Οι ψεύτικες πόλεις στις ταράτσες των κτηρίων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Φωτογραφημένες ενώ κάνουν την βόλτα τους στην "λεωφόρο" Synthetic Street, οι κυρίες της φωτογραφίας βρίσκονται στην ταράτσα του εργοστασίου βομβαρδιστικών B-17 στο Σιάτλ Ουάσιγκτον το 1941, καμουφλαρισμένο από σχεδόν 105.218 τετ μ ψεύτικων προαστίων
 
Τα επινόησαν σκηνογράφοι του Χόλιγουντ, συναρμολογήθηκαν σαν σκηνικά και "κατοικήθηκαν" από ηθοποιούς.

Το 1942, μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο και κοντά στη Σάντα Μπάρμπαρα, εντοπίστηκαν ιαπωνικά υποβρύχια. 

Η Δυτική Ακτή έγινε ο επόμενος υποτιθέμενος στόχος και σε σύντομο χρονικό διάστημα, στρατηγικά εργοστάσια εν καιρώ πολέμου έγιναν τα μέρη μιας περίτεχνης κατασκευής ολόκληρων αντιγραφών πόλεων, με ψεύτικα σπίτια, δρόμους, αυτοκίνητα, ακόμη και κατοίκους. 

Κάτω από την ψεύτικη πόλη, κατασκευάζονταν σχεδόν 7.000 Boeing B-17 για την εκστρατεία των βομβαρδισμών ακριβείας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εναντίον των γερμανικών βιομηχανικών και στρατιωτικών στόχων.

Αεροφωτογραφία της ψεύτικης γειτονιάς πάνω από ένα εργοστάσιο αεροσκαφών Boeing κοντά στο Σιάτλ 
 
Η εταιρεία Douglas Aircraft στη Σάντα Μπάρμπαρα, καμουφλαρισμένη από ένα μοντέλο πόλης που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα τοπίου Edward Huntsmen-Trout.

Οι "πόλεις", συναρμολογημένες βιαστικά με δίχτυ από λινάτσα, κόντρα πλακέ και άλλα υλικά, σκοπός τους ήταν να κρύψουν ό,τι βρισκόταν από κάτω και να αποτρέψουν τον εχθρό, ξεγελώντας τον ώστε να πιστεύει ότι τα πιο σημαντικά εργοστάσια εν καιρώ πολέμου ήταν ήσυχες κατοικημένες γειτονιές.
 

Μάλιστα, τα εργοστάσια προσέλαβαν ηθοποιούς για να κατοικούν στις ψεύτικες πόλεις στις οροφές, οι οποίοι υποδύονταν ότι έκαναν πικνίκ, περιποιούνται τους κήπους τους, άπλωναν την μπουγάδα τους και έκαναν βόλτες.
 
 
Οι Ιάπωνες δεν έφτασαν ποτέ μέχρι τη Δυτική Ακτή και οι ψεύτικες πόλεις στις στέγες διαλύθηκαν μέχρι το τέλος του πολέμου, ξεχασμένες στην ιστορία. 

Το μόνο που μένει είναι αυτές οι φωτογραφίες και ένα παλιό στιγμιότυπο από κυβερνητικές ειδησεογραφικές ταινίες της δεκαετίας του 1940 -χωρίς ήχο.
 

epirusblog.gr
5 of 5
Οι ψεύτικες πόλεις στις ταράτσες των κτηρίων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 743334469067204612
item