Γιάννενα: Αφήνει πίσω του το παράδειγμα της προσφοράς και ένα τεράστιο έργο

Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε το πρωί της Τετάρτης ο παπα-Θανάσης της Μονής Δουραχάνης.

Αφήνοντας πίσω του μία τεράστια παρακαταθήκη με το πολυεπίπεδο έργο του, με γνώμονα πάντα την προσφορά στο συνάνθρωπο και πρωτίστως στα φτωχά και τα ορφανά παιδιά, ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας, καταγωγής ή θρησκείας, ο ιερομόναχος Αθανάσιος Χατζής, κατά κόσμον παπά – Θανάσης της Μονής Δουραχάνης, αναπαύεται από χθες το πρωί στον περίβολο του Μοναστηριού που αγάπησε και στο οποίο έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του.

Χτυπημένος από τα γηρατειά τα τελευταία χρόνια, βρέθηκε αντιμέτωπος με τον κορωνοϊό, κάτι που τον οδήγησε για νοσηλεία στο νοσοκομείο Χατζηκώστα από την προηγούμενη εβδομάδα. 

Η υγεία του επιδεινώθηκε κι άλλο και το βράδυ της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή, βυθίζοντας στο πένθος όχι μόνο εκείνους τους χιλιάδες που τον ήξεραν ή γνώριζαν το έργο και την προσφορά του, αλλά μία ολόκληρη κοινωνία, που και γνώριζε, αλλά επίσης στήριζε το έργο του.

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη νωρίς το πρωί της Τετάρτης, για να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού και λίγο αργότερα ο παπά –Θανάσης οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία με τους πολίτες που ήταν παρόντες, να φωνάζουν «άγιος – άγιος», όταν το φέρετρο εξήλθε του Ιερού Ναού, με προορισμό τον αύλειο χώρο της Μονής.

Μέχρι αργά το απόγευμα στη Μονή Δουραχάνης προσέρχονταν κόσμος, πολίτες κάθε ηλικίας από τα Ιωάννινα, την Ήπειρο και από άλλες περιοχές της χώρας, για να αφήσουν λίγα λουλούδια στον τάφο του παπά – Θανάση.

Μετά την εξόδιο ακολουθία, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, πατήρ Θωμάς Ανδρέου, ανέγνωσε το μήνυμα του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμου, στο οποίο χαρακτηρίζει μεταξύ άλλων τον παπά – Θανάση, ως μία εμβληματική μορφή της Εκκλησίας και της τοπικής κοινωνίας συνολικά.

«Ήταν ένας άνθρωπος που θυσίασε τη ζωή του για τη διακονία του Θεού και τη διακονία των ανθρώπων. 

Ο πατήρ Αθανάσιος ταύτισε τη ζωή του με την προστασία των φτωχών και ορφανών παιδιών και για μισό αιώνα έκανε τα πάντα για να βοηθήσει αυτά τα παιδιά να μάθουν γράμματα και να ζήσουν με αξιοπρέπεια. 

Στερήθηκε ο ίδιος, για να βοηθήσει εκείνους που στερούνταν, ώστε να βρουν το δρόμο τους.

Διάλεξε το δρόμο της μοναχικής ησυχίας, αλλά εργάστηκε ακατάπαυστα εν ιερά ανησυχία για να αναπαύσει τις ψυχές των ανθρώπων που κατέφευγαν στο πετραχήλι του και εκείνων που υπήρξαν εμπερίστατοι. 

Κήρυξε το λόγο του Ευαγγελίου, αλλά κυρίως τον έκανε πράξη! Η αγαπημένη πρότασή του “πίστευε, αγάπα, συγχώρα και προχώρα στη ζωή σου” ήταν πάντοτε η καθημερινή του πρακτική.

