Άρτα: O Δήμαρχος Αρταίων Μιλά Για Την Έκθεση «Γιάννης Μόραλης - Στη Γενέτειρα»

Σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός για την πόλη μας

Μια μεγάλη προσπάθεια και μια μεγάλη καμπάνια, για την προβολή της, ήταν όσα προηγήθηκαν της έναρξης της έκθεσης «Γιάννης Μόραλης – στη Γενέτειρα». 

Ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, παρέδωσε προσωπικά την πρόσκληση των εγκαινίων, σε όλους τους ανθρώπους που κατέχουν σημαντικές θέσεις στην τοπική μας κοινωνία και την Ήπειρο, ενώ τα νέα για την έκθεση έφτασαν μέχρι τη Γαλλία.

Για την έκθεση αφιερωμένη στο Γιάννη Μόραλη και όλα τα υπόλοιπα που σχεδιάζει μίλησε στην ΗΧΩ ο Χρήστος Τσιρογιάννης, στον απόηχο των απαγορεύσεων των προγραμματισμένων Χριστουγεννιατικων εκδηλώσεων λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Ερωτ: κ. Δήμαρχε άνοιξε τις πύλες της η έκθεση «Γιάννης Μόραλης – στη Γενέτειρα». Μιλήστε μας για αυτή τη σημαντική πολιτιστική δράση που για δύο μήνες θα φιλοξενεί η πόλη μας.

-Η έκθεση τιμή στον Γιάννη Μόραλη είναι σίγουρα μια μεγάλη και σπουδαία στιγμή για την Άρτα. Ωστόσο, είναι και μια καλή αφορμή να συνειδητοποιήσουμε όλοι, πως η σύγχρονη Άρτα έχει και αστικό πολιτισμό και ανθρώπους να τον υποστηρίξουν. 

Η έκθεση αυτή, που η χάρη της έφτασε μέχρι την Γαλλία με την πρεσβεία της Ελλάδας να μιλά με εγκωμιαστικά λόγια για αυτήν, είναι ένα παράδειγμα. 

Τα όσα όμως πολλά γίνονται στην καθημερινότητά της πόλης μας, είναι εξίσου σημαντικά. Και δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στην πανελλήνια προβολή που έχει η έκθεση, με ακόμη και την πρεσβεία της Ελλάδας στην Γαλλία να αναφέρεται σ’ αυτήν. 

Μιλάω για όσα γίνονται για τον πολιτισμό και την Τέχνη στην Άρτα όλα αυτά τα τελευταία χρόνια: από τους ερασιτεχνικούς και μορφωτικούς συλλόγους, μέχρι τις φωτογραφικές, μουσικές και θεατρικές ομάδες, μέχρι τις δράσεις που φιλοξενεί ο Δήμος.

Ο «Γιάννης Μόραλης- Στη γενέτειρα», έρχεται λοιπόν να υπογραμμίσει αυτό τον συνεχή σχεδιασμό του Δήμου, να αναδείξει το ζωντανό κύτταρο πολιτισμού που έχει η Άρτα και οι άνθρωποι της, που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τις άλλες πόλεις της Ηπείρου.

Ερωτ: Για την έκθεση εργαστήκατε πολύ πράγμα που διαπίστωσαν όσοι επισκέφτηκαν την Πινακοθήκη.

-Ναι πράγματι, εργαστήκαμε πολύ σκληρά και ακόμη δουλεύουμε τις μικρές λεπτομέρειες, δεν εφησυχάζουμε λεπτό. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τον Δήμο η διοργάνωση ενός τόσο μεγάλου γεγονότος. Αλλά αυτό που μας έκανε να κερδίσουμε το στοίχημα ήταν η εμπειρία κα η εργατικότητα. 

