Γιάννενα: Ξεκίνησε η «μάχη» για το νέο ξενοδοχείο στον Βοτανικό

Την απόσυρση της θετικής του γνωμοδότησης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων, δυναμικότητας 300 κλινών, στην εκτός σχεδίου παραλίμνια περιοχή του Βοτανικού, ζητά ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων από τον Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας.

Ο Φ.Δ. Λίμνης Παμβώτιδας, που στο παρελθόν είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά για την επένδυση, αυτή τη φορά γνωμοδότησε θετικά, με τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος να επισημαίνει ότι αυτό έγινε παρά το ότι το επιστημονικό προσωπικό ανέφερε ότι δε δύναται να γνωμοδοτήσει, διότι διαπιστώνονται ουσιώδεις ελλείψεις και καλείται ο φορέας του έργου να συμπληρώσει τις ελλείψεις αυτές.

«Δυστυχώς, για ακόμα μια φορά, παρατηρούμε “αναπτυξιακά” έργα να κατακερματίζουν παραλίμνιες εκτάσεις. Το ξενοδοχείο πρόκειται να κατασκευαστεί σε μια περιοχή, η οποία θα έπρεπε να συνεχίζει να αποτελεί υγροτοπικό ενδιαίτημα. 

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την εισήγηση του Φορέα Διαχείρισης, κατά την οποία αναφέρεται ότι στην εν λόγω περιοχή έχει παρατηρηθεί το ενδημικό και απειλούμενο ορθόπτερο Chorthippus lacustris, είδος το οποίο απαντάται σε υγρολιβαδικές εκτάσεις. Δυστυχώς, το οικοσύστημα της περιοχής αυτής έχει ήδη υποβαθμιστεί από την κατασκευή του παραλίμνιου ψυχαγωγικού πάρκου και από τα μπαζώματα γειτονικών οικοπέδων. 

Αντί να συζητάμε επομένως για αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων αυτής της περιοχής, όπως είναι και η τάση διεθνώς, γινόμαστε θεατές της αύξησης των τεχνητών επιφανειών εις βάρος των παραλίμνιων εκτάσεων και ποιος ξέρει στο μέλλον πόσων ακόμα αντίστοιχων καταστρεπτικών παρεμβάσεων. 

Για ακόμα μια φορά, γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθούν έργα σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες και πολύτιμες παραλίμνιες εκτάσεις πριν από την έκδοση του Προεδρικού διατάγματος της λίμνης και σε ζώνη, στην οποία δεν επιτρέπεται η χρήση για έργα και εγκαταστάσεις ξενοδοχειακών μονάδων, όπως αναφέρεται και στην εισήγηση του ΦΔ.

Επιπρόσθετα, ο χαρακτηρισμός της λίμνης ως τόπος ιστορικός και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους υπονομεύεται με την δημιουργία μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων σε παραλίμνιες εκτάσεις και ειδικά όταν σε παρακείμενη έκταση ήδη έχουν κατασκευαστεί άλλες εγκαταστάσεις, όπως το παραλίμνιο ψυχαγωγικό πάρκο, με αποτέλεσμα τον περαιτέρω κατακερματισμό των φυσικών παραλίμνιων ενδιαιτημάτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, εκφράζοντας την εναντίωσή του στη συνέχιση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης των παραλίμνιων εκτάσεων.

Εκτός της απόσυρσης της θετικής γνωμοδότησης του Φορέα Διαχείρισης, ο Σύλλογος Περιβάλλοντος ζητά από την αδειοδοτούσα αρχή να απορρίψει την περιβαλλοντική αδειοδότηση του ξενοδοχείου και να προβεί άμεσα σε σχεδιασμό δράσεων αποκατάστασης των παραλίμνιων εκτάσεων, όπως επιτάσσει άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ξεκίνησε η «μάχη» για το νέο ξενοδοχείο στον Βοτανικό
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 6510517200380186704
item