Άρτα: Ξεκινάει στο Γ.Ν. Άρτας ο εμβολιασμός μικρών παιδιών κατά της Covid-19

Ξεκινάει τις επόμενες ημέρες ο εμβολιασμός των μικρών παιδιών 5- 11 ετών στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας. 

Επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας, Ευάγγελο Χαρμπή, ο οποίος μας ενημέρωσε εκτενώς για το θέμα, μιας που ο ίδιος είχε πραγματοποιήσει λίγες ημέρες πριν επικοινωνία με το Διοικητή του Γ.Ν. Άρτας, Ευάγγελο Ντάκουλα για να συζητήσουν το θέμα αυτό.

Να ξεκινήσουμε αναφέροντας ότι επίσημα ο εμβολιασμός των μικρών παιδιών κατά της Covid-19 ξεκινάει σήμερα, Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, όμως στο Γ.Ν. Άρτας θα ξεκινήσει λίγες ημέρες αργότερα, πιθανότατα στις 18 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την μέχρι τώρα ενημέρωση. 

Να τονίσουμε ότι ο εμβολιασμός θα πραγματοποιείται μόνο στο εμβολιαστικό κέντρο του Γ.Ν. Άρτας.

Ο κ. Χαρμπής μας ενημέρωσε ότι η διαχείριση του όλου θέματος είναι εξαιρετικά δύσκολη, οπότε δεν θα πραγματοποιείται εμβολιασμός μικρών παιδιών ούτε στο Κέντρο Υγείας Άρτας αλλά ούτε και στα ιατρεία ιδιωτών παιδιάτρων. 

Και να εξηγήσουμε, βάσει όσων μας δήλωσε ο κ. Χαρμπής, τι εννοούμε όταν λέμε ότι η διαχείριση του εμβολιασμού των μικρών παιδιών παρουσιάζει δυσκολίες… Τα φιαλίδια του εμβολίου έχουν συγκεκριμένη δόση. 

Η δοσολογία για το εμβόλιο των παιδιών είναι πολύ μικρότερη απ’ ότι για το εμβόλιο των ενηλίκων. 

Οπότε ο ιδιώτης παιδίατρος καλείται να χρησιμοποιήσει τη σωστή δόση και μετά, αν δεν χρειάζεται την υπόλοιπη, πρέπει να ψάξει να βρει άλλον ιδιώτη γιατρό που να τη χρειάζεται μέσα στις επόμενες ώρες για να τη μεταφέρει σε αυτόν.

Το θέμα των παιδιών είναι ευαίσθητο και δύσκολο, διότι αν ραντεβού στα ιδιωτικά ιατρεία παιδιάτρων ακυρωθούν λόγω ξαφνικής ασθένειας των μικρών παιδιών (τα οποία αρρωσταίνουν συχνά, μπορεί να παρουσιάσουν συνάχι ή ίωση από τη μια μέρα στην άλλη), τότε ο ιδιώτης γιατρός θα πρέπει να τρέχει δεξιά κι αριστερά για να δώσει τις υπόλοιπες δόσεις που θα του περισσέψουν. 

Τα εμβόλια δεν πετιούνται. Αν ήταν άλλο εμβόλιο που να αντέχει, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Όμως τώρα, το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέσα σε συγκεκριμένη ώρα από τη στιγμή που ανοιχτεί το φιαλίδιο, μας ενημέρωσε ο κ. Χαρμπής.

Για παράδειγμα, αν ο ιδιώτης γιατρός έχει κλείσει πέντε ραντεβού για εμβόλιο παιδιών και τελευταία στιγμή του ακυρώσουν τα δύο, τότε ο ίδιος θα πρέπει να φύγει από το ιατρείο του μέχρι το μεσημέρι και να πάει τις υπόλοιπες δύο δόσεις στο Γ.Ν. Άρτας ή σε κάποιον άλλον ιδιώτη γιατρό που να τις χρειάζεται για τα δικά του ραντεβού, με την προϋπόθεση ότι έχει κι εκείνος εκείνη τη στιγμή ραντεβού για εμβόλια. Να αναφέρουμε ότι κανένας ιδιώτης παιδίατρος στην περιοχή μας δεν έχει δηλώσει ενδιαφέρον για να αναλάβει τον εμβολιασμό μικρών παιδιών 5-11 ετών. 

Καταλαβαίνετε ότι η διαχείριση της όλης κατάστασης από τους ιδιώτες παιδιάτρους είναι πολύ δύσκολη και επιβαρύνει την καθημερινότητα των γιατρών, ως εκ τούτου κανένας ιδιώτης παιδίατρος της Άρτας δεν έχει μέχρι στιγμής ενημερώσει τον κ. Χαρμπή ότι θέλει να κάνει σύμβαση με τις Υ.ΠΕ για να εμβολιάζει εδώ στην Άρτα.

Εν κατακλείδι, να επαναλάβουμε ότι ο εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 5-11 ετών θα πραγματοποιείται μόνο στο εμβολιαστικό κέντρο του Γ.Ν. Άρτας.


epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Ξεκινάει στο Γ.Ν. Άρτας ο εμβολιασμός μικρών παιδιών κατά της Covid-19
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 2415272336807582920
item