Γιάννενα: To στοίχημα του Δήμου Ιωαννιτών να γίνει «Κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη» ως το 2030


O Δήμος Ιωαννιτών αποφάσισε να ανταποκριθεί στην πρόκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να υποβάλλει φάκελο υποψηφιότητας για το πιλοτικό πρόγραμμα ”100 ενεργειακά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις”.

Οι πόλεις, εξαιτίας της ραγδαίας αστικοποίησης των τελευταίων δεκαετιών, βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της.

Το δικαίωμα σε καθαρή και προσιτή ενέργεια περιλαμβάνεται μεταξύ των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και συνεπώς θα πρέπει να διασφαλίζεται σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη.

Η αποστολή των κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων θα στηρίξει, θα προωθήσει και θα αναδείξει 100 ευρωπαϊκές πόλεις στη μετάβασή τους προς την κλιματική ουδετερότητα έως το 2030 και θα καταστήσει τις πόλεις αυτές κόμβους πειραματισμού και καινοτομίας για όλες τις πόλεις.

Καθεμία από τις 100 πρωτοπόρους πόλεις που αποδέχονται την αποστολή να καταστούν κλιματικά ουδέτερες έως το 2030 θα υπογράψει μια σύμβαση πόλης για το κλίμα, η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στην πραγματικότητα κάθε πόλης και θα αναπτυχθεί μέσω μιας διαδικασίας συν-δημιουργίας, ώστε να ακουστούν όλες οι φωνές, σε όλα τα επίπεδα.

“Το δικαίωμα των μελλοντικών γενιών των Ιωαννίνων να απολαύσουν μια βιώσιμη πόλη πρέπει να αποτελεί τη βάση των σημερινών μας αποφάσεων” υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ιωαννιτών.

Ο Δήμος εκτιμά ότι μέσα από αυτό το στόχο και τις αντίστοιχες προσπάθειες με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα,  η πόλη των Ιωαννίνων θα ενσωματώσει εμπειρίες, ευκαιρίες χρηματοδότησης και πρακτικές για την ενίσχυση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, την εξοικονόμηση ενέργειας,  την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και για τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των πολιτών.

Ενόψει της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του Δήμου Ιωαννιτών στο πρόγραμμα «100 ενεργειακά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις ως το 2030» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διοργανώνεται διαδικτυακή εκδήλωση τη Δευτέρα 20/12/2021 και ώρα 19:00.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του Δήμου Ιωαννιτών στο YouTube https://www.youtube.com/watch?v=-gxvXRVKYx4.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: To στοίχημα του Δήμου Ιωαννιτών να γίνει «Κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη» ως το 2030
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1894017403678657038
item