Σύνοδος Κορυφής: Παρέμβαση Μητσοτάκη για ελέγχους και ενεργειακή κρίση

Ο φόβος της εκτόξευσης των κρουσμάτων από την παραλλαγή «Omicron» ελλοχεύει πάνω από την Ευρώπη, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες της εποχής, σε συνδυασμό με την αυξημένη κινητικότητα λόγω των γιορτών, έχουν θέσει σε «κόκκινο» συναγερμό τις περισσότερες, ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. 

Η τυχόν, «εορταστική» διασπορά της νέας παραλλαγής κυριάρχησε και στη συζήτηση μεταξύ των ηγετών των 27 κρατών -μελών χθες στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, χωρίς ωστόσο οι συνομιλίες να καταλήξουν προς το παρόν, σε έναν κοινό βηματισμό.

Ο αυξημένος όγκος των ταξιδιωτών λόγω των γιορτών, ωστόσο, τέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συζήτησης, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογραμμίζει την ανάγκη για τη διενέργεια περισσότερων τεστ αναφορικά με τις μετακινήσεις μεταξύ των κρατών τις ημέρες αυτές, ζητώντας μάλιστα πιο αυστηρές αναφορές στο Κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου, ως προς την νέα παραλλαγή. 

Ήδη, η Ελλάδα προχώρησε στην αναβάθμιση των ελέγχων στις πύλες εισόδου, γεγονός που υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα με την έμφαση που δίνεται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού και την ώθηση της τρίτης δόσης.

Αποτυπώνοντας το ευρωπαϊκό κλίμα, «προφανώς υπάρχει μια έντονη ανησυχία για την επέλαση της μετάλλαξης «Όμικρον» η οποία αργά ή γρήγορα θα κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, γι' αυτό και είναι απολύτως επιβεβλημένο να εντείνουμε την επιτάχυνση του εμβολιασμού, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην 3η δόση καθώς οι επιστήμονες μας υποδεικνύουν ότι σε αυτή τη φάση είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας, την οποία διαθέτουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσερχόμενος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης.

Με ορατό τον κίνδυνο η μετάλλαξη «Omicron» να κυριαρχήσει καθολικά στη Γηραιά Ήπειρο τις ημέρες των γιορτών, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αντέτεινε το Πιστοποιητικό εμβολιασμού στην ΕΕ να ισχύει 6+1 μήνες, ενώ η Κομισιόν προσανατολίζεται σε τρίμηνη παράταση της ισχύος του (6+3 μήνες). 

Στο ενδιάμεσο, «αν χρειαστεί να λάβουμε άλλα μέτρα σχετικά με επιπλέον τεστ, πιστεύω ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε επιπλέον χρόνο για να κάνουν την αναμνηστική δόση όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι» εξήγησε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, τη στιγμή που στη λήψη ταξιδιωτικών μέτρων έχουν προχωρήσει ήδη και η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Δανία.

Αύριο οι ελαφρύνσεις

Ψηλά στην ατζέντα της ευρωπαϊκής επικαιρότητας βρέθηκε χθες και η δεύτερη μεγάλη κρίση που μαστίζει την Ευρώπη αυτή την περίοδο, που δεν είναι άλλη από την ενεργειακή, πλήττοντας πλέον και τον κραταιό ευρωπαϊκό Βορρά. 

Παρότι η ενεργειακή κρίση στην ΕΕ εκλαμβάνει πλέον οριζόντια χαρακτηριστικά, στη λήψη πρόσθετων μέτρων για την ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών και των αγροτών αναφορικά με το ενεργειακό κόστος θα προχωρήσει αύριο ο Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό.

Αν και «υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μια έντονη ανησυχία για τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου», όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο ίδιος γνωστοποίησε πως «η ελληνική κυβέρνηση όπως το έχει ήδη κάνει, θα εξακολουθεί να προνοεί, έτσι ώστε να περιορίσει στη μέτρο του εφικτού τις αυξήσεις των τιμών και στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου, θα λάβει επίσης ειδική πρόνοια για τους αγρότες μας και περισσότερες ανακοινώσεις θα έχω την ευκαιρία να κάνω στη συζήτηση του προϋπολογισμού το Σάββατο το οποίο μας έρχεται».

