Αντικατάσταση οικιακών συσκευών: Πώς και πότε θα δοθεί η επιδότηση – Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις

Μέσα στην άνοιξη αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία των αιτήσεων για το πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών ενεργοβόρων συσκευών με νέες πιο φιλικές προς το περιβάλλον και με σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

Το πρόγραμμα αναμένεται να «τρέξει» μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας και θα αφορά κλιματιστικά, πλυντήρια, ψυγεία, που σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για παλιές συσκευές που είναι ιδιαιτέρως κοστοβόρες για τον καταναλωτή και επιβαρυντικές για το περιβάλλον.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ο οδηγός του προγράμματος και το προσεχές διάστημα αναμένεται να γνωστοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες.

Δικαιούχοι θα είναι όλοι οι Έλληνες αλλά με κριτήρια προτεραιοποίησης ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση και θα συνδεθεί με την απόσυρση των παλαιών συσκευών.

Οι επιδοτήσεις

Οι επιδοτήσεις προβλέπεται χορηγηθούν με άμεση χρηματοδότηση (π.χ. μέσω voucher), με κριτήρια ιεράρχησης ενώ εξετάζεται να τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια για την επιλογή των δικαιούχων

Η επιδότηση θα είναι κλιμακούμενη και το ποσοστό αυτής για κάθε κατηγορία ηλεκτρικού εξοπλισμού θα προκύπτει με βάση τα κριτήρια και το μέγιστο όριο χρηματοδότησης.

Το πρόγραμμα ουσιαστικά θα λειτουργήσει ως ένα μοντέλο αγοράς ενός μέρους της αξίας των προϊόντων με voucher και το υπόλοιπο θα το καλύπτει ο ενδιαφερόμενος

Επίσης, είναι δεδομένο ότι σε ένα μέρος της τιμής θα συμμετάσχουν και οι ίδιες οι εταιρίες ηλεκτρικών συσκευών.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει φέτος αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς σύμφωνα με τον Κ. Σκρέκα, όποτε προκύπτουν κονδύλια θα αυξάνεται και η χρηματοδότησή του.

epirusblog.gr
5 of 5
Αντικατάσταση οικιακών συσκευών: Πώς και πότε θα δοθεί η επιδότηση – Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8149193734955455091
item