ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ: Γιατί τα μοριακά τεστ φούντωσαν την κόντρα στην κεντροαριστερά και ο ρόλος των γκάλοπ

Ένας καβγάς στα social media ανάμεσα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη και τον γραμματέα επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής Πάνος Βλάχος, για το αν πρέπει να είναι δωρεάν τα μοριακά τεστ, αλλά και ένα σχετικό άρθρο στην Αυγή, φαίνεται ότι σηματοδοτεί την έναρξη μίας σκληρής μάχης διαρκείας μεταξύ των δύο κομμάτων και την λήξη της στάσης αναμονής που κρατούσαν αμφότερα μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Είναι γεγονός ότι από τις 12 Δεκεμβρίου, που ο ευρωβουλευτής ανέλαβε τα ηνία του Κινήματος, οι δύο χώροι είχαν αποφύγει την όξυνση και τις μετωπικές αντιπαραθέσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιχειρήσει να εντάξει το ΚΙΝΑΛ στο αντιδεξιό μέτωπο, ενώ και η Χαριλάου Τρικούπη επικέντρωσε την προσοχή και την αντιπολιτευτική κριτική της σε διάφορες κυβερνητικές πολιτικές, κυρίως για την πανδημία. 

Και μάλιστα με πολύ έντονο τρόπο μερικές φορές, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει δώσει την παραμικρή συναίνεση σε κρίσιμες κυβερνητικές αποφάσεις. Απέναντι δε στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε φανεί κάποια ιδιαίτερη ζέση για κόντρες, προφανώς επειδή  δεν υπήρξε αφορμή.

Έτσι, οι διαφορετικές προτάσεις που κατέθεσαν τα δύο κόμματα για την διενέργεια και την κοστολόγηση των μοριακών τεστ, έφερε στην επιφάνεια και τα όρια της όποιας σύμπλευσης μπορούν να έχουν οι όμοροι αυτοί χώροι. 

Και να δικαιώνουν εκείνους που προβλέπουν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ θα λειτουργήσουν περισσότερο ως ανταγωνιστές για την αύξηση της επιρροής τους (αν όχι και για την πρωτοκαθεδρία κάποια στιγμή) στο χώρο της κεντροαριστεράς, παρά ως συνοδοιπόροι σε έναν αντιδεξιό αγώνα.

Ειδικά εάν συνεχιστούν οι δημοσκοπήσεις που καταγράφουν ότι το ΚΙΝΑΛ κερδίζει από τα αριστερά, πλήττοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, περισσότερο από όσο πετυχαίνει επιστροφή ψηφοφόρων από τη ΝΔ.

Όπως λένε κορυφαίοι παράγοντες της Χ. Τρικούπη, η σοσιαλδημοκρατία θα έχει τη δική της διακριτή παρουσία, με υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση και δεν θα ταυτιστεί με το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα με τα PCR τεστ για την επιδημιολογική επιτήρηση, αποτελεί προς τούτο ένα σημαντικό δείγμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει να υπάρξει συνταγογράφηση των τεστ, ώστε αυτά να είναι δωρεάν για τους πολίτες, ενώ το ΚΙΝΑΛ ζήτησε να μπει πλαφόν στα 40 ευρώ, κάτι που η κυβέρνηση υιοθέτησε εν μέρει προ ημερών, ορίζοντας την τιμή από τα 60 στα 47 – δεν έμεινε ικανοποιημένη η Χ. Τρικούπη από αυτή τη συγκρατημένη μείωση.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλείται και το γεγονός ότι σε ευρωπαϊκές χώρες προβλέπεται η δωρεάν διεξαγωγή των τεστ αυτών, θεωρώντας ότι επιβαρύνεται άδικα ο πολίτης.

Έτσι ο κ. Κώστας Ζαχαριάδης, σε ανάρτηση του γράφει πως είναι «ακατανόητη η πρόταση του ΚΙΝΑΛ, να είναι η ανώτατη τιμή για τα PCR στα 40€ και όχι η δωρεάν συνταγογράφηση. Ο αρχηγός του κόμματος είναι ευρωβουλευτής και γνωρίζει καλά τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως με προοδευτικές κυβερνήσεις. Συνταγογραφούν το test ΔΩΡΕΑΝ».

Η κυβέρνηση όρισε πλαφόν στην ανώτατη τιμή των PCR test τα 47€, από τα 60€ που ίσχυε. Δηλαδή έως τώρα τα ιδιωτικά...

Ο κ. Βλάχος από την πλευρά του επισήμανε ότι «υπάρχει η πρότασή μας για δωρεάν rapid-PCR από δημόσιες δομές & δωρεάν selftest. Στοιχειώδης γνώση λειτουργίας φαρμακείων -διαγν. κέντρων & δυνατοτήτων ιχνηλάτησης θα σας γλίτωνε από λαϊκισμούς. Σημείωση: Podemos - ΚΚ Πορτογαλίας δεν φλερτάρουν με αντιεμβολιαστές».

