Γιάννενα: Μέτρα οπωσδήποτε, πριν να είναι αργά! ζητά η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων

Μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων – μελών της ζητά η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων, κάνοντας έναν απολογισμό της κρίσης και της κίνησης των εορταστικών ημερών.

Στο 15% εκτιμά η Ένωση με ανακοίνωσή της την προβλεπόμενη μέση πληρότητα των καταλυμάτων στο σύνολο της χειμερινής περιόδου, και ως εκ τούτου θεωρεί άμεση ανάγκη την κρατική παρέμβαση για την στήριξη των επιχειρήσεων και την επιβίωσή τους.

Ένα και μόνο δεκαήμερο τουριστικής κανονικότητας στο σύνολο της χειμερινής περιόδου, η οποία διαρκεί 120 μέρες, δηλαδή τέσσερις μήνες, αντιστοιχεί σε μόλις 15% μέση πληρότητα, αναφέρει η Ένωση και τονίζει: “Δυστυχώς σήμερα, το «success story» του χειμερινού τουρισμού περιορίζεται σε τρεις ή τέσσερις περιοχές στην Ελλάδα οι οποίες είχαν πράγματι 100% πληρότητα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά μόνο για λίγες μέρες. 

Και δυστυχώς, από τις 10 Ιανουαρίου 2022, κανείς δεν θα ασχολείται μαζί μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα…”…

Ειδικότερα στην περιοχή μας, οι πληρότητες κυμάνθηκαν στο 90% τις ημέρες των Χριστουγέννων, στο 80% τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και στο 60% τις ημέρες των Θεοφανείων, ενώ από τις 10 Ιανουαρίου και μετά παρατηρούνται πληρότητες μηδενικές ή σε μονοψήφια ποσοστά.

Η Ένωση υπενθυμίζει ότι τα ξενοδοχεία έκλεισαν τον Μάρτιο του 2020 και άντεξαν σχεδόν δύο χρόνια χωρίς δουλειά, εξαιρουμένου του Β’ εξαμήνου του 2021, παραμένοντας τυπικά ανοικτά – ουσιαστικά κλειστά το υπόλοιπο διάστημα. 

Η υγειονομική εξέλιξη της πανδημίας όμως και τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται για την αναχαίτιση της διασποράς της Omicron, αποτελούν την «ταφόπλακα» του χειμερινού τουρισμού, όχι μόνο για τον προορισμό μας, αλλά για το σύνολο των επιχειρήσεων της ηπειρωτικής – ορεινής Ελλάδας. 

Δεν θα υπάρχει ουσιαστικά από τις 10 Ιανουαρίου αντικείμενο δραστηριότητας, αφού οι επισκέπτες μειώνονται ή εξαφανίζονται, σε αντίθεση με την αγωνία των ξενοδόχων που αυξάνεται μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Την ίδια ώρα, τα αστικού τύπου ξενοδοχεία δίνουν σκληρή μάχη επιβίωσης, αφού κρατήσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνο ακυρώσεις.

Κλαδικές εκθέσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις αναβάλλονται για αργότερα ή επ΄αόριστον και η κατάσταση με τα σημερινά δεδομένα, δεν αναμένεται να βελτιωθεί πριν τις αρχές Απριλίου, εκτιμά η Ένωση.

Η πλειοψηφία των ξενοδοχείων της περιοχής μας είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που αδυνατούν να καλύψουν τις ζημιές δύο ετών. “Πώς θα ανταποκριθούμε στα έξοδα μας, στο μισθολογικό και το υπέρογκο ενεργειακό κόστος, στην ίδια την καθημερινότητα μας, όταν από την άλλη πλευρά το κόστος μετακίνησης (καύσιμα, διόδια) έχουν εκτοξευθεί στα ύψη με αποτέλεσμα οι προορισμοί μας να «απομονώνονται» ακόμα περισσότερο;” αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει: “Τα ξενοδοχεία δεν είναι – και μη μας συγκρίνετε – καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb που «ανοίγουν» Χριστούγεννα, Πάσχα και τα οποία δεν έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις: Ούτε ΦΠΑ, ούτε φόρο διαμονής, ούτε τέλος παρεπιδημούντων, ούτε αυξημένα τέλη καθαριότητας και φωτισμού πληρώνουν, ούτε προσωπικό απασχολούν, ούτε υγειονομικά πρωτόκολλα εφαρμόζουν, ούτε χίλια πιστοποιητικά και αδειοδοτήσεις χρειάζονται για τη λειτουργία τους”.

“Η υγειονομική κρίση δεν έχει τελειώσει, υπάρχει και θα συνεχιστεί όλο το χειμώνα. Η φιλοξενία χρειάζεται τώρα ουσιαστική και στοχευμένη στήριξη για να διασφαλίσει τη συνέχεια ύπαρξής της, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και τις θέσεις εργασίας” τονίζει η ανακοίνωση και τα αιτήματα της Ένωσης είναι τα εξής:

  • Άμεση εκταμίευση των ποσών που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις από τη δράση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας»
  • Άμεση ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων)
  • Μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κάτω του 50% ή αν αυτό δεν είναι εφικτό εφαρμογή του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας – οι επιχειρήσεις μας τους προσεχείς τρεις (3) μήνες δεν θα έχουν επί της ουσίας αντικείμενο δραστηριότητας
  • Παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ έως την 30-6-2022
  • Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμίσεων) έως την 31-3-2022
  • Μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% και κατάργηση του τέλους Διανυκτέρευσης από 01/01/22.
  • Ενεργειακή επιδότηση σε πετρέλαιο θέρμανσης,
epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Μέτρα οπωσδήποτε, πριν να είναι αργά! ζητά η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1576255406579392320
item