Στρατιωτικο-πολιτική ακτινογραφία! Τι δείχνουν οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων-Σωμάτων Ασφαλείας

Δίκαιη η συνέχιση παραμονής του ικανότατου Α/ΓΕΕΘΑ στη θέση του

Υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συνεδρίασε, σήμερα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με αντικείμενο τις τακτικές κρίσεις για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

To ΚΥΣΕΑ αποφάσισε:

Ο  ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγός Φλώρος παραμένει στην θέση του, αφού  δεν συνέβη κάτι το οποίο να δικαιολογεί την πρόωρη αποστρατεία του , ενώ  η θητεία του ως Α/ΓΕΕΘΑ είναι  τριετούς διάρκειας και δεν κρίνεται  κανονικά φέτος.

Ο Στρατηγός θεωρείται επιτυχημένος στον επιχειρησιακό (διαχείριση κρίσεων με Τουρκία) και οργανωτικό τομέα ( Αναδιοργάνωση Ειδικών Δυνάμεων), ενώ πρωτοστάτησε στην επαύξηση της Ελληνικής στρατιωτικής διπλωματίας (Rafale-Belhara) με Γαλλία και αποστολή Patriot στη Σαουδική Αραβία.

Τέλος διατηρεί διαπροσωπική επαφή απευθείας με τον Πρωθυπουργό του οποίου έχει την εμπιστοσύνη.

-Την παράταση της θητείας του Αντιστράτηγου (ΤΘ) Χαράλαμπου Λαλούση ως Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού (Α/ΓΕΣ) κατά ένα ακόμη έτος.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ είναι ένας εξαιρετικός αξιωματικός , χαμηλών τόνων μεν, πολύ αποτελεσματικός δε.

Ο επιτυχής τρόπος που χειρίστηκε τα γεγονότα στον Έβρο τον Μάρτιο 2020 έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επίδειξη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του αρχικά από την πολιτική ηγεσία, ενώ η  πολύ γρήγορη ενεργοποίηση των ελικοπτέρων ΟΗ-58D kiowa, η συνδρομή των στρατιωτικών εργοστασίων στην παραγωγή υλικών για την αντιμετώπιση του covid-19 και τέλος η  ουσιαστική συνδρομή του Στρατού στην αντιμετώπιση των εγκλωβισμένων στην Αττική από το χιόνι πολύ πρόσφατα, ήταν από τους βασικότερους παράγοντες που συνετέλεσαν στο να παραμείνει στη θέση του Α/ΓΕΣ.

-Την παράταση της θητείας του Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη (ΠΝ) ως Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α/ΓΕΝ) κατά ένα ακόμη έτος.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης παραμένει ασφαλώς στη θέση του, καθώς η μόνη περίπτωση μετακίνησής του θα ήταν να πάει για Α/ΓΕΕΘΑ, κάτι που δεν αναμενόταν και δεν συνέβη  στις παρούσες κρίσεις.

Ο Α/ΓΕΝ πιστώθηκε την σωστή αντιμετώπιση της κρίσης του Αυγούστου με τους Τούρκους (Ορούτς-Ρέϊς), οι καλές διαθεσιμότητες του στόλου και η καλή παρουσία του στις περιοχές ενδιαφέροντος ανά χρονική περίοδο σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο. 

-Την αυτεπάγγελτη αποστρατεία του αντιπτεράρχου (Ι) Γεωργίου Μπλιούμη, Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ).

Ο Α/ΓΕΑ εξάντλησε το  χρονικό όριο παραμονής του, οπότε και η αποστρατεία του ήταν αναμενόμενη.

-Την επιλογή του Αντιπτεράρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά ως Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

-Την τοποθέτηση του Αντιπτεράρχου (Ι) Γεωργίου Φασούλα ως Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας, σε αντικατάσταση του επιλεγέντος για τη θέση του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτεράρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά.

Στις δύο παραπάνω κρίσεις για Α/ΓΕΑ και Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας  τηρήθηκε επακριβώς η επετηρίδα χωρίς εκπλήξεις.

- Την αυτεπάγγελτη αποστρατεία του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Π.Σ. Στέφανου Κολοκούρη.

-Την επιλογή του Αντιστρατήγου Π.Σ. Αλέξιου Ράπανου ως Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος. 

Και εδώ δεν υπήρχαν εκπλήξεις και ακολουθήθηκε η επετηρίδα

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τις κρίσεις του ΚΥΣΕΑ μπορούμε να συμπεράνουμε ότι δεν έγιναν εκπλήξεις και ανατροπές και πως ήταν αναμενόμενες από τους γνωρίζοντες.

\Θα ακολουθήσουν οι κρίσεις των Ανωτάτων Αξιωματικών για Στρατό -Ναυτικό-Αεροπορία, οπότε και θα επανέλθουμε με νεότερο άρθρο μας.


epirusblog.gr
5 of 5
Στρατιωτικο-πολιτική ακτινογραφία! Τι δείχνουν οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων-Σωμάτων Ασφαλείας
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8545307741296400100
item