήματα που δε γίνεται να μη λειτουργούν στο Νοσοκομείο, όπως, για παράδειγμα, η Παθολογική, το ΤΕΠ, οι ΜΕΘ που, ειδικά τα δύο τελευταία, είναι εξειδικευμένα. Δεν γίνεται λοιπόν να γονατίσουν. 

Όσον αφορά ιδιαίτερα στα Επείγοντα, χρειάζονται ενίσχυση, γιατί αν έρθει η νόσος τελειώσαμε και εν τέλει θα την πληρώσουν οι ίδιοι οι πολίτες που δε θα μπορούν να δεχθούν τις υπηρεσίες τις οποίες έχουν ανάγκη», καταλήγει.

Ζητούν ανανέωση
Στο μεταξύ, την παραμονή στην εργασία τους διεκδικούν οι συμβασιούχοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, η σύμβαση των οποίων λήγει την ερχόμενη Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου. 

Την ίδια ημέρα εκδικάζονται στα Γιάννενα τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει ζητώντας να παραμείνουν στο Π.Γ.Ν.Ι. με το αιτιολογικό ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Σημειώνεται ότι οι εν λόγω συμβασιούχοι είχαν καταφέρει τον περασμένο Νοέμβριο να εξασφαλίσουν την παράταση της παραμονής τους στο Νοσοκομείο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή. 

Στο πλευρό τους είχαν τότε τόσο τη Διοίκηση του Π.Γ.Ν.Ι., η οποία αντιλαμβάνεται τις ανάγκες για προσωπικό που έχει το ίδρυμα, όσο και τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείο και το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ. 

Θα επιχειρήσουν λοιπόν να εξασφαλίσουν και πάλι τη στήριξη του Διοικητή, με τον οποίο θα έχουν σήμερα συνάντηση, όπως έκανε γνωστό χθες ο εκπρόσωπος των συμβασιούχων Αλέξανδρος Μάρκου.

Μικρή η ενίσχυση
Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η εικόνα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων δεν είναι τόσο... ειδυλλιακή όσο την παρουσίασε ο Διοικητής του δίνει με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (ΠΑΜΕ), χαρακτηρίζοντας «δημόσια, επικίνδυνη παραπλάνηση» τις δηλώσεις του Ν. Κατσακιώρη περί ετοιμότητας του Π.Γ.Ν.Ι. για το 5ο κύμα της πανδημίας.

Ο Διοικητής είχε κάνει λόγο για ενίσχυση του Ιδρύματος με προσωπικό 280 υγειονομικών από την αρχή της πανδημίας, με την ΑΣΥ να διευκρινίζει, μεταξύ άλλων, ότι το σύνολο του προσωπικού που ήρθε στο Π.Γ.Ν.Ι. (μόνιμοι, επικουρικοί, ειδικευόμενοι ιατροί και νοσηλευτές) είναι 410 άτομα, έφυγαν όμως έως σήμερα 280 υγειονομικοί, άρα ουσιαστικά προστέθηκαν μόνο 130 εργαζόμενοι. 

Από αυτούς οι 70 είναι ειδικευόμενοι ιατροί και νοσηλευτές, άρα, όπως τονίζει η παράταξη, το θετικό ισοζύγιο μη εκπαιδευόμενων υγειονομικών είναι 60 και όχι 280, από τους οποίους οι 40 είναι σε αναστολή.

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου, η παράταξη του ΠΑΜΕ αναφέρει πως η διπλή λειτουργία του και για τον κορωνοϊό πραγματοποιήθηκε με γενικότερη συγκράτηση κόστους, παρά τις μεγάλες ανάγκες, ειδικά το τελευταίο δίμηνο της χρονιάς που μας πέρασε.

Πηγή: proinoslogos.gr

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Δεν πρέπει να... γονατίσει το ΤΕΠ! Να ενισχυθούν άμεσα τα Επείγοντα στο Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1955666684156250545
item