Προς παράταση η ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά στα ακίνητα

Μηνιαία παράταση στη λειτουργία της πλατφόρμας για τα αδήλωτα τετραγωνικά και στην ισχύ των πιστοποιητικών ΤΑΠ σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση προκειμένου να άρει και το τελευταίο εμπόδιο για την ολοκλήρωση των φθηνών μεταβιβάσεων (ήδη παρατάθηκε για έναν μήνα η ισχύς της βεβαίωσης μηχανικού) πριν τεθούν σε ισχύ οι νέες και αυξημένες αντικειμενικές αξίες.

Η παράταση ισχύος των πιστοποιητικών ΤΑΠ μάλιστα αποτελεί φλέγον θέμα τόσο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους Δήμους. 

Εάν τα πιστοποιητικά για τις εν εξελίξει μεταβιβάσεις λήξουν μέσα στον Δεκέμβριο, πέρα από την άδικη ταλαιπωρία των πολιτών, οι Δήμοι της χώρας θα υποχρεωθούν να τα επανεκδώσουν εντός του Ιανουαρίου χωρίς να εισπράξουν ούτε ένα ευρώ…

Η αποκάλυψη των πραγματικών επιφανειών στα ακίνητα είναι απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσει η οποιαδήποτε μεταβίβαση. 

Μέσω της ρύθμισης (που τυπικά λήγει την ερχόμενη Παρασκευή) οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν στην μεταβίβαση χωρίς να επιβαρυνθούν με επιπλέον ποσά δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών αναδρομικά για τα έτη προ του 2020, κατά τα οποία οι επιφάνειες αυτές παρέμεναν αδήλωτες. 

Ωστόσο, θα κληθούν να καταβάλουν τα πρόσθετα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα για την περίοδο από 1/1/2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης, προσαυξημένα κατά ποσοστό 20%.

Ακόμα και έτσι, όμως, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποφύγουν πολλές από τις υπέρογκες αναδρομικές επιβαρύνσεις για τις εκκρεμότητες που έχουν στους δήμους και πλέον θα μπορούν ελεύθερα να προχωρήσουν σε μεταβίβαση ή όποια άλλη πράξη επιθυμούν με τα ακίνητά τους.

Η ρύθμιση προβλέπει ότι όσοι αποφασίσουν να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις για να αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους στους δήμους, όπως αυτός είναι ήδη δηλωμένος στο Ε9 της Εφορίας:

α) Θα απαλλαγούν κι αυτοί πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, προστίμων και προσαυξήσεων, που φτάνουν μέχρι και το 200%, για χρονικές περιόδους πριν από το 2020.

β) Θα κληθούν να καταβάλουν τα πρόσθετα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα για την περίοδο από 1/1/2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης, προσαυξημένα κατά ποσοστό 20%. 

Η εξόφληση των επιπλέον ποσών και των προσαυξήσεων 20% που αναλογούν την περίοδο από 1/1/2020 μέχρι την ημερομηνία υποβολής της διορθωτικής δήλωσης θα μπορεί να γίνει τμηματικά σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις, όπως ήδη συμβαίνει με τα ποσά που βεβαιώνονται στο πλαίσιο εφαρμογής της προηγούμενης ρύθμισης. 

Το ελάχιστο όριο κάθε μηνιαίας δόσης, πλην της τελευταίας, είναι 10 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Κάθε δήλωση διόρθωσης επιφανειών ακινήτων, διαβιβάζεται από την ΑΑΔΕ στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου δήμου για επεξεργασία και υπολογισμό τυχόν οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ, καθώς και των οφειλόμενων από 1-1-2020 δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, προσαυξημένων κατά 20%. 

Για το αποτέλεσμα του υπολογισμού θα ενημερώνεται και ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης.

Κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου μπορεί με τους κωδικούς που έχει για την πρόσβαση στις υπηρεσίες του TAXISnet να εισέρχεται και στη συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα και να δηλώνει υπεύθυνα στον οικείο δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και δεν ηλεκτροδοτείται ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη. 

Το εμβαδόν που θα δηλώνεται θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9. Επιπλέον, θα πρέπει να δηλώνεται και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένη στον δήμο.

Από τη στιγμή που θα οριστικοποιείται και θα γίνεται αποδεκτή κάθε υποβληθείσα διορθωτική δήλωση, ο ιδιοκτήτης που την υπέβαλε θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα έχει την υποχρέωση να πληρώσει τα ποσά του ΤΑΠ, των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα μόνο για τα χρονικά διαστήματα από 1-1-2020 και μετά, προσαυξημένα κατά 20%.

epirusblog.gr
5 of 5
Προς παράταση η ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά στα ακίνητα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2548542213516107465
item