«Κατοικία για νέους»: Βγαίνουν κι άλλα μέτρα από το πρωθυπουργικό συρτάρι

Ο πρωτοχρονιάτικος μποναμάς της αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του αποτελεί, ένα μέρος του κυβερνητικού σχεδίου, το οποίο θα ξεδιπλωθεί μεθοδικά αλλά με ταχύτητα.

Για την επίτευξη του ρυθμού υλοποίησής του, όπως έγκαιρα είχε δημοσιεύσει το CNN Greece, θα βγουν νωρίτερα από το πρωθυπουργικό συρτάρι μέτρα με φιλολαϊκό χαρακτήρα που θα αναχαιτίζουν τις δίδυμες κρίσεις, οι οποίες ταλανίζουν την κοινωνία και ειδικότερα πληθυσμιακές ομάδες αντιπροσωπευτικές της προγραμματικής στόχευσης.

Η απενεργοποίηση του αντιπολιτευτικού «όπλου»

Η εμπροσθοβαρής υλοποίηση της δεύτερης κατά σειρά, για το 2022, μεγέθυνσης της αφετηριακής βάσης των αμοιβών, κατά την κυβερνητική πλειοψηφία, εξουδετερώνει και την ισχύ ενός αντιπολιτευτικού όπλου.

Ταυτόχρονα όμως επεκτείνει την εμβέλεια του μηνύματος που εκπέμπεται σταθερά από το Μέγαρο Μαξίμου, για τα αντανακλαστικά αλλά το κυριότερο τη βούληση της κυβέρνησης, να εξαντλήσει τα δημοσιονομικά περιθώρια, να στηρίξει τις ευάλωτες κατηγορίες ενισχύοντας, εν τοις πράγμασι, το διαθέσιμο εισόδημά τους.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι νέοι στο επίκεντρο

Η διακηρυγμένη προτεραιοποίηση θέτει στο επίκεντρο τους νέους και το ειδικό σχέδιο για την υποστήριξη τους σε ένα από τα μείζονα θέματα της επιβαρυμένης καθημερινότητας που είναι η στέγαση.

Στον κύκλο των εντεινόμενων συσκέψεων, που περιστρέφονται γύρω από την αντιμετώπιση του ζητήματος, εκτίθενται διαφορετικά σχέδια αλλά και προτάσεις. Κεντρική επιδίωξη, είναι η επίλυση των, κατά το μέγιστο δυνατόν, των πτυχών του προβλήματος.

Έχει προηγηθεί άλλωστε όπως μεταδίδουν, από καιρού εις καιρόν, αρμόδιες πηγές, εκτενής έρευνα, από την οποία αναδεικνύεται ως βασική παράμετρος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι χαμηλόμισθοι νέοι, τις στεγαστικές δαπάνες.

Την κατάσταση, όπως εξηγείται από τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, επιδεινώνει το ράλι ανόδου που καταγράφεται στα ενοίκια, το ύψος των οποίων αυξάνεται ταχύτερα από τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Η έμμεση παρέμβαση στα ενοίκια

Προς αυτήν την κατεύθυνση, από κυβερνητικής πλευράς, εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας έμμεσηςπαρέμβασης στα ενοίκια της κτηματαγοράς μέσω της προσφοράς κατοικιών από το στοκ της κρατικής περιουσίας.

Οι πληροφορίες θέλουν, να βρίσκεται σε εξέλιξη η αναζήτηση διαθέσιμων ακινήτων από την περιουσία του Δημοσίου που μπορούν να καλύψουν αυτόν τον στόχο.

Εχει επίσης εντοπιστεί ότι οι δαπάνες κατοικίας τείνουν να γίνουν δυσβάστακτες για τους κατά βάση χαμηλόμισθους νέους. Είναι κοινώς παραδεκτό ότι η δαπάνη για στέγαση δεν μπορεί να ξεπερνά το 15% του εισοδήματος.

Ανέγερση στα κρατικά οικόπεδα

Ηδη αναζητούνται ακίνητα που κατέχει το Δημόσιο τα οποία θα μπορούν να διατεθούν προς ενοικίαση για νέα ζευγάρια με χαμηλά ενοίκια.

Επιπλέον μέρος της ίδιας εσωτερικής έρευνας αποτελεί και η αναζήτηση οικοδομήσιμων οικοπέδων από την κρατική περιουσία, εντός του αστικού ιστού.

Σε αυτά μέσω έργων ΣΔΙΤ, θα ανεγερθούν κατοικίες που θα μεγαλώσουν το στοκ των επιλογών τα οποία με ευνοϊκούς όρους θα μπορούν να διατίθενται επίσης σε νέα ζευγάρια.

epirusblog.gr
5 of 5
«Κατοικία για νέους»: Βγαίνουν κι άλλα μέτρα από το πρωθυπουργικό συρτάρι
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5302196089291483617
item