Η δυνατότητα του πρώτου μακρού πλήγματος από την ΠΑ τρομοκρατεί την Άγκυρα: Aναζητά σανίδα σωτηρίας στις ΗΠΑ…

Δεν μπορεί να χωνέψει κανείς στη γείτονα πως η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, πρώτον ακόμη και με τα έξι πρώτα Rafale F3R αλλάζει το ισοζύγιο των αεροπορικών δυνάμεων καθώς εισέρχεται στην δικτυοκεντρική εποχή.

Δεύτερον που αποτελεί σημαντικό «πονοκέφαλο» για τους Τούρκους, είναι πως για πρώτη φορά στην ιστορία του ακήρυχτου πολέμου στον ουρανό του Αρχιπελάγους, υπό πραγματικές συνθήκες τα «μπλε φτερά» έχουν πλέον τη δυνατότητα του πρώτου μακρού πλήγματος, πριν καν τα τουρκικά αεροσκάφη εισέλθουν εντός του FIR Αθηνών.

Μπορεί αυτή τη στιγμή τα τουρκικά F-16 Advanced να έχουν ένα πολύ καλό και ευέλικτο ραντάρ, σαν αυτό που έχουν τα Ελληνικά F-16 του Αράξου, πλην όμως οι πύραυλοι ΑΙΜ που διαθέτει η τουρκική πολεμική αεροπορία δεν έχουν την εμβέλεια των Meteor που έχει εξασφαλίσει η Ελληνική πλευρά για τα Rafale F3R.

  • Οι συνθήκες «αντιπρόσβασης και άρνησης περιοχής» που δημιουργεί το πλέγμα αποτροπής που διαθέτει το Rafale F3R μέσα από τα συστήματά του, δεν είναι κάτι απλό για την Άγκυρα που θέλει καθημερινά να δείχνει τις αξιώσεις της. Και στο τουρκικό Επιτελείο γνωρίζουν καλύτερα απ’ τον καθένα πως σε πραγματικές συνθήκες το μακρύ δόρυ της Πολεμικής Αεροπορίας, ο πύραυλος METEOR δεν μπορεί ν’ απαντηθεί από κανένα όπλο που έχει η Τουρκία.

Αν επεκτείνουμε λίγο περισσότερο την ανάλυση πηγών μας από το Επιτελείο για τις μελλοντικές ποιοτικές συνθήκες που δημιουργούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, θα καταλάβουμε περισσότερο τους λόγους που η γείτονα αναζητά τρόπους να πιέσει τις ΗΠΑ για την προμήθεια F-16 Viper.

Από την μια το Rafale F3R, το αεροσκάφος δίχως αντίπαλο αυτή τη στιγμή στην περιοχή κι από την άλλη η ένταξη στο Ελληνικό οπλοστάσιο των νέων φρεγατών Belh@rra, τα Ελληνικά F-16 Viper με τα έξυπνα όπλα μετατρέπουν την θάλασσα, τα νησιά και τον ουρανό του Αρχιπελάγους και της Μεσογείου σ’ ένα φονικό πλέγμα που οι τουρκικές δυνάμεις δεν μπορούν να ξεμυτίσουν από τα Μικρασιατικά παράλια διότι θα είναι ήδη στοχοποιημένες.

Και μάλιστα το μήνυμα της Πολεμικής Αεροπορίας για τον υψηλό στόχο που βάζουν οι αεροπόροι και μηχανικοί στην Τανάγρα αναμένεται να φανεί τα προσεχή 24ωρα με τις πρώτες πτήσεις των Rafale στον ουρανό του Αρχιπελάγους.

  • Την ίδια στιγμή στο Επιτελείο παρατηρούν ομολογουμένως μ’ ενδιαφέρον τη νέα παραφιλολογίαπροερχόμενη απ’ ότι φαίνεται από «τουρκικές πηγές», η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ σχεδόν δίνει το πράσινο φως για την πώληση στην Τουρκία 40 μαχητικών F-16 Viper και την αναβάθμιση άλλων 80 στο ίδιο επίπεδο.

Όπως εξηγούν αναλυτές του Επιτελείου αυτά όλα ξεκίνησαν πριν λίγα 24ωρα, όταν δηλαδή τα έξι πρώτα Rafale F3R, στάθμευσαν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.

Η δημόσια πρόταση μομφής στην Άγκυρα και το παρακαλετό για τα F-16

Η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης η οποία το τελευταίο διάστημα προχωρά διαρκώς σε μια δημόσια πρόταση μομφής των κυβερνητικών χειρισμών, ιδίως σ’ ότι έχει να κάνει με την αεροπορική ένδεια.

  • Και από την άλλη πλευρά η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το Ρωσοουκρανικό ζήτημα που έχει θέσει σε συναγερμό τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, εμπλέκοντας τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών σε δήθεν σκέψεις για το Letter Of Request που είχε αποστείλει η Άγκυρα για την πώληση 40 F-16 Viper και την αναβάθμιση άλλων 80 στο ίδιο επίπεδο.

Και μπορεί η Άγκυρα να έστειλε την διπλωματική της αιχμή στην Ουάσιγκτον ώστε να πιέσει και να διαπραγματευτεί για να νέα F-16, επίσης να δηλώνουν οι εξ απορρήτων του κου. Ερντογάν πως με ένα «ναι» των ΗΠΑ θα σπάσει ο πάγος, κ.ο.κ., όμως το Κογκρέσο έχει δείξει αποφασισμένο πως όσο υπάρχουν οι S-400 στο τουρκικό έδαφος και ο Ταγίπ Ερντογάν κλείνει το μάτι στον Βλαντιμίρ Πούτιν, F-16 Viper και πολύ περισσότερο F-35 θα παραμείνουν ένα άπιαστο όνειρο για τη γείτονα.

Παράλληλα υπάρχουν πολλές φωνές στις ΗΠΑ που υπενθυμίζουν το καθημερινό πρόσωπο της Τουρκίας το οποίο απειλεί με casus belli την Ελλάδα, διαθέτει κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο, επιτίθεται στους Κούδρους πολιτοφύλακες στη Συρία που στηρίζονται από τις ΗΠΑ, ενώ δείχνει να μην υπολογίζει κανέναν εμπλεκόμενη στον εμφύλιο της Λιβύης… 

epirusblog.gr
5 of 5
Η δυνατότητα του πρώτου μακρού πλήγματος από την ΠΑ τρομοκρατεί την Άγκυρα: Aναζητά σανίδα σωτηρίας στις ΗΠΑ…
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 6414770908450777505
item