Θεσπρωτία: "Το θεώρημα" του Παζολίνι προβάλλει αύριο η Κινηματογραφική Λέσχη Ηγουμενίτσας

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ηγουμενίτσας προβάλλει αυτή την Τετάρτη 8/12 στις 8.30μμ στο Thirsty Dog «Tο θεώρημα» του διάσημου Ιταλού σκηνοθέτη Πιερ Πάολο Παζολίνι

Πληροφορίες:

Σινεφίλ 1968 | Έγχρ. | Διάρκεια: 105′
Ιταλική ταινία, σκηνοθεσία Πιέρ Πάολο Παζολίνι με τους: Σιλβάνα Μαγκάνο, Τέρενς Σταμπ, Λάουρα Μπέτι, Μάσιμο Τζιρότι

Η πρώτη ταινία που γύρισε ο Παζολίνι με επαγγελματίες ηθοποιούς είναι ένα αλληγορικό αριστούργημα που διατηρεί την επικαιρότητά του και σήμερα. Ένας ωραίος «Ξένος» (υπέροχος ο Τέρενς Σταμπ) εμφανίζεται ξαφνικά στην πολυτελή έπαυλη μιας μεγαλοαστικής οικογένειας του Μιλάνο. 

Ξελογιάζει σεξουαλικά ένα-ένα όλα της τα μέλη (την κόρη, το γιο, τη μητέρα, τον πατέρα) και την υπηρέτρια κι όταν αποφασίσει να φύγει, η οικογένεια διαλύεται και τα μέλη της συντρίβονται, ενώ η υπηρέτρια επιστρέφει στο χωριό της και γίνεται ...αγία.

Σκληρό και βαθύ ράπισμα στην αστική ευδαιμονία και την ίδια την κυρίαρχη τάξη της Ιταλίας, που δημιούργησε σάλο στην εποχή του, προκάλεσε μηνύσεις, αφορισμούς από την καθολική εκκλησία αλλά και διακρίσεις για τον Πιέρ Πάολο Παζολίνι, τον μεγάλο δημιουργό που την εποχή εκείνη (όχι τυχαία το 1968) περνά από την πρώτη του «περιθωριακή» περίοδο σε ανοιχτά αριστερές και επαναστατικές ταινίες. 

«Ό, τι και αν κάνει ένα μέλος της αστικής κοινωνίας είναι πάντα λάθος», είχε σχολιάσει ο ίδιος.

Ο αστικός κόσμος έχει μαρμαρώσει σε ανυπαρξία. Απαιτείται ένας ξένος, άγνωστος, που θα τον ελευθερώσει. Επέρχεται καταστροφή; Ισως, αλλά και η μεταμόρφωση του κόσμου. Μια γοητευτική κινηματογραφική φόρμα, με θαυμάσια φωτογραφία, με πλάνα - κάδρα, πίνακες μοντέρνας αναγεννησιακής ζωγραφικής, με μουσική Μότσαρτ και Μορικόνε
epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: "Το θεώρημα" του Παζολίνι προβάλλει αύριο η Κινηματογραφική Λέσχη Ηγουμενίτσας
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 1309803716538199696
item