Αρκεί να σας πω πως ανακαινίσαμε την Δημοτική μας πινακοθήκη με εγκατάσταση νέου συστήματος ασφάλειας και ειδικού φωτισμού, με χρωματισμούς και προθήκες που ανανέωσαν την Δημοτική μας Πινακοθήκη και την έκαναν ένα «κανονικό» στολίδι. 

Νοιώθω πραγματικά υπερήφανος για τα στελέχη του Δήμου μας και τους συνεργάτες μου που εργάστηκαν και έδειξαν υπευθυνότητα και επαγγελματισμό για όλα αυτά. 

Ένα ακόμη ευχαριστώ στο γιο του Αρτινού μας καλλιτέχνη Γιάννη Μόραλη, Κωνσταντίνο και την ανιψιά του Χριστίνα, για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπο μου και καταφέραμε να καμαρώσουμε ένα τόσο σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός στην πόλη μας, αλλά και στα μέλη της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Δημοτικής μας Πινακοθήκης, στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Τασούλα, στους χορηγούς μας, που μας εμπιστεύτηκαν και στήριξαν την προσπάθεια μας.

Ερωτ : Ο Γιάννης Μόραλης επέστρεψε στην Άρτα για να μείνει;
-Ναι, αυτός είναι ο στόχος. Πρότεινα ήδη στην οικογένεια Μόραλη, κάποια έργα να μείνουν μόνιμα εδώ, σε μια ειδική πτέρυγα με έργα και προσωπικά αντικείμενα του Γιάννη Μόραλη. 

Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή και μαζί με άλλες συνέργειες που θα κάνουμε- και είναι η πρώτη φορά που το λέω αυτό- , η Άρτα θα συνδεθεί ακόμη πιο ουσιαστικά και με διάρκεια με το έργο του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη.

Ερωτ: Τι μπορεί να υπάρξει στη συνέχει; Ακολουθούν και άλλα τέτοια ωραία;
-Στόχος μας είναι η Πινακοθήκη μας να αποκτήσει το κύρος και την αναγνωσιμότητα που της αξίζει, φιλοξενώντας και άλλες εκθέσεις αυτού του επιπέδου. Είμαστε ήδη σε συζητήσεις.

ΕΡΩΤ: Περιμέναμε τις γιορτές των Χριστουγέννων και τις πολλές εκδηλώσεις από τον Δήμο. Η έξαρση της πανδημίας όμως έφερε τις απαγορεύσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

-Προσπαθήσαμε να φέρουμε στους συνδημότες μας ζεστασιά και αληθινή προσπάθεια να ανακτήσουμε το χαμένο πνεύμα των Χριστουγέννων μετά από δύο χρόνια πανδημίας. 

Ενώ είχαμε προγραμματίσει αρκετές εκδηλώσεις σύμφωνα και με την τελευταία εξαγγελία της κυβέρνησης είμαστε αναγκασμένοι να περιοριστούμε σε ότι ορίζουν και επιτρέπουν τα τελευταία υγειονομικά πρωτόκολλα. 

Μπορεί, λοιπόν, να μην έχουμε τη δυνατότητα που είχαμε πριν έχουμε έξαρση της πανδημίας, αλλά δεν θα στερηθούν ούτε οι μικροί ούτε οι μεγάλοι δράσεις που μας επιτρέπον τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα αλλά και μια στολισμένη Άρτα. 

Εύχομαι αυτή να είναι η τελευταία χρονιά, που οι συνθήκες θα μας επιβάλλουν κάτι παρόμοιο.

Επόμενος στόχος για τα επόμενα χρόνια, είναι η Άρτα να αποκτήσει το δικό της χριστουγεννιάτικο χωριό. 

Όλα αυτά, είναι πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την ταυτότητα της πόλης μας και την εξωστρέφειά της, κάτι για το οποίο δουλεύουμε συστηματικά. 

epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: O Δήμαρχος Αρταίων Μιλά Για Την Έκθεση «Γιάννης Μόραλης - Στη Γενέτειρα»
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 4614806865582406538
item