Τουρκία: Διεθνής σάλος για «τις γελοιότητες» του νέου υπουργού Οικονομικών κατά της FED

«Η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών δεν ανήκει στο κοινό. Βρίσκεται στα χέρια πέντε οικογενειών», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών.

Αντιμέτωπος με αντιδράσεις από ακαδημαϊκούς και οικονομολόγους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρέθηκε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, Νουρεντίν Νεμπάτ, μετά τη δήλωσή του ότι «η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν ήταν ανεξάρτηση, αλλά διοικείται από πλούσιες οικογένειες».

Ο Νεμπάτ, 58 ετών, που διορίστηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 2 Δεκεμβρίου, μετά την παραίτηση του προκατόχου του λόγω διαφορών στην οικονομική πολιτική, έκανε τη δήλωσε την Τετάρτη, σε τηλεοπτική συνέντευξη στο ειδησεογραφικό κανάλι CNN Türk.

«Η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών δεν ανήκει στο κοινό. Βρίσκεται στα χέρια πέντε οικογενειών», δήλωσε.

«Αυτό είναι τρελό και ντροπιαστικό για την Τουρκία. Η Τουρκία χρειάζεται επαγγελματίες σε κρίσιμες θέσεις», έγραψε στο Twitter ο Τιμ Ας, ανώτερος σύμβουλος της BlueBay Asset Management, στο Λονδίνο.

Ο τούρκος υπουργός, πρώην διευθυντής του κορυφαίου ισλαμικού επιχειρηματικού ομίλου της Τουρκίας MUSIAD, υπερασπιζόταν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της χώρας του, η οποία μείωσε τα επιτόκια κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 14% από τον Σεπτέμβριο, παρά την επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Επενδυτές, οικονομολόγοι και η αντιπολίτευση της Τουρκίας επέκριναν την τράπεζα για μείωση των επιτοκίων κατόπιν εντολής του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι πληθωριστικά.

«Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η εξωπραγματική, παράλογη και γελοία θεωρία συνωμοσίας εκφράστηκε σοβαρά από κυβερνητικό αξιωματούχο σε τηλεοπτική εκπομπή», είπε ο Ιμπραήμ Τουράν, ακαδημαϊκός και πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

«Δείτε το κάπως έτσι: είναι σαν να διορίζουν επικεφαλής της NASA έναν άνθρωπο που λέει ότι η Γη είναι επίπεδη. Τι θα πούμε για την οικονομική πολιτική μετά από αυτό;», αναρωτήθηκε.

«Επίδειξη ρατσισμού»

«Δημόσια επίδειξη ρατσισμού και αντισημιτισμού από τον υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας - έτσι σκέφτεται και μιλάει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών ισλαμιστών της Τουρκίας, κυρίως ιδιωτικά, αλλά σε αυτήν την περίπτωση, στη δημόσια τηλεόραση», δήλωσε ο Sinan Ciddi, αναπληρωτής καθηγητής σπουδών ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο Πεζοναυτών στις ΗΠΑ. «Πώς, γιατί; Δεν υπάρχουν επιπτώσεις ή συνέπειες».

Πηγή: ahvalnews.com

epirusblog.gr
5 of 5
Τουρκία: Διεθνής σάλος για «τις γελοιότητες» του νέου υπουργού Οικονομικών κατά της FED
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 7017375427622709452
item