Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την πανδημία

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, της προστασίας της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις» ολοκληρώθηκε.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν μόνον οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας (Νέα Δημοκρατία), ενώ καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25).

Πλεύρης: Τρεις μήνες προθεσμία στους υγειονομικούς να εμβολιαστούν -«Παράθυρο» για απόλυση από το ΕΣΥ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης σήμερα, Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε στη Βουλή ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για γιατρούς και νοσηλευτές, ώστε να μπορούν να εργάζονται στο ΕΣΥ.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι όσοι ανεμβολίαστοι γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, έχουν το περιθώριο των τριών μηνών που τους καλύπτει η ισχύς του μέτρου, για να αποφασίσουν αν θα κάνουν το εμβόλιο ή αν θα θέσουν εαυτούς εκτός Εθνικού Συστήματος Υγείας.

«Εξετάζεται σοβαρά από την κυβέρνηση η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για να συνεχίσουν να εργάζονται οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής. Η εξέλιξη της πανδημίας δείχνει ότι πρέπει να παραταθεί το μέτρο αναστολής εργασίας μέχρι 31 Μαρτίου 2022. 

Το μέτρο θα επαναξιολογηθεί τότε, και εξετάζεται σοβαρά να καταστεί υποχρεωτικό για όσους παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ. Θα πρέπει σε αυτό το τρίμηνο να αποφασίσουν. Θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι όσο διαρκεί η πανδημία.

»Εξετάζεται να μη δοθεί άλλη παράταση του κράτους στο μέτρο της αναστολής και δεν θα μπορέσουν να παρέχουν πλέον την εργασία τους... Είναι ξεκάθαρο αυτό. 

Συνεπώς, όλοι αυτοί που βρίσκονται σε αναστολή καλούνται αυτό το τρίμηνο να πάρουν την απόφασή τους αν θα κάνουν το εμβόλιο για να συνεχίσουν να εργάζονται ή αν θα θέσουν τον εαυτό τους εκτός εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Επιβεβαίωση του υπουργού για την επιβολή περιοριστικών μέτρων μετά τις γιορτές

Επίσης, ο υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής την επιβολή περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μετά τις γιορτές, τα οποία έγιναν γνωστά στη συνέχεια.

«Είναι μία ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων. Η Επιτροπή θα εισηγηθεί τα περιοριστικά μέτρα και η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

«Παρακολουθούμε κάθε μέρα τα δεδομένα. Η βούληση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε και χθες από τον πρωθυπουργό, είναι τα μέτρα να ισχύουν μετά τις γιορτές. Θα εξετάσουμε τι μέτρα θα πάρουμε μετά την εισήγηση της επιτροπής τις επόμενες μέρες» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.

«Πυρά» σύσσωμης της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο

Τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης δέχθηκε η κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, καταλογίζοντάς της ανικανότητα, ανευθυνότητα και τακτικισμούς και ξεκαθαρίζοντας ότι θα καταψηφίσουν επί της αρχής του το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Ο τομεάρχης Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για ανεύθυνη και επικίνδυνη πολιτική.

«Με τις τρίμηνες παρατάσεις στις οποίες προχωράτε θέλετε να δώσετε το μήνυμα ότι τελειώνουμε με την πανδημία, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι θα συνεχιστεί και ότι θα έχουμε νέα φάση με τη μετάλλαξη Όμικρον, που απαιτεί άλλου τύπου προετοιμασία και όχι την εμμονή σας που βιώνουμε και οδηγεί σε επικίνδυνους δρόμους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Ξανθός απέρριψε τις αιτιάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δημαγωγεί, δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση και κλείνει το μάτι στους λαϊκιστές.

«Είναι πρόκληση να υπονοείται ότι προσπαθούμε να κάνουμε σαμποτάζ, όταν εμείς επί δύο χρόνια δώσαμε μάχη και βάλαμε πλάτη για την περιφρούρηση του πολύτιμου αγαθού της δημόσιας υγείας και τη στήριξη του ΕΣΥ» τόνισε, και συμπλήρωσε:

«Εσείς, αντίθετα, είστε που έχετε την κουλτούρα της μη εμπλοκής του ΕΣΥ στην πανδημία, και της κερδοσκοπίας, εν μέσω πανδημίας, υπέρ του ιδιωτικού τομέα υγείας, που απαιτεί να μην αναλάβει μέρος της ευθύνης του, όπως έγινε σε όλη την Ευρώπη».

«Λέτε ανερυθρίαστα ότι τα κάνετε όλα καλά, γι' αυτό δεν έχει νόημα η συζήτηση. Ωριμάζει, όμως, πλέον το αίσθημα στην κοινωνία για την ανάγκη αλλαγής της σελίδας, που θα έχει προοδευτικό πρόσημο, θα κάνει ιεράρχηση των προβλημάτων και θα στηρίξει τόσο το δημόσιο σύστημα υγείας όσο και την κοινωνία», κατέληξε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ηγουμενίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ναι, δεν βάζουμε πλάτη στο ''μηδέν'', στη μείωση του προσωπικού και στην απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Καταψηφίζουμε το πρόχειρο και αναποτελεσματικό νομοσχέδιό σας».

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι «δείχνει να βρίσκεται σε κατάσταση μακαριότητας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σπάζοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο».

«Η Όμικρον έρχεται και η κυβέρνηση δίνει την εικόνα ενός παρατηρητή που περιμένει μια πιθανή έκρηξη μετά τις γιορτές, φαίνεται να παραδέρνει, ενώ οι ειδικοί επιστήμονες είναι παροπλισμένοι», ανέφερε.

Παράλληλα, πρότεινε -μεταξύ άλλων- στήριξη των επιστημόνων, έγκαιρες αποφάσεις, επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, επιτάχυνση της τρίτης δόσης και αυστηρά μέτρα πρόληψης και ελέγχου.

«Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη συνολική διαφωνία μου και τη θλίψη μου συνολικά. Τόσο για τον τρόπο που συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε την πανδημία, όσο και για τα έμπρακτα δείγματα πρόχειρης, ευκαιριακής νομοθέτησης», κατέληξε.

Καταγγελτικός για το νομοσχέδιο, που -όπως υποστήριξε- «συνεχίζει και ενισχύει την εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων», εμφανίστηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης.

«Περιλαμβάνει μέτρα που συνεχίζουν τα μπαλώματα, τις μετακινήσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τη διατήρηση των κλειστών νοσοκομείων και τη βάφτιση των ΜΑΦ σε ΜΕΘ. 

Την ίδια ώρα που βρισκόμαστε μπροστά στο πέμπτο κύμα της πανδημίας η κυβέρνηση αρνείται να λάβει μέτρα για την υγεία του λαού, ενώ κάνει ένα ακόμα ''δωράκι'' εκατομμυρίων στις φαρμακοβιομηχανίες», υποστήριξε ο κ. Λαμπρούλης.

«Είναι όχι μόνο μια ανεπαρκής αλλά και επικίνδυνη κυβέρνηση, που όσο γρηγορότερα φύγει τόσο το καλύτερο για τη χώρα» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, δηλώνοντας ότι καταψηφίζει επί της αρχής του το αναποτελεσματικό και πρόχειρο, όπως το χαρακτήρισε, νομοσχέδιο.

Κατά του νομοσχεδίου δήλωσε και η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, χαρακτηρίζοντάς το «επαίσχυντο, επικίνδυνο, τερατώδες και φωτογραφικό υπέρ των συμφερόντων φίλων της κυβέρνησης και κατά της προστασίας της υγείας των πολιτών».


epirusblog.gr
5 of 5
Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την πανδημία
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3067854873626801501
item