Το έργο του τεράστιο, χωρίς προσωπική προβολή και χωρίς τυμπανοκρουσίες. Δίδαξε εν τη πράξει την διακονία του πλησίον, αλλά και την ταπείνωση. Το έργο του αυτό πρέπει να συνεχιστεί, αφού οι ανάγκες που διακόνησε δεν έπαψαν να υπάρχουν», αναφέρει το μήνυμα του Μητροπολίτη Ιωαννίνων.

Πλειάδα ανακοινώσεων και μηνυμάτων

Ο θάνατος του παπά – Θανάση σκόρπισε τη θλίψη στην τοπική κοινωνία, η οποία αποτυπώνεται στα συλλυπητήρια μηνύματα και στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν πολλοί τοπικοί φορείς της αυτοδιοίκησης και όχι μόνο.

Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης σε γραπτό του μήνυμα αναφέρει:

«Με οδύνη αποχαιρετούμε σήμερα τον παπά – Θανάση Χατζή. Τον ιερωμένο που αφιέρωσε τη ζωή του στην παροχή βοήθειας και θαλπωρής σε άπορα παιδιά, σε αδύναμους συνανθρώπους μας καθιστώντας «φάρο» Ορθοδοξίας, Εθελοντισμού και Παιδείας την Ιερά Μονή Δουραχάνης.

Με τον παπά – Θανάση είχα την τύχη να μεγαλώσω στην ίδια γειτονιά και με τιμούσε με τη φιλία και την αγάπη του. Από μικρός παρακολουθούσα τα «βήματά» του. Αρχικά ως λαϊκού, στη συνέχεια ως διακόνου στην Ιερά Μητρόπολη, με τελικό προορισμό του την Ιερά Μονή Δουραχάνης.

Εκεί για πολλές δεκαετίες έδωσε την ψυχή και όλες του τις δυνάμεις ώστε να τη μετατρέψει σε ένα κορυφαίο πνευματικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό ίδρυμα. 

Δίνοντας ο ίδιος το παράδειγμα ενέπνευσε όλα αυτά τα χρόνια πλήθος εθελοντών να συνδράμουν το πολύπλευρο έργο του που είχε επίκεντρο τον άνθρωπο και ιδιαίτερα τα παιδιά, πολλά από τα οποία σήμερα είναι επιστήμονες και πάντα ευγνώμονες για τη στήριξή που είχαν στη ζωή τους από τον παπά – Θανάση.

Ο παπά – Θανάσης αφήνει βαριά παρακαταθήκη, για τα πνευματικά του τέκνα, για την Αδελφότητα της Μονής, για όλους μας. Είμαστε υπερήφανοι που τον γνωρίσαμε, που τον συναστραφήκαμε».

Ο δήμος Ιωαννιτών

«Ο γνωστός σε όλους μας παπά – Θανάσης αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα. Το παράδειγμα που έχει ανάγκη η κοινωνία και η ορθοδοξία και δεν είναι άλλο από της προσφοράς, της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς αγάπης.

Στάθηκε ένας πραγματικός φάρος ελπίδας για εκατοντάδες παιδιά. Άνοιξε την αγκαλιά του και φρόντισε για την εκπαίδευση, τη μόρφωση και την κατάρτισή τους.

Δημιούργησε ένα ζωντανό κύτταρο στο Μοναστήρι της Δουραχάνης που πάντα θα τον θυμάται και θα τον ευγνωμονεί.

Ο θάνατος του παπά – Θανάση κάνει τον τόπο μας φτωχότερο», αναφέρει ο δήμος Ιωαννιτών στη δική του ανακοίνωση.

Οι παρατάξεις του δημ. συμβουλίου

Ανακοινώσεις ακόμη με αφορμή το θάνατο και την παρακαταθήκη του παπά – Θανάση εξέδωσαν οι παρατάξεις «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και «Γιάννενα Τώρα».

 


epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Αφήνει πίσω του το παράδειγμα της προσφοράς και ένα τεράστιο έργο
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 2696336270396626623
item