ΣΥΡΙΖΑ: Στον αέρα η ημερομηνία του συνεδρίου -Συσπείρωση μέσω… πρόωρων εκλογών

Αντιφατικά μηνύματα εκπέμπονται τα τελευταία 24ωρα από την Κουμουνδούρου σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κυκλοφορούν πληροφορίες που κάνουν λόγο για αναβολή της διαδικασίας, που έχει προγραμματιστεί για τις 24 με 27 Φεβρουαρίου. 

Οι πληροφορίες αυτές, για περίπου δίμηνη αναβολή, εδράζονται στην έξαρση, που αναμένεται να έχει η πανδημία τουλάχιστον κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων. 

Αλλά φαίνεται να προέρχονται και από τις ανησυχίες πολλών στελεχών, ότι ένα συνέδριο, έτσι όπως ανακυκλώνει τις εσωτερικές διαμάχες για μία σειρά από θέματα, ίσως δεν είναι η καλύτερη κίνηση, ειδικά εάν ενισχυθεί η εκλογολογία και το σενάριο για πρόωρες εθνικές κάλπες ακόμα και την ερχόμενη άνοιξη.

Πάντως οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται από τα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία διαψεύδουν ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και παραπέμπουν στην απουσία οποιασδήποτε σχετικής συζήτησης στα συλλογικά όργανα που συνεδρίασαν την περασμένη εβδομάδα. 

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να τηρήσει τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για το συνέδριο, έστω κι αν χρειαστεί ένα μέρος των διαδικασιών να μην γίνει με τη φυσική παρουσία όλων των συνέδρων, αλλά να έχει και ψηφιακή μορφή, μέσω διαδικτυακών μέσων.

Οριστικές αποφάσεις αναμένεται ωστόσο να ληφθούν τις επόμενες μέρες και αφού εκτιμηθούν όλα τα δεδομένα που θα προκύψουν από την πανδημία, η οποία έχει ήδη εισέλθει σε μία νέα, Β

Σε κάθε περίπτωση, η αντιπολιτευτική τακτική, έτσι όπως διαμορφώνεται μετά το αίτημα για πρόωρες εκλογές, δεν επηρεάζεται από το πόθε θα γίνει το συνέδριο. 

Ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει να κλιμακώσει την πίεση προς την κυβέρνηση, έστω κι αν γνωρίζει ότι κάλπες είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο ή και εντελώς αδύνατο να στηθούν εν μέσω έξαρσης της πανδημίας. 

Στην Κουμουνδούρου διαπιστώνουν όμως ότι με το αίτημα αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση πετυχαίνει για πρώτη φορά σημαντικούς πολιτικούς στόχους. 

Αφενός η συγκεκριμένη θέση δείχνει να έχει απήχηση αρκετά πέραν της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ και συσπειρώνει τους ψηφοφόρους του κόμματος, όσο κανένα άλλο μέχρι τώρα, αυτά τα δυόμισι χρόνια μετά τις εκλογές του 2019. 

Και αφετέρου κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα, προκαλώντας από τη μια πλευρά την κυβέρνηση να μπαίνει σε μία αποσταθεροποιητική για την ίδια συζήτηση και από την άλλη το Κίνημα Αλλαγής να πάρει θέση επ’ αυτού.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας θα καταγράφεται όσο περνά ο καιρός όλο και περισσότερο, καθώς οι παραλείψεις, τα λάθη και οι καταστροφικές επιλογές που έχουν γίνει ειδικά μετά το πρώτο κύμα, γίνονται αντιληπτές από την κοινή γνώμη. 

Γι’ αυτό και στο συγκεκριμένο μέτωπο θα υπάρξει ιδιαίτερη επιμονή, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει τον πρώτο λόγο στην κριτική προς την κυβέρνηση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το δεύτερο μέτωπο θα είναι η ακρίβεια, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει νέα έκρηξη από αυτό τον μήνα, λόγω της ενσωμάτωσης που θα γίνει στις λιανικές τιμές πολλών προϊόντων, σειράς αυξήσεων σε πρώτες ύλες και ενέργεια.

epirusblog.gr
5 of 5
ΣΥΡΙΖΑ: Στον αέρα η ημερομηνία του συνεδρίου -Συσπείρωση μέσω… πρόωρων εκλογών
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7679237011489402075
item