Γιάννενα: Εντός του 2022 δημοπράτηση στο Ιωάννινα - Κακαβιά – Έργα και στο Αλβανικό τμήμα Πηγή: epirusnow.gr

Για εκκίνηση των έργων για το Ιωάννινα-Κακαβιά στην Ελλάδα αλλά και την συνέχεια του στην Αλβανία αλλά και την υπογραφή μνημονίου για την σιδηροδρομική σύνδεση των δύο χωρών είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και η Αλβανίδα υπουργός Υποδομών και Ενέργειας Belinda Balluku. 

Την κυρία Belinda Balluku υποδέχθηκαν στην έδρα του υπουργείου ΥΠΟΜΕ μαζί με τον υφυπουργό Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη. Τα οδικά έργα εντάσσονται στον διευρωπαϊκό άξονα “Blue Corridor”. 

Όπως σημείωσε σε ανάρτηση του στο Facebook ο υπουργός ΥΠΟΜΕ, “είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα έργα υποδομών που υλοποιούνται σε Ελλάδα και Αλβανία, με έμφαση στις εξελίξεις που αφορούν στην κατασκευή του οδικού έργου Ιωάννινα-Κακαβιά”. 

Για τον οδικό άξονα ο κ.Καραμανλής υπογράμμισε πως είναι τμήμα του Blue Corridor και σύμφωνα με την εξαγγελία που είχε γίνει με τον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα γίνει εφικτό να δημοπρατηθεί εντός του 2022. 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε ακόμα στις δυνατότητες της διμερούς συνεργασίας μας για την ανάπτυξη της σιδηροδρομικής σας διασυνδεσιμότητας και ειδικότερα για το έργο Πόγραδετς-Ιεροπηγή. 

Όπως ανέφερε στη σχετική ανάρτηση ο υπουργός ΥΠΟΜΕ “Οι προοπτικές που υπάρχουν είναι μεγάλες και θα δημιουργήσουν πολλαπλά οφέλη οικονομικής ανάπτυξης, τόσο για τις τοπικές κοινωνίες, όσο και για την εύρυτερη περιοχή της Ηπείρου”.

Balluku: Έμφαση στα σιδηροδρομικά έργα H Bellinda Balluku σε συνέντευξή της στο gr.euronews.com δήλωσε ότι σκοπός της επίσκεψης στην Ελλάδα ήταν η συνάντηση με τους δύο υπουργούς, τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και είχαμε γόνιμες συναντήσεις.

Όσον αφορά στα σχέδια και τη στρατηγική μας για το μέλλον στις υποδομές, αποφασίσαμε, με τον Υπουργό Καραμανλή, να υπογραφεί το συντομότερο δυνατό μνημόνιο συνεργασίας, ίσως στα Τίρανα ελπίζω, για ένα κοινό έργο για τους σιδηροδρόμους. Αυτό είναι ένα παλιό σχέδιο, αλλά τώρα έχει ωριμάσει. 

Είναι ώρα να ξεκινήσει και να υλοποιηθεί αυτό το έργο, το οποίο είναι σημαντικό έργο και – πρώτα απ’ όλα- ανταποκρίνεται στις πολιτικές της Ε.Ε. Είναι μέρος της Πράσινης Ατζέντας. Και δεύτερον, είναι ένας τρόπος βιώσιμης μετακίνησης για τους πολίτες και των δύο χωρών.

Επικεντρωθήκαμε λοιπόν στους σιδηροδρόμους και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τη συνεργασία για την τεχνική βοήθεια και να το δούμε ως ένα ολοκληρωμένο έργο, ένα διασυνοριακό έργο μεταξύ των δύο χωρών μας. 

Ο Μπλε Διάδρομος είναι υψηλής προτεραιότητας για την αλβανική κυβέρνηση. Έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για αυτό το έργο, το πανευρωπαϊκό, τον Μάρτιο του 2020, λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η πανδημία. 

Λόγω της πανδημίας, έπρεπε να σταματήσουμε, αλλά τώρα είμαστε έτοιμοι. Και τα καλά νέα που πήραμε από τον Υπουργό Καραμανλή είναι ότι και η Ελλάδα είναι έτοιμη. 

Έτσι και οι δύο χώρες θα ξεκινήσουν τη διαδικασία για τους διαγωνισμούς και σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την κατασκευή του εργοταξίου και στις δύο πλευρές. 

Πηγή: ypodomes.com


epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Εντός του 2022 δημοπράτηση στο Ιωάννινα - Κακαβιά – Έργα και στο Αλβανικό τμήμα Πηγή: epirusnow.gr
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 149452415327739923
item