Κύπρος: Λευκωσία και ExxonMobil-Qatar Energy επικύρωσαν τη συμφωνία για έρευνες στο «τεμάχιο 5»

Η κυπριακή Κυβέρνηση και η κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Energy υπέγραψαν σήμερα το Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής και την Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το τεμάχιο 5 στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το συμβόλαιο υπέγραψε εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου και εκ μέρους της κοινοπραξίας ο Βαρνάβας Θεοδοσίου, Διευθύνων Σύμβουλος της ExxonMobil Cyprus και ο Διευθυντής της Qatar Energy για διεθνείς δραστηριότητες παραγωγής και έρευνας Αλί αλ Μάνα.

Πρόκειται για το δέκατο τεμάχιο της κυπριακής ΑΟΖ που αδειοδοτείται. Η κοινοπραξία ήδη κατέχει την άδεια για το διπλανό τεμάχιο 10.

Σε δήλωσή της στην τελετή υπογραφής, η κ. Πηλείδου είπε πως η υπογραφή αυτής της αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας κατέστη δυνατή λόγω των γεωλογικών προοπτικών και των ενδεχόμενων συνεργειών εκμετάλλευσης στο τεμάχιο 5.

Είπε ακόμη ότι η κοινοπραξία ανέλαβε να ξεκινήσει το 2022 τις εργασίες για τη συλλογή σεισμικών δεδομένων από το συγκεκριμένο τεμάχιο.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδοσίου ανέφερε ότι η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τις ερευνητικές δραστηριότητες της κοινοπραξίας στο γειτονικό τεμάχιο 10 «μας επιτρέπει να επεκτείνουμε περαιτέρω την παρουσία μας στην Κύπρο σε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι μια υποσχόμενη περιοχή για υπεράκτιες ερευνητικές δραστηριότητες».

epirusblog.gr
5 of 5
Κύπρος: Λευκωσία και ExxonMobil-Qatar Energy επικύρωσαν τη συμφωνία για έρευνες στο «τεμάχιο 5»
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 3136323311443688
item