Αναλύοντας τη λογική με την οποία κινείται το ΚΙΝΑΛ ο αντιπρόεδρος της Βουλής και εκ των στενών συνεργατών του κ. Ανδρουλάκη, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, σημείωνεδ ήδη από προχθές ότι «όλοι το ξέρουμε, δωρεάν δεν υπάρχει, απλά θα τα πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος μέσω των ασφαλιστικών ταμείων».

Και εξηγούσε σε ανάρτησή του: «Σήμερα, γίνονται «δωρεάν» τεστ, προτείναμε να πολλαπλασιαστούν τα σημεία και να διευρυνθεί το ωράριο ώστε οι πραγματικά αδύναμοι να έχουν την δυνατότητα χωρίς ουρές να κάνουν δωρεάν τεστ. Κάνουμε κριτική γιατί η κυβέρνηση δεν έχει προμηθευτεί στα δυο χρόνια μηχανήματα μοριακού ελέγχου για το PCR και έτσι το νοσοκομείο Επαρχίας βγάζει σε 48 ή 72 ώρες αποτέλεσμα (στέλνεται Αθήνα) και έτσι δεν έχει αξία η ιχνηλατήση.

Στον ιδιωτικό τομέα, προτείναμε ανώτατη τιμή 7€ για rapid και 40€ για pcr.

Πιστεύω κατανοείτε ότι ακόμη και συνταγογράφηση (δωρεάν) χωρίς ανώτατη τιμή θα είναι το πάρτι του αιώνα!

Τα ραπιντ στον ιδιωτικό τομέα ξεκίνησαν από 20€ + και τα pcr 100€+ ...

Όταν υπήρξε ανώτατη τιμή στα rapid 10€ , σε πολλά φαρμακεία η εξέταση γινόταν από 5-10€, αν η ανώτατη ήταν 7€ τότε πιθανόν θα είχαμε από 4-7€ , με σεβασμό στους επαγγελματίες να έχουν ένα μικρό κέρδος!

Το ίδιο θα ίσχυε και με τα pcr με ανώτατη τιμή 40€ απο 60€ στον ιδιωτικό τομέα.

Η τιμή πως βγήκε, με βάση τον ιδιωτικό τομέα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που έχει ο πίνακας.

Η Αριστερά λέει όλα δωρεάν και στέλνει τον λογαριασμό στο φορολογούμενο, η Δεξιά στηρίζει υψηλές ανώτατες τιμές προς όφελος των μεγάλων ιατρικών ομίλων.

Η σοσιαλδημοκρατία είναι μια διαφορετική πολιτική αντίληψη , στήριξης των αδύναμων, αποφυγή αισχροκέρδειας και εξοικονόμηση πόρων για το ΕΣΥ.

Ο καθένας αποφασίζει...».

Επίθεση από την Αυγή στον Ανδρουλάκη

Νωρίτερα, το πρωί της Πέμπτης, στην εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, την Αυγή, φιλοξενούνταν άρθρο το Θανάση Καρτερού, άλλοτε διευθυντή στο γραφείο τύπου του Αλέξη Τσίπρα επί πρωθυπουργίας του, το οποίο στηλίτευε τον Νίκο Ανδρουλάκη για τις προτάσεις του σχετικά με τα τεστ. Το άρθρο, που ουσιαστικά δίνει μία πρόγευση για το πώς θα αντιμετωπίσει στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ έχει τίτλο «ΚΙΝΑΛήστου μνήμης».

Ο αρθρογράφος αναρωτιέται, μεταξύ άλλων και τα εξής: «Σοβαρά τώρα; Τέτοια αντιπολίτευση περιμένατε από τον Ανδρουλάκη; Να προτείνει δηλαδή όσα δεν μπορούν να γίνουν με δεδομένη τη δημοσιονομική κατάσταση;… Σοβαρά τώρα; Τα βάλατε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον αρχηγό του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκο Ανδρουλάκη, γιατί πρότεινε τα μοριακά τεστ να κοστίζουν 40 ευρώ -μόνο 40!- αντί για 47 που επέβαλε ως πλαφόν το δίδυμο Άδωνις - Πλεύρης; Συγγνώμη δηλαδή, εσείς πόσο νομίζετε ότι πρέπει να τα πληρώνουμε; 39, ας πούμε; 38, 30 ή και ακόμα πιο φτηνά; Όσο ένα καφέ στην καφετέρια ή ένα τσίπουρο στο ουζερί;…

… Σοβαρά τώρα; Μήπως θα θέλατε να υιοθετήσει ο νέος τις γεροντικές και εκτός ρεαλισμού απόψεις για δωρεάν τεστ σε όσους τα χρειάζονται; Για συνταγογράφησή τους, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης; Και δεν ακούσατε αυτούς που προφανώς άκουσε το ανανεωμένο ΚΙΝ.ΑΛΛ.; Πώς θα πληρώσουμε καμιά νέα φρεγάδα, αν αρχίσουμε τα δωρεάν τεστ αράδα; Άσε που τέτοιου είδους ψώνια οδηγούν σε Μνημόνια».

epirusblog.gr
5 of 5
ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ: Γιατί τα μοριακά τεστ φούντωσαν την κόντρα στην κεντροαριστερά και ο ρόλος των γκάλοπ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2980562454987746448
item