Τελειώνει ο μήνας του μέλιτος για την κυβέρνηση Σολτς λόγω Nord Stream 2

«Ο μήνας του μέλιτος μοιάζει να φτάνει στο τέλος του» για την γερμανική κυβέρνηση «φανάρι», εξαιτίας του Νord Stream 2, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Εuractiv.

To νέο κυβερνητικό σχήμα στη Γερμανία, του οποίου ηγείται ο Όλαφ Σόλτς, αποτελείται από το σοσιαλδημοκρατικό SPD, τους Πράσινους και το φιλελεύθερο FDP. Και όλα μοιάζουν να βαίνουν καλώς μέχρι να φτάσει η συζήτηση στον επίμαχο αγωγό φυσικού αερίου. Εκεί φαίνεται ότι η νέα κυβέρνηση θα δοκιμαστεί πραγματικά.

Σολτς: Όχι στην γεωπολιτική χρήση του αγωγού

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Euractiv, ο Σόλτς ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η απόφαση για την έγκριση του αγωγού έχει δοθεί στη γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας, η οποία σταμάτησε προσωρινά το έργο τον περασμένο μήνα, επειδή η κοινοπραξία με έδρα την Ελβετία έπρεπε πρώτα να δημιουργήσει μια θυγατρική εταιρεία σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία για να εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας.

Ο Σολτς μάλιστα επιχείρησε να διαχωρίσει την σχέση του αγωγού με τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία ισχυριζόμενος ότι το ζήτημα της ασφάλειας των συνόρων είναι διαφορετικό θέμα.

Μπέρμποκ: Άλυτα τα ζητήματα ασφάλειας

Ωστόσο, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, από τους Πράσινους, βλέπει τα πράγματα με διαφορετικό πρίσμα. «Όπως έχουν τα πράγματα επί του παρόντος, αυτός ο αγωγός δεν μπορεί να εγκριθεί επειδή δεν πληροί τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής ενεργειακής νομοθεσίας», είπε η Μπέρμποκ στο ZDF στις 12 Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι «τα ζητήματα ασφάλειας παραμένουν ούτως ή άλλως άλυτα».

Επιπλέον, είναι ξεκάθαρο «ότι σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης, αυτός ο αγωγός δεν θα μπορούσε να συνδεθεί με το δίκτυο», είπε η υπουργός, σημειώνοντας ότι η συμφωνία που επετεύχθη με τις ΗΠΑ τον τελευταίο χρόνο της Άνγκελα Μέρκελ είχε προβλέψει παρόμοια συνεννόηση.

Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να διασφαλίσουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας χωρίς να τηρήσουν τις κυρώσεις στον αγωγό που είχαν προκαλέσει ταραχές στο Βερολίνο.

Χάμπεκ: Στο τραπέζι το κλείσιμο του αγωγού για αντίποινα

Η θέση της έχει πλέον ενισχυθεί από τον συνάδελφό της, επίσης Πράσινο, υπουργό Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Οποιαδήποτε νέα στρατιωτική ενέργεια δεν μπορεί να παραμείνει χωρίς σοβαρές συνέπειες», δήλωσε ο Χάμπεκ σε συνέντευξη, όπως αναφέρει η DW. Η επιλογή μπλοκαρίσματος του αγωγού θα είναι στο τραπέζι, εάν «υπάρχει νέα παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας, είπε.

Η σχέση του Σολτς και του SPD με τον Nord Stream 2

Καθώς ο Σόλτς διορίστηκε επίσημα Καγκελάριος στις 8 Δεκεμβρίου, η διαμάχη μπορεί να σηματοδοτήσει επίσημα το τέλος του συντομότερου μήνα του μέλιτος ποτέ για μια γερμανική κυβέρνηση και αποκαλύπτει τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο συνασπισμός του.

Η Γερμανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο: περισσότερο από το 25% της ενέργειας που χρησιμοποιείται στη χώρα προέρχεται από φυσικό αέριο, η πλειοψηφία του οποίου εισάγεται από τη Ρωσία.

Το Nord Stream 2 είναι ένα αγαπημένο έργο του SPD. Ο τελευταίος καγκελάριος του SPD πριν από τον Σολτς, ο Σρέντερ, είχε επιβλέψει την κατασκευή του Nord Stream 1. 

Ο Σόλτς ήταν γενικός γραμματέας του SPD υπό τον Σρέντερ. Χρειαζόμαστε αυτόν τον αγωγό φυσικού αερίου», δήλωσε η Μανουέλα Σβέσιγκ, πρόεδρος του SPD σε συνέντευξή της στο Spiegel, προειδοποιώντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει ανάμειξη του αγωγού με θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Πρώτο τεστ ηγεσίας για τον Σολτς

Ο Σολτς καλείται να διαχειριστεί τις ρωγμές που προκαλεί ο αγωγός στο κυβερνητικό του σχήμα και το επόμενο διάστημα θα κριθεί στην ικανότητά του να αντιμετωπίσει τέτοια κρίσιμα θέματα. 

Η πολιτική του διαδρομή, η σχέση του κόμματος του με τον αγωγό και τις γερμανορωσικές σχέσεις κατ’ επέκταση αποτελεί ζήτημα αιχμής στο οποίο ήδη διαφαίνονται οι πρώτες αναταράξεις από την πράσινη πτέρυγα της κυβέρνησης.

Πληροφορίες από Euractiv


epirusblog.gr
5 of 5
Τελειώνει ο μήνας του μέλιτος για την κυβέρνηση Σολτς λόγω Nord Stream 2
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3591135294816446919
item