Belh@rra και +6 Rafale στη Βουλή: Και στο Ισραήλ τρία C-130 γιατί δεν μπορούν να περιμένουν την ΕΑΒ

Το βασικό μέλημα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αμέσως μετά την έλευση των νέων αεροσκαφών στην Τανάγρα είναι το ότι θα συζητηθούν στο κοινοβούλιο τα δυο βασικά προγράμματα που ολοκληρώθηκαν τη χρονιά που πέρασε.

Το ένα αφορά τις φρεγάτες Belh@rra και το δεύτερο τα έξι επιπλέον Rafale F3R που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός τον περασμένο Σεπτέμβριο από την ΔΕΘ και με αυτά ο αριθμός των νέων αεροσκαφών ανεβαίνει στα 24, δημιουργώντας μια πλήρη Πολεμική Μοίρα.

Προτεραιότητα όμως στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το αεροπορικό Επιτελείο θεωρείται η αναγέννηση του στόλου των C-130, ένα θέμα που αρκετές φορές έχουμε θίξει και μέσω της σελίδας μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η 356 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών.

Το πρόσφατο ταξίδι του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Τελ Αβίβ εκτός της γεωπολιτικής αξίας και των σημαντικών συνομιλιών με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπένι Γκράτς – καθώς η Άγκυρα δεν έχει σταματήσει να πιέζει για την επαναπροσέγγισή της με το Ισραήλ –  περιλάμβανε συναντήσεις που είχαν να κάνουν με την ενίσχυση της Ελληνικής αμυντικής φαρέτρας.

  • Άλλωστε ήδη οι συζητήσεις με το Ισραήλ δεν είναι λίγες, επεκτεινόμενες στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επέκταση της μίσθωσης των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών HERON, συντήρηση των κινητήρων και αναβάθμιση στα επιθετικά ελικόπτερα Apache Alpha, προμήθεια των φονικών Spike N’ LOS για τον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό, είναι ορισμένα από αυτά που συζητούν το υπουργείο Εθνικής άμυνας με τους Ισραηλινούς, με κάποια εξ αυτών να έχουν προχωρήσει και σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου.

  • Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα γίνου και τα εγκαίνια του νέου κέντρου εκπαίδευσης αέρος στην Καλαμάτα αφού οι Ισραηλινοί προκρίθηκαν στον διαγωνισμό με τους Καναδούς.

Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σημειώνουν πως όσο ο χρόνος τρέχει και η Πολεμική Αεροπορία έχει καθημερινά βαρύ μεταφορικό έργο, το οποίο διαρκώς μεγαλώνει, τα πράγματα πιέζονται ακόμη περισσότερο.

Αυτό σημαίνει ότι το Επιτελείο δεν μπορεί να περιμένει την υποσχεθείσα απόδοση δυο ακόμη C-130 από την ΕΑΒ εντός του 2022. 

Τα προγενέστερα δείγματα αποδόσεων έχουν δείξει ότι δεν έφτασαν στην ώρα τους κι αυτό σήμαινε για το Επιτελείο να χρησιμοποιούν C-130 μέχρι και τον μηδενισμό των ωρών πτήσεως.

  • Και αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο που ωθεί ακόμη περισσότερο τις συζητήσεις για την αποστολή των τριών C-130 στο Ισραήλ, το οποίο φέρεται να έχει δεσμευτεί πως σ’ έναν χρόνο τ’ αεροσκάφη θα έχουν επιστρέψει πίσω στην Ελευσίνα μάχιμα και με αναβαθμισμένα τα συστήματα ναυσιπλοΐας.  

Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες στο “παρά ένα” πρόλαβε η Αθήνα το πρόγραμμα υποστήριξης του ΝΑΤΟ ώστε άλλα δυο C-130 να υποστηριχθούν στην Πορτογαλία και να επιστρέψουν στην ενεργό δράση από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ή το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Την ίδια στιγμή  θετικό είναι ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχώρησε στην υπογραφή με την κατασκευάστρια των C-27 J Spartan για τετραετή τεχνική υποστήριξη.

Η εταιρεία έχει δεσμευτεί ότι μέσα στους επόμενους μήνες μπορεί ν’ αποδώσει έξι C-27 στην Πολεμική Αεροπορία, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί μια σημαντική ανάσα για τον μεταγωγικό στόλο των αεροσκαφών.

  • Παράλληλα σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει κυβερνητικός αξιωματούχος ανατέθηκε σε εταιρεία να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία εντός του τρέχοντος έτους.

Το μείζον για την Πολεμική Αεροπορία είναι να μην επηρεαστεί σε καμία περίπτωση το πρόγραμμα αναβάθμισης των 83 αεροσκαφών F-16 στο επίπεδο Viper κι αυτός ο κίνδυνος δείχνει προς ώρας ν’ απομακρύνεται από την στιγμή που οι προσλήψεις που έγιναν, έχουν περάσει στα ταχύρρυθμο μαθήματα που χρειάζονται για να πιάσουν αμέσως δουλειά.

Σ’ ό,τι αφορά το πρόγραμμα «αιμορραγία» του Πολεμικού Ναυτικού, αυτό των P-3 Β ORION έχει γίνει νέα προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση μέσω προσλήψεων που θα ασχοληθούν αποκλειστικά με το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας. 

Δυο εξ αυτών θα έπρεπε εντός του 2022 ν’ αποδοθούν στο ΠΝ αλλά απ’ όσο φαίνεται κάτι τέτοιο δεν θα καταστεί εφικτό… 

epirusblog.gr
5 of 5
Belh@rra και +6 Rafale στη Βουλή: Και στο Ισραήλ τρία C-130 γιατί δεν μπορούν να περιμένουν την ΕΑΒ
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 8575694948373077799
item