Επιχειρησιακή Αξιολόγηση του ΕΤΑ από το …NATO Special Operations HQ

Από 29 Νοεμβρίου έως 02 Δεκεμβρίου 2021, διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας η αξιολόγηση του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) από το ΝΑΤΟ Special Operations HQ, ως προς τη δυνατότητα ανάληψης αποστολών Χερσαίας Τακτικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Land Task Group – SOLTG), σύμφωνα με τα Συμμαχικά πρότυπα.

Η εν λόγω δραστηριότητα έρχεται σε συνέχεια της Εθνικής Αξιολόγησης που έλαβε χώρα το Νοέμβριο του προηγούμενου έτους και εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης της στοχοθεσίας της Συμμαχίας που αφορά στις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ), η δε σύνθεση της ομάδας αξιολόγησης περιλάμβανε επιτελείς από το Τμήμα Αξιολογήσεων του Στρατηγείου Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NATO Special Operations HQ), καθώς και επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων των Κλάδων.

Το ΕΤΑ, στο οποίο προσκολλήθηκε και μια Ομάδα Χημικών Βιολογικών, Ραδιολογικών, Πυρηνικών (ΧΒΡΠ) Ουσιών του Ειδικού Λόχου ΠΒΧ για τους σκοπούς της αξιολόγησης, είναι πλήρως οργανωμένο, στελεχωμένο και εξοπλισμένο με σύγχρονα υλικά και μέσα κατά τα διεθνή πρότυπα.

Αναπτύχθηκε στο σύνολό του, και σχεδίασε και εκτέλεσε ένα ευρύ φάσμα αποστολών σύμφωνα με υποθετικό σενάριο που προσομοίαζε τις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας που αναδύονται στο διεθνές περιβάλλον, καλύπτοντας ένα φάσμα αποστολών που αναλαμβάνονται από αντίστοιχες Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της Συμμαχίας.

Με το πέρας της διαδικασίας, η επιτροπή αξιολόγησε το ΕΤΑ ως «Combat Ready» για ανάληψη αποστολών Ειδικών Επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντας την απόδοσή του ως «exceptional», ενώ εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας ως προς την υλοποίηση της Συμμαχικής Στοχοθεσίας.

Η διάκριση αυτή αντανακλά το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού, το Πνεύμα Μονάδος και τη συνέπεια που διακρίνει το προσωπικό του ΕΤΑ, εξασφαλίζοντας πολύτιμη τεχνογνωσία για την ολοκλήρωση της προσπάθειας της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ με στόχο την μετεξέλιξη και αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του συνόλου των Ειδικών Δυνάμεων (Ε.Δ.) – ΔΕΕ.

Η ανωτέρω επιτυχής αξιολόγηση, η οποία είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας προσπάθειας σε πολλαπλά επίπεδα, εντάσσεται στην υλοποίηση των κατευθύνσεων του ΓΕΕΘΑ για δημιουργία σύγχρονων και αποτελεσματικών ΔΕΕ, που θα λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές εθνικής ισχύος.

epirusblog.gr
5 of 5
Επιχειρησιακή Αξιολόγηση του ΕΤΑ από το …NATO Special Operations HQ
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 7090682263016238409
item