Κακοκαιρία: Τις ευθύνες που αναλογούν στην κυβέρνηση θα αναλάβει ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο

Τις ευθύνες που αναλογούν στην κυβέρνηση για τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσαν στους πολίτες οι αστοχίες στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας αναμένεται να αναλάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισηγητική ομιλίαν του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα διστάσει να ζητήσει συγνώμη από τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν από τους πολύωρους εγκλωβισμούς των οδηγών στην Αττική Οδό, αλλά και σε άλλους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, όπως και από τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμιά δυσκολία να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και θα το κάνει», αναφέρουν στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου. 

«Οι υπεύθυνες κυβερνήσεις κρίνονται από το αποτέλεσμα και όχι από τις δηλώσεις», αναφέρουν και προσθέτουν: «Εμείς δεν είμαστε εδώ για να συγκαλύπτουμε αλλά για να προσπαθούμε συνεχώς για το καλύτερο, να είμαστε διαφανείς και να μαθαίνουμε από τα λάθη μας».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, επισημαίνουν τις ευθύνες όσων είχαν εγγυηθεί ότι οι δρόμοι θα μένουν ανοιχτοί και δυστυχώς αυτό δεν έγινε, υπογραμμίζοντας ότι «και αυτές θα αποδοθούν».

Μαζί με τη μεγάλη συγνώμη προς τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν, κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν ευχαριστίες και προς τους περισσότερους από 7.000 κρατικούς λειτουργούς (στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, της ΕΛΑΣ, της πολιτικης προστασιας, του ΕΚΑΒ, του ΔΕΔΔΗΕ, υλοτόμους και τόσους άλλους) που έδωσαν μάχη για να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Crash test με αρνητικά και θετικά

«Η σφοδρή κακοκαιρία, που εξελίχθηκε τη Δευτέρα, ήταν ένα crash test στο οποίο σε κάποια πράγματα πήγαμε καλά και σε κάποια άλλα πρέπει να γίνουμε πολύ καλύτεροι», αναφέρουν οι κυβερνώντες, αναφερόμενοι στον απεγκλωβισμό όλων των εγκλωβισμένων οδηγών στους δρόμους, στην αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο 99,5% των νοικοκυριών που επλήγησαν από την κακοκαιρία, καθώς και στη μεταφορά στα νοσοκομεία εκατοντάδων ατόμων που ζήτησαν βοήθεια. 

Ειδικά στην Αττική Οδό απεγκλωβίστηκαν περίπου 2.500 οχημάτων και 4.500 επιβατών έπειτα από μια πολύ δύσκολη επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν η Πολιτική Προστασία, ο Στρατός, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το ΕΚΑΒ, αλλά και εθελοντές. 

Τη Δευτέρα το βράδυ απεγκλωβίστηκαν περίπου 3.500 συμπολίτες μας και περίπου 1.800 αυτοκίνητα, ενώ παρέμεναν εντός της Αττικής Οδού 500 ακινητοποιημένα οχήματα που γίνονταν προσπάθειες μέχρι το βράδυ της Τρίτης να απεγκλωβιστούν. 

Μέχρι τότε η πρόσβαση στο αεροδρόμιο Ελ Βενιζέλος εξασφαλίζεται μέσω του προαστιακού σιδηρόδρομου και της Οδού Βάρης Κορωπίου. 

Στον απολογισμό τον οποίο κάνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι στις επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό ατόμων από την Αττική Οδό, για την διανομή φαγητού και κουβερτών, για τη παροχή υγειονομικής βοήθειας, για την εξασφάλιση διανυκτέρευσης 386 ατόμων σε ξενοδοχεία καθώς και ακόμη 500 ατόμων σε αίθουσες του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, επιχείρησαν 150 πυροσβέστες με τριάντα οχήματα εκ των οποίων τρία ειδικά ερπυστριοφόρα οχήματα και τρία εκχιονιστικά από τις περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.

Επίσης διατέθηκαν 148 στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις με 21 οχήματα και δύο εκχιονιστικά μηχανήματα, τέσσερα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, στελέχη της Αστυνομίας, εθελοντές από το Χαμόγελο του Παιδιού και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Επιπλέον υπήρξε συνδρομή από την Περιφέρεια Αττικής και τη Νέα Οδό με τη διάθεση εκχιονιστικών μηχανημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, η πεποίθηση που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι η διαχείριση του δρόμου της «Αττικής Οδού» με ευθύνη της εταιρείας κατέρρευσε από την πρώτη στιγμή

Κι αυτό έγινε για πρώτη φορά, ενώ η εταιρεία έχει την ευθύνη να κρατάει τον δρόμο ανοιχτό. Όπως αναφέρεται, σχέδια, υποχρεώσεις, κινήσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει από τον παραχωρησιούχο, δεν έγιναν με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν χιλιάδες οχήματα και να ταλαιπωρηθούν εκατοντάδες συμπολίτες μας.

Όταν λοιπόν, σημειώνεται, σήκωσε ψηλά τα χέρια η διαχείριση της εταιρείας το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, Αστυνομία, Στρατός, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία κατέβαλαν υπεράνθρωπες πολύωρες προσπάθειες για να απεγκλωβίσουν και να προστατέψουν ζωές.

Οι αστοχίες της Αττικής Οδού

Υπό αυτό το πρίσμα, για όλα αυτά που υπέστησαν οι συμπολίτες μας απαιτείται να υπάρξουν κυρώσεις, να αποδοθούν ευθύνες, αλλά και, για ηθικούς λόγους, είναι απαραίτητο να αποζημιωθούν όσοι ταλαιπωρήθηκαν

Γι΄ αυτό και ο πρωθυπουργός επικοινώνησε  με τη διοίκηση της παραχωρησιούχου εταιρείας της Αττικής Οδού και ζήτησε την καταβολή του ποσού των 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο αυτοκίνητο κάτι και που η εταιρεία το αποδέχθηκε.

Τόσο στην περίπτωση με την «Αττική Οδό» όσο και με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αποδείχθηκε ότι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στην πίεση των φαινομένων και να παράσχουν στους πελάτες τους τις υπηρεσίες που έπρεπε, τονίζουν, παρά το γεγονός ότι οι χιονοθύελλες παντού στον κόσμο προκαλούν τέτοια προβλήματα σε αυτοκινητοδρόμους.

Συγκριτικά με άλλες χώρες, η Ελλάδα δεν είναι συνηθισμένη να διαχειρίζεται τέτοια φαινόμενα και εκεί υπήρξε αυτή η μεγάλη αδυναμία της Αττικής Οδού να σταθμίσει σωστά την ένταση του φαινομένου που είχε να διαχειριστεί ώστε σε συνεργασία με την τροχαία να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις, όπως, για παράδειγμα, με τη «Νέα Οδό» που έχει την ευθύνη της εθνικής οδού που δεν παρουσίασε τα ίδια προβλήματα.

Υπήρξε, όπως σημειώνουν, κραυγαλέα αστοχία της εταιρίας να διαχειριστεί με υπευθυνότητα την κατάσταση και αυτό αποτυπώνεται στις αποζημιώσεις που ήδη δέχθηκε να δώσει στους εγκλωβισμένους. 

Πέραν τούτου, μάλιστα, θα αναζητηθούν οι ευθύνες της εταιρίας και από το κράτος δια της επιτροπής που έχει συστήσει το Υπουργείο Υποδομών.

epirusblog.gr
5 of 5
Κακοκαιρία: Τις ευθύνες που αναλογούν στην κυβέρνηση θα αναλάβει ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1960151638189303194
item