Ικανοποίηση Δένδια για τις ληξιαρχικές πράξεις των Ελλήνων του εξωτερικού

Βήμα για αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού, χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας την καταχώριση ληξιαρχικών πράξεων στις προξενικές Αρχές.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει επί του θέματος: «Ένα ακόμα βήμα για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού, που προωθεί την εικόνα ενός φιλικού προς τον απόδημο πολίτη κράτους και συμβάλλει σημαντικά στην μείωση της γραφειοκρατίας».

Αναλυτικότερα, από την 1η Ιανουαρίου 2022 οι υπάλληλοι των προξενικών αρχών συντάσσουν και καταχωρούν τα ληξιαρχικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην αλλοδαπή, αhttps://www.iefimerida.gr/politiki/dieykolynsi-ellines-exoterikoy-lixiarhikes-praxeis απευθείας στο πληροφοριακό σύστημα «Μητρώο Πολιτών». 

Αυτό σημαίνει, όπως εξηγείται στην κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ότι η μέχρι τώρα ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, η οποία διαρκούσε πολλούς μήνες, θα ολοκληρώνεται πλέον απευθείας, χωρίς την μεσολάβηση άλλων υπηρεσιών και σε πραγματικό χρόνο.

Πρόκειται, όπως επισημαίνεται, για ένα πρωτοποριακό έργο που αποτελεί ένα ακόμα βήμα υλοποίησης της κυβερνητικής δέσμευσης για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων του εξωτερικού, προωθώντας την εικόνα ενός φιλικού προς τον απόδημο πολίτη κράτους. 

Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της γραφειοκρατίας και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των προξενικών αρχών.

Η νέα διαδικασία ρυθμίζεται με την Κοινή Απόφαση των υπουργών Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, και Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, καθώς και του υφυπουργού Εξωτερικών, Ανδρέα Κατσανιώτη (ΦΕΚ Β’ 6090/22.12.2021). 

Η συγκεκριμένη απόφαση εκδόθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ) της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών.

Σε γράφημα που επισυνάπτεται σε σχετική ανάρτηση του κ. Κατσανιώτη, η καταχώριση ληξιαρχικών πράξεων θα γίνεται απευθείας από τις προξενικές αρχές στο Μητρώο Πολιτών, με μία μόνο επίσκεψη του πολίτη, χωρίς ταχυδρομική αποστολή στο ειδικό ληξιαρχείο.


epirusblog.gr
5 of 5
Ικανοποίηση Δένδια για τις ληξιαρχικές πράξεις των Ελλήνων του εξωτερικού
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7031851501172227895
item