ΣΥΡΙΖΑ: Η άσκηση ισορροπίας του Τσίπρα και οι φωνές για ανθρωποφαγία Ξανθού και Φίλη

Το τελευταίο πράγμα που ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που ετοιμάζεται για τη μεγάλη μάχη στη Βουλή για τον προϋπολογισμό και με αιχμές την κριτική για την ακρίβεια και τη διαχείριση της πανδημίας, να ασχολείται με τις εσωκομματικές συγκρούσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Η χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος συνέπεσε όμως - και γι αυτό η συζήτηση πήγε εκεί -, με τις άγριες κόντρες, που πυροδότησαν οι διαφοροποιήσεις των βουλευτών Ανδρέα Ξανθού και Νίκου Φίλη από την επίσημη γραμμή για τις «vipΜΕΘ» και την πανδημία γενικότερα και την κριτική που δέχθηκαν από «προεδρικούς» βουλευτές.

Η κίνηση τουλάχιστον πέντε έξι κορυφαίων στελεχών και βουλευτών, της εσωκομματικής αμφισβήτησης (Τσακαλώτος, Βούτσης, Βίτσας, Δρίτσας, Αναγνωστοπούλου κ.α.) να υπερασπιστούν τους κυρίους Φίλη και Ξανθό, μιλώντας μάλιστα για ανθρωποφαγία προκάλεσε αναταραχή στην κοινοβουλευτική ομάδα, αναγκάζοντας τον κ. Τσίπρα να λειτουργήσει για μία ακόμη φορά με μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας.

Όπως λένε κομματικοί παράγοντες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη γραμμή διαχείρισης των κρίσεων με ήπιους τόνους και με διευθετήσεις. Αλλά το πρόβλημα με τη δημόσια έκφραση της γραμμής που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει. 

Για να ηρεμήσει την κατάσταση ο κ. Τσίπρας επέλεξε χθες να ρίξει για παράδειγμα το μισό φταίξιμο, που απουσίαζε η υπογραφή του κ. Ξανθού από την ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις «vipΜΕΘ», στον πρώην υπουργό Υγείας, και το άλλο στη γραμματεία της κοινοβουλευτικής ομάδας, που άφησε το έγγραφο να κατατεθεί, αντί να ενημερώσει κατευθείαν τον ίδιο, ώστε να παρέμβει και να λύσει το πρόβλημα.

Η εικόνα ενός κόμματος, που καταθέτει ερώτηση για θέματα υγείας, χωρίς την υπογραφή του αρμόδιου τομεάρχη δεν είναι και η πιο κολακευτική για μία πολιτική δύναμη που θέλει να παρουσιάσει πειστική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας.

Τελικά και για χάρη της ομοψυχίας στην πολυήμερη μάχη κορυφαίας σημασίας μάχη για τον προϋπολογισμό, που ξεκινάει σήμερα στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας επέβαλε εκεχειρία, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω. 

Οι μεν αντιφρονούντες έμειναν στην έκφραση δυσφορίας και απέφυγαν να ρίξουν άλλο λάδι στη φωτιά, ενώ οι προεδρικοί επέλεξαν να μην δώσουν καμία συνέχεια. 

Μάλιστα από τη συνεδρίαση έλειπαν ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Σπίρτζης, στους οποίους η «Ομπρέλα», η εσωκομματική τάση στην οποία ανήκουν οι διαφωνούντες, καταλογίζει ότι «ενορχήστρωσαν» τις επιθέσεις εναντίον τους από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρόβλημα ωστόσο παραμένει, όπως έλεγαν κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες, φοβούμενοι ότι τέτοιου είδους εσωκομματικές κρίσεις θα εμφανίζονται διαρκώς. 

Οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την άσκηση της αντιπολίτευσης ενυπάρχουν στο κομματικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ, όσες εκκλήσεις κι αν απευθύνει ο κ. Τσίπρας για ενιαιοποίηση της γραμμής και όσες παραινέσεις κάνει προς τα στελέχη να μην δίνουν δικαιώματα στους πολιτικούς αντιπάλους.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να είναι όλοι και όλες πιο προσεκτικοί στις δημόσιες παρεμβάσεις τους και επιχείρησε στο τέλος να υποβαθμίσει το όλο θέμα, μιλώντας για «τρικυμία σε ποτήρι».

Κατά τα άλλα ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή και ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού και μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφόρησε δύο βίντεο, στηλιτεύοντας την κυβερνητική πολιτική γα την ακρίβεια και επιρρίπτοντας τις κύριες ευθύνες στον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

epirusblog.gr
5 of 5
ΣΥΡΙΖΑ: Η άσκηση ισορροπίας του Τσίπρα και οι φωνές για ανθρωποφαγία Ξανθού και Φίλη
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2713696125079897419
item