Σε μια προσπάθεια μείωσης του ενεργειακού κόστους και πανευρωπαϊκά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, χθες την πρόταση από κοινού της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας για κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου (η οποία και υιοθετήθηκε), συσχετίζοντας παράλληλα τη συζήτηση του πληθωρισμού στην ΕΕ με αυτή της ενέργειας, επ’ αφορμή της παρουσίας της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στο δείπνο των ηγετών, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε ακόμη να αναφερθεί, κατά τις ίδιες πηγές, και στη χρησιμότητα της εργαλειοθήκης της Κομισιόν, όπως και στα μέτρα που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο, υπογραμμίζοντας, ωστόσο ότι απαιτείται πιο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός κι ότι έχει μεγάλη σημασία η ασφάλεια εφοδιασμού.

Νέο ενεργειακό πακέτο

Ως προς το νέο ενεργειακό πακέτο της κυβέρνησης για τη στήριξη σε νοικοκυριά και αγρότες, αυτό θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, μικρή αύξηση της επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβριο, αύξηση της έκπτωσης στο φυσικό αέριο για το διάστημα από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάρτιο και μέτρα στήριξης των αγροτών (πέραν της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο). 

Ως προς την εξειδίκευσή τους, αυτή θα αφορά πιθανώς σε αύξηση (οριζόντια κατά πάσα πιθανότητα) της επιδότησης λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για τον μήνα Δεκέμβριο, αύξηση της έκπτωσης στο φυσικό αέριο κατά τους μήνες Δεκέμβριο- Μάρτιο, αλλά και επιπλέον στήριξη των αγροτών.

Υπενθυμίζεται ότι για μέτρα στήριξης απέναντι στην ενεργειακή κρίση με ορίζοντα και το πρώτο τρίμηνο του 2022, έκανε λόγο στη Βουλή και ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

Μέτρα κατά της εργαλειοποίησης

Περισσότερο αποφασιστικοί, ωστόσο, εμφανίστηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής αναφορικά με το ζήτημα της εργαλειοποίησης των προσφύγων/μεταναστών, με φόντο τις ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της Λευκορωσίας.

Αποτυπώνοντας τη σχετική βούλησή τους στο Κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου, σε αυτό γίνεται λόγος για «την ανάγκη ανάπτυξης εργαλείων για την αντιμετώπιση της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης», ενώ ειδικά για την περίπτωση της Ουκρανίας, επιβεβαιώνεται η απειλή των ηγετών της ΕΕ να πλήξουν τη Ρωσία με «περιοριστικά μέτρα συντονισμένα με τους εταίρους» εάν η Μόσχα αναλάβει «οποιαδήποτε περαιτέρω επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας».

Είναι «επείγουσα ανάγκη η Ρωσία να αποκλιμακώσει τις εντάσεις που προκαλούνται από τη στρατιωτική συσσώρευση κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία» και επίσης να περιορίσει την «επιθετική ρητορική», καταλήγει το Κείμενο των Συμπερασμάτων.

Σε παρέμβαση για το ζήτημα της εργαλειοποίησης των μεταναστών προέβη στη Σύνοδο Κορυφής και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος «καυτηρίασε την απαράδεκτη εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία και τόνισε την ανάγκη, να λάβει η Ε.Ε. αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να αποτρέπονται τέτοια φαινόμενα, τόσο από την Τουρκία, όσο και από οποιαδήποτε τρίτη χώρα που εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο πόνο σε μια προσπάθεια αποκόμισης αλλότριων πολιτικών οφελών», σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Κύπρου, Μάριο Πελεκάνο.

epirusblog.gr
5 of 5
Σύνοδος Κορυφής: Παρέμβαση Μητσοτάκη για ελέγχους και ενεργειακή κρίση
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 394227122305764360
item