Τουρκία: Νέα πτώση της λίρας μετά το αρνητικό outlook από την Fitch – Καλπάζει ο πληθωρισμός

Νέα πτώση καταγράφει η λίρα έναντι του δολαρίου, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε τις προοπτικές της χώρας σε negative από stable.  

Η λίρα διαμορφωνόταν στις 13,75 έναντι του αμερικανικού νομίσματος, περίπου 0,6% χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης.

“Η διατήρηση ενός βαθιά αρνητικού πραγματικού επιτοκίου, θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω την εγχώρια εμπιστοσύνη, αυξάνοντας τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, για παράδειγμα εάν κλονιστεί η εμπιστοσύνη των καταθετών, και ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο την μέχρι τώρα ανθεκτική πρόσβαση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στην εξωτερική χρηματοδότηση”, ανέφερε ο οίκος Fitch στην έκθεση αξιολόγησης.

Ο οίκος αξιολόγησης χαρακτήρισε τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα, ο οποίος ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο πρόωρο την ώρα που ο πληθωρισμός ανέβαζε ρυθμούς. 

Μάλιστα όπως τονίζει αυτές οι κινήσεις κλόνισαν την εμπιστοσύνη στο εσωτερικό της χώρα, κάτι που αντανακλάται σε απότομη υποτίμηση του νομίσματος.

Την ίδια ώρα τα στοιχεία του Νοεμβρίου δείχνουν ότι ο πληθωρισμός καλπάζει χωρίς φρένο.  Σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της Τουρκίας, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν περαιτέρω τον Νοέμβριο στο 21,31% σε ετήσια βάση, ο ταχύτερος ρυθμός των τελευταίων τριών ετών. 

Σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2021 ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 3,51%.  

Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν τον Νοέμβριο κατά 9,99% σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020 εκτινάχθηκαν κατά 54,62%.

epirusblog.gr
5 of 5
Τουρκία: Νέα πτώση της λίρας μετά το αρνητικό outlook από την Fitch – Καλπάζει ο πληθωρισμός
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 4514143227468216244

Τα καλύτερα

item