Ισχυρός πονοκέφαλος το κορωνοπάρτι για τον Τζόνσον, φωνές για παραίτηση και από τους Τόρις

Αναταράξεις στην πολιτική σκηνή της Γηραιάς Αλβιόνας έχει προκαλέσει το σκάνδαλο με το πολυπληθές πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ, το λεγόμενο «partygate». 

Η βρετανική αστυνομία δεν θα ερευνήσει τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην κατοικία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια του lockdown, εκτός και αν από την εσωτερική έρευνα βρεθούν ενδείξεις ότι διαπράχθησαν πιθανά ποινικά αδικήματα, ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία.

Στο μεταξύ, σειρά υπουργών των Τόρις τάσσονται στο πλευρό του Τζόνσον αλλά την ίδια στιγμή υψηλόβαθμοι παράγοντες του κόμματος του τον καλούν να παραιτηθεί, αφού παραδέχτηκε ότι παρευρέθηκε σε μια συγκέντρωση με ποτά, τον Μάιο του 2020 εν μέσω lockdown.  

Ζήτησε συγγνώμη για το «λάθος» αλλά υποστηρίζει ότι νόμιζε πως επρόκειτο για συνάντηση εργασίας.

Μια υψηλόβαθμη κυβερνητική αξιωματούχος διεξάγει εσωτερική έρευνα για το θέμα αυτό.

«Η Μητροπολιτική Αστυνομία είναι σε συνεχή επαφή με το υπουργικό συμβούλιο για αυτήν την έρευνα. Αν η έρευνα εντοπίσει στοιχεία συμπεριφοράς που θα μπορούσαν να συνιστούν αδίκημα, θα διαβιβαστεί στη Μητροπολιτική Αστυνομία για περαιτέρω διερεύνηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Τι βλέπουν τα βρετανικά ΜΜΕ

«Ο Τζόνσον χάνει την υποστήριξη των Τόρις», είναι ο σημερινός τίτλος της συντηρητικής Daily Telegraph, που προβάλλει την έκκληση του επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος στην Σκωτία Ντάγκλας Ρος για παραίτηση, αν αποδειχθεί ότι ο Μπόρις Τζόνσον παραβίασε τους κανόνες και εξαπάτησε το Κοινοβούλιο.

Οι Times προβάλλουν την θέση μελών της κυβέρνησης που ζητούν από τον Μπόρις Τζόνσον «να εκφράσει την λύπη του», για να μην «τους πάρει όλους η μπάλα».

Η Daily Mail αναρωτιέται αν «το πάρτι έχει τελειώσει για τον πρωθυπουργό», τονίζοντας ότι ο συντηρητικός ηγέτης περνά την σοβαρότερη κρίση από την άνοδό του στην εξουσία τον Ιούλιο 2019.

Η εφημερίδα The Guardian προβάλλει επίσης την οργή των συντηρητικών βουλευτών κατά του ηγέτη τους, τις εκκλήσεις τους για διαφάνεια και για την έκφραση συγγνώμης.

Όταν ερωτήθηκε για τις τελευταίες αποκαλύψεις, ο Μπόρις Τζόνσον αρκέσθηκε να χαμογελάσει ενοχλημένα και να παραπέμψει στην εσωτερική έρευνα που διεξάγεται για σειρά γιορτών που οργανώθηκαν ανάμεσα στον Μάιο και τον Δεκέμβριο 2020.

Δύο χρόνια μετά την ιστορική εκλογική του νίκη, ο Μπόρις Τζόνσον βλέπει την δημοφιλία του να καταρρέει τους τελευταίους μήνες, αφού αντιστάθηκε σε σειρά κρίσεων.

Σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος χτυπάει κάτω και πάνω από την ζώνη το πάλαι ποτέ αγαπημένο παιδί της μετά Brexit εποχής. 

Οι δύο τελευταίοι μήνες του 2021 ήταν καταστροφικοί για αυτόν τον…. περίεργο πολιτικό, στον οποίο η κοινή γνώμη φαινόταν να συγχωρεί τα πάντα, ακόμα και την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας.

Ωστόσο τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην. Η πτώση της δημοτικότητας του κ. Τζόνσον είναι τόσο μεγάλη που ουδείς μπορεί να προβλέψει το πολιτικό του μέλλον.

Μετά τη νίκη του στις γενικές εκλογές στα τέλη του 2019, έχασε την εμπιστοσύνη των κοντινότερων φίλων του. Δηλαδή των συντηρητικών βουλευτών , που μέχρι τότε είχαν κλείσει τα μάτια στα απίστευτα λάθη του.

Ένας οπορτουνιστής, λαϊκιστής και έτοιμος για όλα πρωθυπουργός, φαινόταν μια ιδανική περίπτωση για την μετά Brexit εποχή.

Το πάρτι εν μέσω lockdown που προκάλεσε την οργή

Παρά ταύτα μια σειρά ιδιαίτερων αποφάσεων φαίνεται ότι ρίχνουν σκιές στην πρωθυπουργία του Τζόνσον. Μια παλιά γαλλική φράση λέει ότι « Le rosé fait plus mal à la tête que le rouge », δηλαδή ότι το ροζέ κρασί προκαλεί μεγαλύτερο πονοκέφαλο από το κόκκινο κρασί. 

Αυτή η φράση φαίνεται να ισχύει απόλυτα στην περίπτωση του κ. Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος διοργάνωσε ένα πάρτι με ροζέ κρασί στην πρωθυπουργική κατοικία, αδιαφορώντας για τα μέτρα κατά της πανδημίας που ισχύουν για όλους του άλλους πολίτες.

Κατά τη χθεσινή του εμφάνιση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις για το λεγόμενο «partygate», ο Μπόρις Τζόνσον αναγνώρισε ότι παρέστη στο «κορωνοπάρτι» της 20ής Μαΐου του 2020 στον κήπο της πρωθυπουργικής κατοικίας και ζήτησε συγγνώμη για την παραβίαση των μέτρων.

epirusblog.gr
5 of 5
Ισχυρός πονοκέφαλος το κορωνοπάρτι για τον Τζόνσον, φωνές για παραίτηση και από τους Τόρις
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8964941527894615366
item