Ένα οικοχωριό «γεννιέται» λίγο έξω από τη Λάρισα!

Πως γεννιέται ένα ξεχωριστό χωριό; Σε αυτό το ερώτημα έρχεται να απαντήσει η κίνηση μιας ομάδας ανθρώπων που λίγο έξω από τη Λάρισα επιχειρούν να δημιουργήσουν κάτι ένα ιδιαίτερο οικοχωριό στον Νέσσωνα στις παρυφές του Κισσάβου! 

Η κίνησή τους ονομάζεται Nesson Ecovillage και το όλο εγχείρημα είναι πρωτοποριακό.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι στη σελίδα τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όραμά τους είναι: «Να φέρουμε πίσω στη φύση τα δάση και τα νερά που της στέρησε η ασυνείδητη ανθρώπινη δραστηριοτητα» και το εξηγούν πιο αναλυτικά: «Θα ξεκινήσουμε μετατρέποντας ένα οικόπεδο 15 στρεμμάτων που βρίσκεται μέσα στα όρια του οικισμού σε ένα ειδυλλιακό χωριουδάκι με δάσος, λίμνες και χώρο για 16 ιδιοκτησίες ανθρώπων που θα ζούν ευτυχισμένοι μαζί.

Ο χώρος θα σχεδιαστεί με βάση τις αρχές της περμακουλτούρας, δίνοντας χώρο σε βρώσιμο δάσος αλλά και μονοετείς καλλιέργειες για τις ανάγκες του χωριού. 

Θα υπάρχει ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης του νερού με συλλογή των βρόχινων και επεξεργασία των “γκρι”».

Συμπλήρωσαν επίσης τα εξής: «Θα υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση για την ενέργεια με έμφαση στα παθητικά συστήματα και κεντρικά σχεδιασμένες τις περισσότερες ενεργοβόρες δραστηριότητες. Τα σπίτια και οικήματα θα είναι φτιαγμένα με φυσικά υλικά και τις αρχές της βιώσιμης αρχιτεκτονικής. 

Η διατροφική αυτάρκεια θα επιτυγχάνεται καλλιεργώντας τη διαθέσιμη γη στο κτήμα αλλά και νοικιάζοντας/αγοράζοντας επιπλέον γη. Θα γίνει προσπάθεια και για οικονομική αυτοτέλεια βασισμένη σε έσοδα από γεωργικά προϊόντα, μεταποίηση, εκπαίδευση, οικοτουρισμό, εκδηλώσεις κλπ. 

Θα λειτουργήσει σχολείο, αρχικά δημοτικής εκπαίδευσης με τα παιδιά του χωριού αλλά και των γύρω χωριών να μαθαίνουν από τη φύση, μέσα στη φύση.  Συνεργασία και αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία, καλλιεργητές και φορείς είναι επίσης μέσα στους στόχους κλειδιά ώστε το εγχείρημα να αγκαλιαστεί με αγάπη».

202201150832016252

«Και φυσικά το πιο σημαντικό στην όλη προσπάθεια είναι οι άνθρωποι που θα κληθούν να την υλοποιήσουν, συνεργάτες, συνδημιουργοί και συνοδοιπόροι, δείχνοντας το δρόμο και σε άλλους ανθρώπους μέχρι που ο κόσμος να γεμίσει με τέτοια χωριουδάκια και να μην υπάρχουν δυστυχισμένοι άνθρωποι. 

Σε αυτή την προσπάθεια θα χρειαστούμε την βοήθεια από εσάς που πιστεύετε ότι δεν έχουν χαθεί όλα και ότι ένας άλλος κόσμος εξακολουθεί να είναι εφικτός. Ένας κόσμος φτιαγμένος από ανθρώπους για τους ανθρώπους και για όλη τη δημιουργία» συνέχισαν.

«Για την υλοποίηση του οράματος θα χρειαστούν χρήματα για τα έργα υποδομής. Δενδροφύτευση, περίφραξη, δρόμοι,ταμιευτήρες, βιολογικός καθαρισμός, λίμνες, κοινόχρηστα κτίρια. Αν υπάρχει δυνατότητα για κάποια οικονομική συνεισφορά σίγουρα θα πιάσει τόπο. 

Αν πάλι δεν περισσεύει, αρκεί να προωθήσετε το εγχείρημα μας, γνωστοποιώντας το, σε όσο δυνατόν περισσότερο κόσμο. 

Αφού συγκεντρώσουμε τους απαραίτητους πόρους θα χρειαστούμε βοήθεια και στο να φτιάξουμε όλα τα παραπάνω γιατί θα τα φτιάξουμε με τα χέρια μας και με τα δικά σας» ολοκληρώνουν.

202201150833025399

Μάλιστα, σε πρόσφατή ανάρτηση στη σελίδα της προσπάθειας έγινε γνωστό ότι ήδη μπαίνουν οι «βάσεις» για τη δημιουργία του οικοχωριού. Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«ΟΙΚΟΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΕΣΣΩΝΑ:

Ξεκινάμε!!!

Μετά το κάλεσμά μας για τη δημιουργία του χωριού μας στο Νέσσωνα και τις μετέπειτα διαδικασίες συνδιαμόρφωσης, προέκυψε η ομάδα που δεσμεύτηκε στην υλοποίηση του εγχειρήματος. 

Τα 11 μερίδια μοιάζουν πια λίγα, καθώς το ενδιαφέρον που εκφράζεται μας κάνει ήδη να εξετάζουμε το ενδεχόμενο επέκτασης… Κάνουμε πολλά όνειρα, ενώ πατάμε στερεά στη γη, έτσι δώσαμε την προκαταβολή για την αγορά του κτήματος και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε καταθέσει το καταστατικό για τη ίδρυση ΚοινΣεπ με σκοπό να προχωρήσουμε στην αγορά το συντομότερο δυνατόν. 

Ταυτόχρονα οργανώνουμε τις καμπάνιες χρηματοδότησης των κοινόχρηστων υποδομών και προετοιμαζόμαστε για τις πρώτες αναγκαίες εργασίες στο κτήμα. 

Οι δύσκολοι καιροί που ζούμε δε μας «ρίχνουν» , αντιθέτως τροφοδοτούν την πίστη μας πως βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Βρισκόμαστε στην αρχή ενός υπέροχου και δύσκολου ταξιδιού, μαζί θα δημιουργήσουμε ένα σύνολο μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του. Την κοινότητα ανθρώπων και φύσης. Καλή μας αρχή!!!».

epirusblog.gr
5 of 5
Ένα οικοχωριό «γεννιέται» λίγο έξω από τη Λάρισα!
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 300154138362921696
item